Menu
RSS
Παρασκευή, 26/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Στην Γερμανία «κούρεψαν» κατά 60% το χρέος της για να σταθεί στα πόδια της – Στην Ελλάδα, γιατί όχι;

Στην Γερμανία «κούρεψαν» κατά 60% το χρέος της για να σταθεί στα πόδια της – Στην Ελλάδα, γιατί όχι;
Η ιστορία πολλές φορές κάνει κύκλους... Η Γερμανία η οποία πρωτοστατεί στα απάνθρωπα μνημόνια λιτότητας που εφαρμόζονται στην Ελλάδα, είναι η ίδια χώρια που πριν από 63 χρόνια, για να μπορέσει τότε να σταθεί στα πόδια της, ζητούσε και πετύχαινε ένα κούρεμα του χρέους της κατά 60%.
Το γερμανικό χρέος (προπολεμικό και μεταπολεμικό) ανερχόταν σε 32 δισεκατομμύρια μάρκα, χωρίς να υπολογίζονται οι πολεμικές επανορθώσεις και αποζημιώσεις. Στους πιστωτές περιλαμβάνονταν χώρες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Μεγάλη Βρετανία, το Ιράν, η Ιταλία, η Ισπανία, η Ελβετία, η Γιουγκοσλαβία, η Νότιος Αφρική και η Ελλάδα διαβάζουμε στο sansimera.
Οι διαπραγματεύσεις κράτησαν περίπου έξι μήνες και στις 8 Αυγούστου 1953 υπεγράφη η Συμφωνία του Λονδίνου για τα Γερμανικά Εξωτερικά Χρέη (London Agreement on German External Debts), που προέβλεπε «κούρεμα» κατά 60% και αποπληρωμή τους με μάρκα σε 30 χρόνια. Ένας σημαντικός όρος της συμφωνίας ήταν ότι αποπληρωμή θα γινόταν εφόσον η Δυτική Γερμανία είχε εμπορικό πλεόνασμα και η εξυπηρέτηση του χρέους δεν θα ξεπερνούσε το 3% των εσόδων της από το εξαγωγικό εμπόριο. Από ελληνικής πλευράς, τη συμφωνία υπέγραψε ο πρεσβευτής μας στο Λονδίνο, Λέων Β. Μελάς, και κυρώθηκε από τη Βουλή με το νόμο 3480/56 (ΦΕΚ 6/7.1.1956).
Το «κούρεμα» του γερμανικού χρέους, μαζί με το σχέδιο Μάρσαλ, βοήθησαν καθοριστικά στην οικονομική «απογείωση» της καθημαγμένης από τον πόλεμο Δυτικής Γερμανίας και τη βοήθησε να ενταχθεί ομαλά στους διεθνείς θεσμούς. Λόγω της οικονομικής της ανάπτυξης, η αποπληρωμή του χρέους ήταν εύκολη υπόθεση για τη Δυτική Γερμανία. Η τελευταία δόση του πληρώθηκε στις 3 Οκτωβρίου 2010, όταν η Ελλάδα βρισκόταν στον αστερισμό του πρώτου μνημονίου.
Τότε, λοιπόν με τη συναίνεση της Ελλάδας, η Γερμανία πήρε μία μεγάλη οικονομική ανάσα. Τώρα, ήρθε η ώρα να γίνει το ανάποδο. Η Γερμανία να βάλει πλάτη και να συνδράμει στο κούρεμα του Ελληνικού χρέους, κάτι με το οποίο συμφωνούν ΗΠΑ και ΔΝΤ.
Για να πάψει να ισχύει αυτός ο φαύλος κύκλος λιτότητας μέτρων, υποανάπτυξης, φτώχειας και ανεργίας.
Η Ελλάδα δικαιούται αυτή την ευκαιρία. Αυτός είναι ο μεγάλος στόχος. Και ο στόχος είναι Εθνικός, πάνω και πέρα από τα κόμματα.
«Καλημέρα Αρκαδία»

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...