Menu
RSS
Κυριακή, 19/05/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Η Τζένη Δημητρακοπούλου στο "Καλημέρα Αρκαδία": "Έχω τη δύναμη και την αγάπη να δουλέψω για τον τόπο μας"

Η Τζένη Δημητρακοπούλου στο "Καλημέρα Αρκαδία": "Έχω τη δύναμη και την αγάπη να δουλέψω για τον τόπο μας"

Τους λόγους που θέτει ξανά υποψηφιότητα περιφερειακής συμβούλου εξηγεί σε συνέντευξή της στο «Καλημέρα Αρκαδία» η Τζένη Δημητρακοπούλου. Απαντά επίσης στο ερώτημα για τη συμμετοχή της στο συνδυασμό της Νέας Πελοποννήσου, αλλά και για την πολιτική διαφοροποίηση της από την επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Ερώτηση: Ξανά υποψήφια… γιατί;

Θέτω εκ νέου, την υποψηφιότητά μου, στην κρίση των πολιτών γιατί έχω τις γνώσεις, τις δεξιότητες, τη δύναμη και την αγάπη για να δουλέψω για τον τόπο μας και το απέδειξα αυτά τα τέσσερα χρόνια.

Θέτω εκ νέου, την υποψηφιότητά μου, στην κρίση των πολιτών, για να με εξουσιοδοτήσουν να δουλέψω με συνέπεια και σοβαρότητα, για μια καλύτερη ζωή στη πράξη για όλους, με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης. Μια καλύτερη ζωή με ασφάλεια, αλληλεγγύη, ανθρωποκεντρική προσέγγιση της Δημόσιας Διοίκησης, με διαφάνεια, λογοδοσία.

Δεν θέλω και δεν μπορώ να υποσχεθώ αυτά που δεν πρόκειται να γίνουν. Θέλω να δουλέψω, για όλα αυτά που πολλές φορές στη θητεία μου μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, τα έλεγα «τα αυτονόητα που έγιναν ζητούμενα». Μιλώ για τα δικαιώματα των πολιτών. Αυτά είναι οι δεσμεύσεις μου. Τα δικαιώματα μας, οι δεσμεύσεις μου.

Ερώτηση: Ποιο είναι το σκεπτικό βάσει του οποίου καταλήξατε, στην πρόσφατη απόφασή σας να συστρατευτείτε με την ανεξάρτητη παράταξη «Νέα Πελοπόννησος, στις προσεχείς εκλογές;

Την απόφασή μου να συμπορευτώ αυτοδιοικητικά  με τη παράταξη «Νέα Πελοπόννησος» του Πέτρου Τατούλη, καθόρισαν ειλικρινά πάρα πολλοί σημαντικοί παράγοντες. Ένας προσωπικός, άλλοι αυτοδιοικητικοί - θεσμικοί και κάποιοι πολιτικοί/κομματικοί.

Πρώτος και κυρίαρχος, πως η παράταξή μου και ο επικεφαλής της ο Γιώργος ο Δέδες, δεν κατεβαίνει στις εκλογές του Οκτωβρίου του ‘23. Θέλω να πω και δημόσια, ένα τεράστιο ευχαριστώ για αυτά τα τέσσερα σπουδαία χρόνια συμπόρευσης και συνεργασίας.  Για τα μαθήματα δημοκρατίας, ισότητας, αλληλοσεβασμού και ελευθερίας. Για τα μαθήματα πολιτικού πολιτισμού. Για τον σεβασμό στη διαφορετικότητα.  

Δεύτερος,  σε όλη μου τη θητεία απέδειξα, πως προτεραιότητα είναι ο άνθρωπος, το περιβάλλον και η  Πελοπόννησος. Πίστευα πάντα, πως όταν λειτουργούμε επι της ουσίας συλλογικά, από διαφορετικές πολιτικές δυνάμεις για τον ίδιο σκοπό και τον ίδιο στόχο, τα πράγματα γίνονται καλύτερα για όλους μας, ευκολότερα, γρηγορότερα. Άρα οι πολυσυλλεκτικές ομάδες αποτελούν εγγύηση για τις τοπικές κοινωνίες. Και του Γιώργου του Δέδε η παράταξη πολύχρωμη ήταν. Για να μπορέσουν να ακουστούν οι φωνές μας, να κάνουμε πράξη τις ιδέες μας, υπήρχε μόνο αυτή η λύση, στη παρούσα πολιτική, εκλογική και κομματική συνθήκη. 

