Menu
RSS
Παρασκευή, 26/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Η έκθεση φωτογραφίας "Αρκαδία, η ανείπωτη ιστορία" εγκαινιάστηκε στον Πειραιά! (εικόνες)

Η έκθεση φωτογραφίας "Αρκαδία, η ανείπωτη ιστορία" εγκαινιάστηκε στον Πειραιά! (εικόνες)

Η φωτογραφική ανθολογία του Νίκου Μουρκόγιαννη περιγράφει με μοναδική γλαφυρότητα την αρκαδική ζωή. Οικιστικά στοιχεία, αρχαιολογικοί χώροι, πρόσωπα, φύση και ζώα συνυπάρχουν σε απόλυτη αρμονία και αποτυπώνονται με μιά εκφραστική απλότητα που καθηλώνει το θεατή.
Τα εγκαίνια της έκθεσης έγιναν την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου στις 19:30, στη Δημοτική Πινακοθήκη του Πειραιά, με παρουσιάστρια τη δημοσιογράφο Νατάσα Ράγιου.
Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης εώς τις 16 Σεπτεμβρίου, ενώ η επιμέλεια έχει γίνει από το σκηνοθέτη και συγγραφέα Vasken Berberian.
Χαρακτηριστικά ο διευθυντής του ιταλικού Marie Claire Antonio Mancinelli αναφέρει σε κείμενο του που αφιέρωσε στα έργα του κ. Μουρκόγιαννη: «“Et in Arcadia ego” (Και εγώ στην Αρκαδία). Η φράση που αναγράφεται σε κάποιους διάσημους πίνακες του 17ου αιώνα παραμένει αδιευκρίνιστη και μυστηριώδης. Γιατί λείπει το ρήμα; Τι ακριβώς θα κάνω στην Αρκαδία; Ποιός είμαι εγώ; Ποιός το λέει; Και γιατί στην Αρκαδία; Αυτή η περιοχή της Αρχαίας Ελλάδας που απλώνεται στα υψώματα της Πελοποννήσου, εξελίχθηκε σε ένα σύμβολο της Ευρωπαϊκής κουλτούρας, σε μια αλληγορία, σε ένα έμβλημα του ιδανικού τόπου, όπου βασιλεύουν αρμονία, γαλήνη και συνύπαρξη μεταξύ ανθρώπου και φύσης.
Ο καλλιτέχνης Νίκος Μουρκόγιαννης περιηγείται στην Αρκαδία και δημιουργεί εικόνες που αποτελούν ύμνο στην εκφραστική απλότητα ως μια υπερ-σύγχρονη και ειρηνική ένσταση κατά του δυτικού σύστηματος εικαστικής κατάχρησης. Η απλότητα των τοπίων, των «still-life» και των πορτρέτων του δεν αποτελούν νοσταλγική επιστροφή σε ένα ποιμενικό όραμα της ύπαρξης μας, αλλά υπέρβαση του περίπλοκου για να επιτευχθεί μια καθαρή σημασιολογία, αντιληπτή από τα συναισθημάτα και τις εικόνες.
Στα έργα του Μουρκόγιαννη είναι έκδηλη η αδιάλειπτη αναζήτηση στην φωτογραφική σύνθεση που υπερβαίνει τον κατακλυσμό εικόνων – συχνά περιττού – που μας πλημμυρίζει καθημερινά, για να βρει την ψυχή, την ουσία που μία φωτογραφία μπορεί να περιγράψει και να μας διηγηθεί. Η γεωγραφική Αρκαδία του καλλιτέχνη μας ταξιδεύει σε μια ιδεατή Αρκαδία, όπου κυβερνάει ένας οικολογικός συναισθηματισμός.
Θεωρώ πως ο Νίκος Μουρκόγιαννης με τις φωτογραφίες του ίσως επιλύει το μυστικό που περικλείει η φράση «Et in Arcadia ego». Η Αρκαδία μας αφορά όλους, αρχίζοντας από σένα που παρατηρείς τις εικόνες, εσένα που επιθυμείς να ταυτιστείς με το «ego». Ο καθένας μας λοιπόν, για αυτόν τον τόπο που ονομάζει συνείδηση, ήθος και ηθική θα πρέπει να χαρίσει στον εαυτό του ένα εισιτήριο “χωρίς επιστροφή”. Με προορισμό την απλή - ουδέποτε απλοική - έννοια της ομορφιάς.
Εκεί κάπου βρίσκεται η Αρκαδία του καθενός μας».

Λίγα λόγια για το Νίκο Μουρκόγιαννη
Ο Νίκος Μουρκόγιαννης γεννήθηκε στην Αθήνα και από το 1997 ζει στο Τορίνο της Ιταλίας όπου αποφοίτησε από το Διεθνούς κύρους Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Σχεδίου (European Institute of Design) με πτυχίο στην Visual Comunication. Έχει συνεργαστεί ως freelance διαφημιστής, creative director με σημαντικούς ιταλικούς Οίκους, όπως επίσης με διάφορους σκηνοθέτες στην παραγωγή διαφημιστικών spot και ταινιών μικρού μήκους. Το πάθος του για τη φωτογραφία έχει αναπτυχθεί παράλληλα με το ενδιαφέρον του στον εικαστικό πειραματισμό και έχει συνεισφέρει με έργα του σε πολλές φιλανθρωπικές δημοπρασίες. Η τελευταία του φωτογραφική έκθεση με θέμα την Αρκαδία φιλοξενήθηκε στην Ρώμη και έχει ηδη παρουσιαστεί στην Ουάσιγκτον, και στην Νέα Υόρκη.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...