Menu
RSS
Σάββατο, 18/05/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Υπουργείο Πολιτισμού | Έγκριση για Ακολουθίες στο Ναό Αγίου Νικολάου Καρύταινας και στην Παναγία του Κάστρου

Υπουργείο Πολιτισμού | Έγκριση για Ακολουθίες στο Ναό Αγίου Νικολάου Καρύταινας και στην Παναγία του Κάστρου

Με απόφασή της, η Υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου, ενέκρινε το αίτημα του ενοριακού Ι.Ν. «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου Καρύταινας» για την τέλεση Ιερών Ακολουθιών στους Ι.Ν Άγιος Νικόλαος Καρύταινας και Παναγία του Κάστρου, Δ.Μεγαλόπολης, Π.Ε Αρκαδίας, Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Η έγκριση δίνεται με τους ακόλουθους όρους:
1) Τις ημέρες τέλεσης της Θείας Λειτουργίας, τα κεριά θα ανάβονται στο εξωτερικό των ναών για την προστασία του τοιχογραφικού και γλυπτού διακόσμου.
2) Να μην αναρτώνται καντήλια και λοιπά λειτουργικά αντικείμενα από τους τοίχους των ναών, τα αρχιτεκτονικά μέλη ή το τέμπλο.
3) Να μην αναρτώνται από τα παραπάνω τμήματα των ναών εικόνες. Εάν είναι απαραίτητη η προσθήκη ορισμένων εικόνων για τη λατρευτική διαδικασία, αυτές να τοποθετούνται σε περιορισμένα τον αριθμό, λιτής μορφής, χαμηλού ύψους και μικρών διαστάσεων μεμονωμένα προσκυνητάρια, πάντοτε σε συνεννόηση με την ΕΦΑ Αρκαδίας. Δε θα γίνεται προσαρμογή των προσκυνηταριών στους τοίχους ή τους κίονες των ναών.
4) Εάν χρειάζεται να τοποθετούνται καθίσματα στο εσωτερικό του ναού, αυτά θα είναι ολιγάριθμα, λιτής μορφής, τα οποία θα τοποθετηθούν κατόπιν συνεννόησης με την ΕΦΑ Αρκαδίας, κυρίως σε μία προσπάθεια να προστατευθούν όσο γίνεται περισσότερο τα ευαίσθητα δάπεδα του ναού του Αγίου Νικολάου.
5) Προς την ίδια κατεύθυνση με τον παραπάνω όρο, να αποφεύγεται ο συνωστισμός στο εσωτερικό των ναών.
6) Κατά τη διάρκεια των λειτουργιών να τηρούνται απαρεγκλίτως οι όροι καθαριότητας και ασφάλειας του χώρου, μετά δε το πέρας τους το αρμόδιο Εκκλησιαστικό Συμβούλιο θα επαναφέρει τα μνημεία στην πρότερή
τους κατάσταση και εσωτερική διαρρύθμιση.
7) Σε περίπτωση ανάγκης φωτογράφησης ή κινηματογράφησης των λειτουργιών, επειδή πρόκειται για μνημεία, θα πρέπει να υποβάλλεται προηγουμένως και εγκαίρως σχετικό αίτημα προς έγκριση στην ΕΦΑ Αρκαδίας.
8) Για οποιαδήποτε εργασία ή επέμβαση στο ναό, προσθήκη εξοπλισμού, διαμόρφωση, πάντα για το σκοπό της τέλεσης των εγκεκριμένων λειτουργιών, θα πρέπει να υποβάλλεται από το αρμόδιο Εκκλησιαστικό Συμβούλιο αίτημα προς έγκριση από την ΕΦΑ Αρκαδίας.
9) Αντίγραφο των κλειδιών των ναών θα παραδοθεί από την ΕΦΑ Αρκαδίας και θα μεταβιβάζεται, πάντα κατόπιν έγγραφης σχετικής ενημέρωσής στην εν λόγω υπηρεσία , αποκλειστικά και μόνον στον εκάστοτε ιερέα του οικισμού της Καρύταινας, ο οποίος θα είναι υπεύθυνος για την τέλεση των λειτουργιών στους δύο εν θέματι ναούς.
10) Για τον ναό του Αγίου Νικολάου η άδεια τέλεσης Θείας Λειτουργίας θα δίδεται στην ονομαστική του εορτή (6 Δεκεμβρίου) και για δώδεκα (12) ακόμη φορές ετησίως, κατόπιν συνεννόησης με την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων.
11) Για τον ναό της Παναγίας του Κάστρου, η άδεια τέλεσης Θείας Λειτουργίας θα δίδεται μόνον την δεύτερη μέρα του Πάσχα.

(Η φωτογραφία είναι από την ιστοσελίδα http://arcadia.ceid.upatras.gr)

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...