Menu
RSS
Πέμπτη, 28/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Έντονος προβληματισμός για τη «σφήκα της καστανιάς» στην Αρκαδία (vd)

Έντονος προβληματισμός για τη «σφήκα της καστανιάς» στην Αρκαδία (vd)
Με πολύ μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η ημερίδα για την σφήκα της καστανιάς, το Σάββατο 17 Ιουνίου 2017 στον Άγιο Πέτρο Κυνουρίας στην Αρκαδία, τις εργασίες της οποίας παρακολούθησε στέλεχος του Φορέα Διαχείρισης όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού. Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του κοινοτικού κτηρίου Αγίου Πέτρου μετά από πρωτοβουλία της Περιφέρειας Πελοποννήσου, σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο.

Καστανοπαραγωγοί αλλά και κάτοικοι από πολλά χωριά του Πάρνωνα παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον τις ομιλίες των προσκεκλημένων εισηγητών, καθώς η Αρκαδία είναι από τους πρώτους νομούς σε παραγωγή καστάνου στην χώρα μας και ο πρώτος νομός σε έκταση με καστανοδάση. Το κύριο θέμα της ημερίδας ήταν η «σφήκα της καστανιάς», ένας νέος εχθρός που προσβάλει το δέντρο της καστανιάς και οι τρόποι που υπάρχουν για την αντιμετώπιση του. Εχθρός που προέρχεται από την Κίνα και εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ευρώπη, το 2002 στην Ιταλία, ενώ στην Ελλάδα εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 2014 στην Πιερία. Επίσης, έγιναν αναφορές για άλλες ασθένειες που αντιμετωπίζει το κάστανο, αλλά και τις προοπτικές καλλιέργειας της καστανιάς στην Αρκαδία, αφού οι εδαφικές και κλιματικές συνθήκες που υπάρχουν στην περιοχή μας ευνοούν την ανάπτυξη και την καρποφορία της.

Τα δάση καστανιάς (Castanea sativa) αποτελούν τύπο οικοτόπου του Παραρτήματος Ι της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ με κωδικό 9260. Στα όρια ευθύνης του φορέα διαχείρισης ο οικότοπος εμφανίζεται στις Ειδικές Ζώνες Διατήρησης (ΕΖΔ) «Όρος Πάρνωνα και περιοχή Μονής Μαλεβής – Κωδικός GR2520006» και «Μονή Ελώνης και Χαράδρα Λεωνιδίου – Κωδικός GR2520005» του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου Natura 2000 και καταλαμβάνει έκταση 722 και 57,9 εκτάρια, αντίστοιχα.

Φορέας Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού

Τμήμα Πληροφόρησης, Εκπαίδευσης & Δημοσιότητας

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...