Menu
RSS
Πέμπτη, 25/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Δημόσιο | Ποιοι εργαζόμενοι γονείς μαθητών δικαιούνται άδεια ειδικού σκοπού - Όλες οι απαντήσεις!

Δημόσιο | Ποιοι εργαζόμενοι γονείς μαθητών δικαιούνται άδεια ειδικού σκοπού - Όλες οι απαντήσεις!

Σε εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών δίδονται διευκρινίσεις για τους υπαλλήλους του Δημοσίου, που είναι δικαιούχοι της άδειας ειδικού σκοπού που έχουν παιδιά που φοιτούν σε σχολικές μονάδες και ειδικότερα σε υποτμήμα της σχολικής τάξης, το οποίο δεν λειτουργεί καθημερινά.

Στο Δημόσιο, για τους γονείς μαθητών Γυμνασίων και Λυκείων λοιπόν συνεχίζεται η χορήγηση της άδειας ειδικού σκοπού αποκλειστικά για τις ημέρες της εβδομάδας που τα τέκνα τους δεν υποχρεούνται να προσέλθουν στο σχολείο για την παρακολούθηση μαθημάτων βάσει του ειδικού προγράμματος λειτουργίας, οπότε εάν η λειτουργία των σχολικής μονάδας και της παρουσίας του τέκνου είναι διακεκομμένη κατά τα οριζόμενα στις σχετικές διατάξεις, διακεκομμένα θα χορηγείται και η άδεια σκοπού για τις ημέρες μη λειτουργίας του υποτμήματος, στο οποίο φοιτά το τέκνο.

 

Για τη χορήγηση της άδειας, προσκομίζεται στην Υπηρεσία υπεύθυνη δήλωση του/της γονέα υπαλλήλου, από την οποία θα προκύπτει

α) ότι το τέκνο του/ της υπαλλήλου φοιτά σε συγκεκριμένο υποτμήμα και

β) το εβδομαδιαίο πρόγραμμα λειτουργίας αυτού και οι ημέρες υποχρεωτικής παρουσίας του τέκνου.

Εξυπακούεται ότι σε περίπτωση καθημερινής υποχρεωτικής παρακολούθησης μαθημάτων λόγω καθημερινής διδασκαλίας, οι γονείς υπάλληλοι δεν δικαιούνται πλέον την άδεια ειδικού σκοπού. Υπενθυμίζεται ότι το περιεχόμενο της σχετικής υπεύθυνης δήλωσης, δύναται να ελέγχεται από τη Διεύθυνση Προσωπικού με το αρχείο της οικείας σχολικής μονάδας, όπου έχει δηλωθεί υπευθύνως ότι φοιτά το τέκνο.

Η άδεια ειδικού σκοπού εξακολουθεί να χορηγείται στους υπαλλήλους του Δημοσίου που είναι δικαιούχοι και των οποίων τα τέκνα δεν προσέρχονται στο σχολείο για την παρακολούθηση μαθημάτων κατόπιν υποβολής υπεύθυνης δήλωσης, σύμφωνα με την οποία ο/η μαθητής/τρια ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου για νόσηση από COVID-19, όπως αυτή ορίζεται πλέον στην αριθ. ΔΙΔΑΔ/Φ.64/341/9188/11-5-2020 υπουργική απόφαση ή έρχεται σε στενή επαφή με άτομο του οικογενειακού του περιβάλλοντος που ανήκει στην παραπάνω ομάδα αυξημένου κινδύνου, ή ήδη νοσεί. Για τη χορήγηση της άδειας σε αυτή την περίπτωση απαιτείται βεβαίωση από την οικεία σχολική μονάδα ότι το τέκνο δεν προσέρχεται στο σχολείο για την παρακολούθηση μαθημάτων κατόπιν υποβολής της ως άνω προβλεπόμενης υπεύθυνης δήλωσης.

