Menu
RSS
Σάββατο, 20/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Μετά τις αντιδράσεις, αποσύρεται η διάταξη περί βλασφημίας στον νέο Ποινικό Κώδικα

Μετά τις αντιδράσεις, αποσύρεται η διάταξη περί βλασφημίας στον νέο Ποινικό Κώδικα

Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν για τη διάταξη περί βλασφημίας στον Ποινικό Κώδικα, η κυβέρνηση αποφάσισε να την αποσύρει, όπως δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας.

Ο κ. Τσιάρας, μετά τις αντιδράσεις και τα σχόλια, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι θα αποσυρθεί η διάταξη για τη βλασφημία που υπήρχε στον νέο Ποινικό Κώδικα. Παρόλα αυτά ο κ. Τσιάρας επισήμανε ότι δεν θέλει να χαθεί η ουσία και από την στιγμή που υπάρχουν τόσες αντιδράσεις η συγκεκριμένη διάταξη θα αποσυρθεί.

Μιλώντας και στον Θέμα 104,6, ο κ. Τσιάρας δήλωσε: «Προβληματίζομαι πάρα πολύ. Δεν το κρύβω ότι μετά τον θόρυβο που έχει προκληθεί υπάρχει ένας μεγάλος προβληματισμός και βεβαίως είναι ένα ζήτημα που βλέπω με μεγάλη προσοχή. Θα δούμε από δω και πέρα πώς θα εξελιχθεί», είπε ο κ. Τσιάρας στον Θέμα 104,6, αποδίδοντας την επαναφορά της διάταξης σε μια «προσπάθεια προστασίας των δικαιωμάτων θρησκευτικών μειονοτήτων», που κάνει η κυβέρνηση, καθώς βρισκόμαστε, όπως επισήμανε, «μπροστά σε γεγονότα που εξελίσσονται με αρνητικό τρόπο στην ελληνική κοινωνία και μιλώ για την αντιπαράθεση μεταξύ ομάδων μεταναστών που εγκαθίστανται στην ενδοχώρα και δημιουργούνται εντάσεις». Ο κ. Τσιάρας τόνισε ότι τουλάχιστον πέντε ευρωπαϊκές χώρες έχουν την ίδια διάταξη και μάλιστα, η Δανία που την είχε καταργήσει, την επανέφερε.

Λάππας: Κατάπτυστη η διάταξη
Έντονη ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα. Μιλώντας στην Επιτροπή, ο Σπύρος Λάππας χαρακτήρισε κατάπτυστη τη διάταξη και υπογράμμισε ότι δεν αρμόζει σε μια δημοκρατική χώρα.

«Δεν ξέρω ποιες σειρήνες σας πίεσαν να επαναφέρετε την κατάπτυστη διάταξη που προσβάλλει το ποινική δίκαιο, προσβάλλει τη χώρα μας που είναι μια δημοκρατική χώρα», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Σοβαρά, πιστεύετε ότι ο Θεός έχει ανάγκη από εισαγγελική προστασία; Ποιο είναι το έννομο αγαθό που προστατεύει η επαναφορά του αδικήματος της κακόβουλης βλασφημίας; Να πάει στην κόλαση αυτός που βλασφημεί, να πάει και φυλακή; Ποιοι είχαν τέτοια διάταξη; Μόνο τα μεσανατολικά ή ασιατικά φονταμενταλιστικά κράτη την είχαν αυτή τη διάταξη».

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

Παρέμβαση Ιερωνύμου για τη βλασφημία: Η διάταξη διαφυλάττει το θρησκευτικό συναίσθημα

«Η επαναφορά στον Ποινικό Κώδικα των διατάξεων για τα αδικήματα της κακόβουλης βλασφημίας και της καθύβρισης θρησκευμάτων δεν αποσκοπεί προφανώς στην προστασία του Θεού, των θείων, της Ορθόδοξης Εκκλησίας, και κάθε άλλης θρησκείας, καθώς δεν έχουν ανάγκη ανθρώπινης προστασίας. Αποσκοπεί όμως στη διαφύλαξη του θρησκευτικού συναισθήματος των πιστών και του υπέρτερου συμφέροντος, σε ιδιαίτερα ταραγμένους καιρούς, της κοινωνικής ειρήνης και της κοινωνικής συνοχής, αγαθών που δεν μπορούν να ποδοπατώνται χάριν της "δικαιωματιστικής" λογικής της ελευθερίας του λόγου, που εμπεριέχει ύβρεις, μίσος και φανατισμό. Πάνω απ' όλα, όμως, το όλο ζήτημα είναι ζήτημα πολιτισμού, κάτι το οποίο κάθε άνθρωπος μπορεί εύκολα να αντιληφθεί αρκεί να πετάξει από πάνω του το πέπλο των ιδεοληπτικών εμμονών και των μηδενιστικών αγκυλώσεων».

Ακρίτα και Χωμενίδης κατά της αλλαγής του ποινικού κώδικα: «Η θανατική ποινή επανήλθε;»


Ελενα Ακρίτα

Αντιδράσεις, σχόλια και μια σαφή διάθεση τρολαρίσματος προκάλεσαν οι αλλαγές του Ποινικού Κώδικα και κυρίως η διάταξη περί φυλάκισης για βλασφημία των θείων. Η Ελενα Ακρίτα και ο Χρήστος Χωμενίδης το έκαναν με καυστικό χιούμορ.


Η Ελενα Ακρίτα αρκέστηκε να γράψει στο Facebook:΅«Επειδή έλειψα για λίγο η θανατική ποινή επανήλθε ή να υπολογίζουμε προς το βραδάκι;» και μέσα σε μισή ώρα είχε 1.300 αντιδράσεις και 71 κοινοποιήσεις! Μάλιστα απαντά σε σχόλιο follower γράφοντας «αγχόνη ή ανασκολοπισμός μάθαμε;».


Με χιούμορ αντιδρά και ο Χρήστος Χωμενίδης γράφοντας στο προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook: «Θέλω να διευκρινίσω ότι αν χτυπήσετε το δαχτυλάκι του ποδιού σας σε κάποιο έπιπλο και βλασφημήσετε τα θεία, η Εκκλησία σάς κατανοεί και σάς απαλλάσσει πάσης αμαρτίας». Οταν μάλιστα κάποιος τον ρωτάει τι εννοεί, επανέρχεται ο Χωμενίδης με καυστικό τρόπο γράφοντας «κρατούνται δύο που συγκρούστηκαν ξυπόλητοι με το τραπέζι».
Πηγή: iefimerida.gr - https://www.iefimerida.gr/politiki/aposyretai-i-diataxi-blasfimias-neo-poiniko-kodika

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...