Τρίτος, συγκεκριμένα με τη παράταξη του Πέτρου Τατούλη, από το 2019-2023, ενώσαμε  δυνάμεις, έτσι ώστε να ληφθούν εξαιρετικά σημαντικές αποφάσεις για τη Πελοπόννησο, τόσο σε κεντρικά πολιτικά ζητήματα όπως: τη Βίαιη Απολιγνιτοποίηση, τον Αντι-Περιβαλλοντικό νόμο Χατζηδάκη του ‘20, την Ιδιωτικοποίηση των Δικτύων Φυσικού Αερίου, την Ιδιωτικοποίηση του Νερού,   την άναρχη Χωροθέτηση ΑΠΕ και την Αποθήκευση Ηλεκτρικής Ενέργειας χωρίς σχέδιο και όφελος για τους πολλούς, για τις πραξικοπηματικές νομοθετικές παρεμβάσεις (και αντισυνταγματικές εν τέλη) Θεοδωρικάκου για την Απλή Αναλογική, αλλά και στη συνέχεια με την «αντισυνταγματική εκτροπή» των διατάξεων Βορίδη και πάλι για την απλή αναλογική, για τη Χρυσή Αυγή, για την Υγεία, για την Επιχειρηματικότητα μπορώ να μιλώ ώρες. Και για άλλα τόσα τοπικά ζητήματα: για το Master Plan της Απολιγνιτοποίησης, για τη Παράκαμψη Λαγκαδίων, τον Ανάβαλο, το εργοστάσιο της FARGECO, τις ανεμογεννήτριες στο Μαίναλο, στο Λύκαιο, τον Πάρνωνα, τα Γεράνια , τις αποζημιώσεις των αγροτών, τις αποζημιώσεις στις Πυρόπληκτες περιοχές, τα Τοπικά Σχέδια Ανασυγκρότησης των περιοχών που καταστράφηκαν στις φωτιές των τελευταίων ετών όπως η Γορτυνία και η Μεγαλόπολη το καλοκαίρι του 2021. Πάνω από 85% οι αποφάσεις, στις οποίες είχαμε κοινή στάση μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, τέσσερα  ολόκληρα χρόνια.

 


 

Ερώτηση: Καταλαβαίνω πως αυτοί είναι οι αυτοδιοικητικοί λόγοι. Οι κομματικοί και πολιτικοί; Είστε μέλος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και μέχρι τη πρόσφατη παραίτησή σας και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής. Γιατί διαφοροποιηθήκατε;

 

Δεν εγκατέλειψα το όνειρο και τη μάχη για μια μεγάλη πατριωτική κυβερνώσα κεντροαριστερά. Το αντίθετο, τη δίνω με προσωπικό κόστος, με πιο δύσκολους όρους, αλλά ξεκάθαρα και ανοιχτά. Το στοίχημα δεν είναι προσωπικό αλλά πολιτικό.

Οι εκλογές στη παρούσα συνθήκη, θα διεξαχθούν σε ένα ιδιαίτερα δυσμενές πολιτικό περιβάλλον για τη κεντροαριστερά. Γιατί το λέω αυτό; Εξηγούμαι:

  • Γιατί: η εκλογική αναμέτρηση για τις εκλογές του Οκτωβρίου 2023 είναι εντελώς διαφορετική από του 2019! Οι πολίτες, δεν θα ψηφίσουν με τον εκλογικό νόμο της απλής αναλογικής, αλλά οι εκλογές θα διεξαχθούν με τον νόμο της ενισχυμένης αναλογικής και με ενεργοποιημένο τον «κόφτη» του 3% για τις μικρές παρατάξεις.
  • Γιατί: οι έδρες του Περιφερειακού Συμβουλίου συνολικά, αλλά και πιο συγκεκριμένα της Περιφέρειακής Ενότητας Αρκαδίας, λόγω της δραματικής μείωσης του πληθυσμού της, μειώθηκαν και εκλέγονται μόλις έξι Περιφερειακοί Σύμβουλοι από την Αρκαδία. Έχει σοβαρές πιθανότητες, στην Αρκαδία να μην εκλεγεί κανένας σύμβουλος της Κεντρο Αριστεράς.
  • Γιατί: το 17% του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στις εκλογές του Ιουνίου, έδωσε ένα ηχηρό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις. Μήνυμα εδόθη, κατά τη γνώμη μου δεν ελήφθη. Όπως και το 2019 και στην αυτοδιοίκηση και στις εθνικές. Υπάρχει ισχυρό ενδεχόμενο, το αποτέλεσμα της κομματικής παράταξης για τη ΠΠ να μην λάβει αυτό το ποσοστό. Πόσες έδρες θα καταφέρει να λάβει στο σύνολό της; Πόσες φωνές της Κεντροαριστεράς θα έχει το νέο ΠΕΣΥΠ; Αυτό σημαίνει, πως ούτε με υπογραφές δεν θα μπορούμε να φέρουμε ένα θέμα στο ΠΕΣΥΠ, πόσο μάλλον να «κερδίζουμε» τις μάχες που συνηθίσαμε σε αυτή την αυτοδιοικητική περίοδο.
  • Γιατί: δεν υπήρξε έγκαιρα, καμιά πρωτοβουλία -είτε από κάποιο κόμμα του προοδευτικού τόξου, είτε από τη κοινωνία, είτε από πρόσωπο κοινά αποδεκτό - για τη δημιουργία μιας αυτοδιοικητικής παράταξης που θα «έχτιζε» ένα σοβαρό και κοστολογημένο πρόγραμμα για την επόμενη θητεία. Ένα στρατηγικό πρόγραμμα για τον πολίτη, τον τόπο, το περιβάλλον και την επόμενη γενιά. Που θα είχε συγκεκριμένο όραμα και θα το υπηρετούσε με συγκεκριμένες αξίες. Συνδυασμοί, που ξεκίνησαν «το ταξίδι τους» τον Αύγουστο, δεν μπορεί να έχουν σοβαρή πρόταση για τη Πελοπόννησο. Ούτε μια βόλτα σε όλα τα χωριά δεν προλαβαίνουν να κάνουν.