 Για όσες περιπτώσεις, μετά την επανέναρξη λειτουργίας των σχολείων, τα τέκνα των υπαλλήλων του Δημοσίου δεν προσέρχονται στις σχολικές μονάδες για λόγο που δεν εμπίπτει στις ως άνω περιπτώσεις 1 και 2, δεν δικαιολογείται η χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού και οι γονείς – υπάλληλοι δύνανται να κάνουν χρήση αδειών βάσει των παγίων διατάξεων, εφόσον απαιτείται η φροντίδα των τέκνων τους, άλλως υποχρεωτικά θα συμμετέχουν πλέον στο πλάνο εργασιών της Υπηρεσίας τους για εκ περιτροπής εργασία – είτε με αυτοπρόσωπη παρουσία είτε εξ αποστάσεως.

Εξυπακούεται ότι η άδεια ειδικού σκοπού εξακολουθεί να χορηγείται σε υπαλλήλους, των οποίων τα τέκνα φοιτούν σε βρεφονηπιακούς ή παιδικούς σταθμούς και σε σχολικές μονάδες που δεν έχουν ακόμη επαναλειτουργήσει, καθώς και σε υπαλλήλους που έχουν τέκνα ηλικίας έως τεσσάρων (4) ετών που δεν φοιτούν σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις της οικείας διάταξης.

Τέλος, και κατόπιν διαφόρων ερωτημάτων που τίθενται στην Υπηρεσία μας για τον υπολογισμό της άδειας ειδικού σκοπού διευκρινίζονται εκ νέου τα κάτωθι:

α) η άδεια αυτή χορηγείται συνεχόμενα είτε διακεκομμένα βάσει των αναγκών του γονέαυπαλλήλου, αλλά και του τέκνου του οποίου έχει τη φροντίδα και ανάλογα με τον τρόπο και χρόνο έναρξης λειτουργίας των σχολικών μονάδων. Οι τρεις πρώτες ημέρες είτε συνεχόμενες είτε διακεκομμένες, αποτυπώνονται στο οικείο σύστημα καταχώρισης των αδειών του υπαλλήλου ως άδεια ειδικού σκοπού και η τέταρτη ημέρα χρεώνεται ως κανονική άδεια κ.ο.κ.

β) σε περίπτωση που ο υπάλληλος έχει εξαντλήσει την κανονική του άδεια, αποκλειστικά και μόνο στην περίπτωση αυτή η τέταρτη ημέρα δύναται να χρεώνεται από άλλες τυχόν δικαιούμενες άδειες έχει (υπηρεσιακή, αιμοδοτική, άνευ αποδοχών ή ακόμα και άδεια παρακολούθησης σχολικής επίδοσης του τέκνου εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις χορήγησης της άδειας αυτής ενόψει και της επανέναρξης λειτουργίας των σχολικών μονάδων). Σε περίπτωση που ο υπάλληλος δεν έχει ή δεν δικαιούται κάποιου άλλου είδους άδεια από τις προαναφερόμενες ή κάποια άλλη προβλεπόμενη άδεια από άλλες ειδικές διατάξεις, τότε θα πρέπει να συμπεριληφθεί στο πλάνο εργασιών της Υπηρεσίας για παροχή εκ περιτροπής εργασίας - εξ αποστάσεως και με αυτοπρόσωπη παροχή εργασίας στην Υπηρεσία ακόμα και με μειωμένο ωράριο- όχι μόνο για την τέταρτη ημέρα για την οποία δεν δύναται να κάνει χρήση της κανονικής άδειας ή κάποιας άλλης άδειας, αλλά για το σύνολο του εν λόγω τετραημέρου, καθώς σε αντίθετη περίπτωση δεν πληρούται ο σκοπός αλλά και οι προϋποθέσεις χορήγησης της άδειας ειδικού σκοπού. Εξυπακούεται ότι η αναρρωτική άδεια χορηγείται αυστηρώς υπό τις νόμιμες προϋποθέσεις και τους αντικειμενικούς λόγους που στοιχειοθετούν την χορήγησή της.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...