Menu
RSS
Πέμπτη, 25/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Η Ρωσία μιλάει Ελληνικά!

Η Ρωσία μιλάει Ελληνικά!

Εντάσσεται η νεοελληνική γλώσσα ως η επίσημη δεύτερη ξένη γλώσσα στο εκπαιδευτικό σύστημα της Ρωσίας.

Στο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο «Ελλάδα-Ρωσία: Η γλώσσα ως δίαυλος επικοινωνίας και διαπολιτισμικών επαφών», που έλαβε χώρα στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ,ανακοινώθηκε ότι φέτος ολοκληρώθηκαν όλες οι διαδικασίες για την ένταξη της νεοελληνικής γλώσσας ως επίσημη δεύτερη ξένη γλώσσα στα Πανεπιστήμια. Η είδηση μάλιστα ήρθε δια στόματος του Ιβάν Σαββίδη ο οποίος μάλιστα στην ομιλία του τόνισε ότι: «Οι Έλληνες και οι Ρώσοι είναι δύο λαοί που έχουν κοινοί μοίρα. Τα κράτη μας μπαίνουν στη φάση της πιο βαθιάς οικονομικής συνεργασίας».

Πάνω από 40 φιλόλογοι από τα κορυφαία πανεπιστήμια της Ελλάδας και της Ρωσίας συμμετείχαν στο συνέδριο.

Ήδη η ελληνική γλώσσα είναι αρκετά δημοφιλής καθώς διδάσκεται στο Πανεπιστήμιο «Κουμπάντσκι» στο Κρασνοντάρ, το Πανεπιστήμιο της Κριμαίας «Βερνάτσκι» και το Νότιο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο.

Ακαδημαϊκοί και φοιτητές από τα Πανεπιστήμια της Ρωσίας παρευρέθησαν στο συνέδριο δηλώνοντας σε άπταιστα ελληνικά την αγάπη τους για την γλώσσα μας. Εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για την ενδυνάμωση των σχέσεων των Ρωσικών Πανεπιστημίων με το Τμήμα Ρωσικής Γλώσσας,Φιλολογίας και Σλαβικών Σπουδών του Ε.Κ.ΠΑ όπου ήδη σπουδάζουν τη ρώσικη γλώσσα 400 φοιτητές.

Ανάσα ζωής στο Τμήμα Σλαβικών Σπουδών που αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα λόγω της περικοπής εκπαιδευτικών κονδυλίων, έδωσε το Φιλανθρωπικό ίδρυμα του Ιβάν Σαββίδη τον Απρίλιο του 2015. Μια νέα συνεργασία του ιδρύματος με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης εγκαινιάστηκε τον περασμένο Μάιο προκειμένου να ιδρυθούν δύο έδρες στη φιλοσοφική, εκείνες της ρώσικης γλώσσας-πολιτισμού και των ποντιακών μελετών.

Ο π. Υφυπουργός Παιδείας ,Έρευνας και Θρησκευμάτων Θεοδόσης Πελεγρίνης ο οποίος χαιρέτησε την έναρξη του συνεδρίου δήλωσε: «Ένα συνέδριο που διεξάγεται για τη γλώσσα είναι βέβαιο ότι θα φέρει τους δύο πολιτισμούς πιο κοντά. Δεν υπάρχει τίποτα άλλο που θα μπορούσε να εντείνει αυτή τη σχέση μεταξύ των δύο πολιτισμών».

Ήδη προγραμματίζεται το επόμενο συνέδριο για τη γλώσσα, να πραγματοποιηθεί στη Ρωσία.

Δέσποινα Παπαδοπούλου
Δημοσιογράφος

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...