 

Ερώτηση: Δύσκολα τα πράγματα για τις μικρές παρατάξεις, λοιπόν;

Δυστυχώς! Η ιδεολογική μας φωνή θα είναι το πιθανότερο, εξαιρετικά αδύναμη, για τα πέντε επόμενα χρόνια γιατί απλά δεν θα εκλέξουμε ικανό αριθμό Περιφερειακών Συμβούλων. Η στενή κομματική επιλογή και η δημιουργία συνθηκών ιδεολογικής περιχαράκωσης στη Πελοπόννησο, διαιωνίζει το πρόβλημα της «μη γείωσης» με τη κοινωνία, τα συνδικάτα, την αυτοδιοίκηση. Τέτοιες επιλογές, είναι προφανώς αναντίστοιχες  με το εύρος και το μέγεθος των αλλαγών, που απαιτείται να γίνουν και το  απέδειξε και το αποτέλεσμα των εκλογών του Ιουνίου.  

Δυστυχώς, για ακόμη μια φορά αποδείχθηκε, πως οι τάσεις καλυπτόμενες δήθεν με ιδεολογικό μανδύα (φυσικά δεν είναι όλα τα μέλη το ίδιο), ουσιαστικά δεν είναι τίποτε παραπάνω από ομάδες μικροδιαχείρισης κομματικών εξουσιών, που λειτουργούν για τη δική τους επικράτηση και όχι για το καλό ούτε του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, πόσο μάλλον της Περιφέρειας.

Το διακύβευμα, με τα δικά μου μάτια, αυτών των εκλογών όσο και αν ακουστεί σε κάποιους  υπερβολικό, είναι η Δημοκρατία. Γιατί Δημοκρατία δεν θα πει μόνον «ελεύθερες εκλογές». Θα πει ελεύθερες συνειδήσεις. Δεν θα πει μόνο ομαλή και νόμιμη αλλαγή σκυτάλης στην εξουσία.  Θα πει πραγματική εξουσία στον λαό. Θα πει να ακούγεται η φωνή της Περιφέρειας, ελεύθερα, δυνατά στα σαλόνια της κεντρικού εξουσίας.

3 σχόλια

  • Θ. Νασ.
    Θ. Νασ. Πέμπτη, 07 Σεπτεμβρίου 2023 18:03 Σύνδεσμος σχολίου

    Ομολογώ ότι δεν σας είχα αξιολογήσει επαρκώς κ. Δημητρακοπούλου. Διακρίνω την πολιτική σκέψη, την τόλμη και την βούληση για συμμετοχή στις τοπικές πολιτικές εξελίξεις. Εκτιμώ, πλέον, την τοποθέτηση σας στην πατριωτική κυβερνώσα αριστερά και περιμένω τις θέσεις και προτάσεις σας σε συγκεκριμένα τοπικά Αρκαδικά θέματα. Θεωρώ την παρουσία σας στην τοπική πολιτική σκηνή μεγάλο κέρδος για τον τόπο.

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Πέμπτη, 07 Σεπτεμβρίου 2023 10:47 Σύνδεσμος σχολίου

    Ορθή κοφτή. Μπράβο

  • Κουτιβας Μιχαλης
    Κουτιβας Μιχαλης Πέμπτη, 07 Σεπτεμβρίου 2023 07:49 Σύνδεσμος σχολίου

    Εύστοχη!!!!

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...