Menu
RSS
Τρίτη, 23/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Τα ονομαστήρια του Μητροπολίτη Ιερισσού κ. Θεοκλήτου (vd)

Τα ονομαστήρια του Μητροπολίτη Ιερισσού κ. Θεοκλήτου (vd)

Αρναία, Χρήστος Καναρόπουλος

Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια και με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε στην Ιερά Μητροπόλη Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου η Κυριακή της Ορθοδοξίας με επίκεντρο τον ιστορικό Ιερό Ναό του Αγίου Στεφάνου Αρναίας.

Επιπλέον μαζί με τη χαρμοσύνη του θριάμβου της Ορθοδοξίας, Κλήρος και Λαός, εόρτασε τη μνήμη του Αγίου Μάρτυρος Θεοκλήτου του Φαρμακού, τον οποίο η Εκκλησία μας τιμά κατά την 26η Φεβρουαρίου, και κατά την οποία ημέρα άγει τα σεπτά ονομαστήρια του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος (από την Αρκαδία).

Όμως επειδή για φέτος η 26η Φεβρουαρίου είναι η Δευτέρα μετά την Κυριακή της Ορθοδοξίας και δεν τελείται πανηγυρική Θ. Λειτουργία, η Ιερά Μητρόπολις θεώρησε καλό να τιμήσει τον Μάρτυρα Θεόκλητο και τα ονομαστήρια του Ποιμενάρχη της κατά τη σημερινή κυριώνυμο ημέρα της νίκης της Ορθοδοξίας.

Την παραμονή της εορτής, Σάββατο 24η Φεβρουαρίου, στις 5:30 το απόγευμα ετελέσθη Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός στο Ιερό Παρεκκλήσιο της Παναγίας της Δακρυρροούσσης του Επισκοπικού Μεγάρου στην Αρναία, στον οποίο χοροστάτησε ο εορτάζων Ιεράρχης.

Να σημειωθεί ότι πέρι τα μέσα της Ακολουθίας προσήλθε για να συγχαρεί τον εορτάζοντα ο Σεβ. Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κ. Εμμανουήλ με την ακολουθία του.

Το Ιερό Παρεκκλήσιο και οι περί αυτό χώροι επληρώθησαν από το χριστεπώνυμο πλήρωμα και τους Άρχοντες που προσήλθαν για να ευχηθούν από κοντά στον Δεσπότη τους.

Τον λόγο εκήρυξε ο οικείος Ιεράρχης, αναπτύσσοντας το θέμα ότι Άγιος σημαίνει μιμητής Χριστού: του Αγίου η σκέψη γίνεται χριστοσκέψη, του Αγίου η συνείδηση πλάθεται σε χριστοσυνείδηση, ο νους του γίνεται νους Χριστού, η καρδιά του, καρδιά Χριστού και με ένα λόγο παύει να είναι ο πρότερος εαυτός του και γίνεται κατά πάντα Χριστός, ανέλυσε ο ομιλητής. Κατόπιν ανεφέρθη στη βιοτή και το μαρτύριο του Αγίου Θεοκλήτου, ευχαριστώντας συνάμα τον Άγιο Κιλκισίου για την άκρως τιμητική του παρουσία.

Στον Σεβασμιώτατο ανταπάντησε ο κ. Εμμανουήλ, ευχόμενος άλυπο και ευλογημένη ποιμαντορία στον εορτάζοντα, τον οποίο, καθώς είπε, γνωρίζει από παλιά όταν, ο μεν ένας διακονούσε ως Πρωτοσύγκελλος στην Ι.Μ. Μαντινείας και Κυνουρίας και ο άλλος υπηρετούσε ως Ιεροκύρηκας και Καθηγητής στην Ι.Μ. Θηβών και Λεβαδείας.

Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής ετελέσθη πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του κ. Θεοκλήτου, πλαισιουμένου από αρκετούς Ιερείς και Ιεροδιακόνους της Ιεράς Μητροπόλεως. Ομιλητής της ημέρας ήταν ο Γεν. Αρχιερατικός της Ι. Μητροπόλεως Παν. Αρχ. π. Ιγνάτιος Ριγανάς, ο οποίος με σφρίγος και θάρρος παρουσίασε τους αγώνες της Ορθοδοξίας και των προμάχων της, Κλήρου και Λαού, για την αναστήλωση των Ιερών Εικόνων και τη διατήρηση της ακεραιότητας της Ορθοδόξου πίστεως και θεολογίας.

Κατόπιν, ανεφέρθη στον Άγιο Θεόκλητο και στον γαλήνιο, γλυκύ, αλλά και αποτελεσματικό τρόπο, με τον οποίο ο εορτάζων Ιεράρχης ποιμαίνει την Επαρχία του, διευκρινίζοντας ότι όταν ο Επίσκοπος εορτάζει, τότε ολόκληρη η Μητρόπολη εορτάζει και δικαιούται να «συστήνει εορτήν», ως το Ιερό ψαλτήριο διδάσκει.

Ο Λαός της Ιεράς Μητροπόλεως υπερεπλήρωσε τον μεγαλοπρεπή και υπερμεγέθη Ιερό Ναό του Αγίου Στεφάνου με επικεφαλής τους Βουλευτές κ. Γεώργιο Βαγιωνά, κα. Σωτηρία Βλάχου και κ. Γεώργιο Λαζαρίδη, τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Ιώαννη Γιώργο, τους Δημάρχους Αριστοτέλη κ. Ιωάννη Ζουμπά και Λαγκαδά κ. Ιωάννη Καραγιάννη, τον πρώην Υπουργό και Δήμαρχο κ. Χρήστο Πάχτα, τους Περιφερειακούς Συμβούλους κα. Κατερίνα Ζωγράφου και κ. Στυλιανό Βαλιάνο, τον Διοικητή των Π.Υ. Κ. Μακεδονίας κ. Εμμανουήλ Τσολάκη, τους Διοικητές Π.Υ. Αρναίας κ. Δημήτριο Αλεξανδρή και Ιερισσού κ. Διαμαντή Ταραζά, τους Λιμενάρχες Ιερισσού κ. Ζαφείρη Γιόκοτο και Ουρανουπόλεως κ. Χρήστο Παναγιωτίδη, τον Διοικητή του Α.Τ. Αρναίας κ. Γεώργιο Χαϊδευτό, τους Αντιδημάρχους Αριστοτέλη κ.κ. Αργύρη Τσακνή, Δημήτριο Ψιλιάγκο, Ιωάννη Μητροφάνη και Γεώργιο Κωτάκη, τον Πρόεδρο της Δημ. Κοινότητας Αρναίας κ. Γεωρ. Διαμαντούδη, πολλούς Δημοτικούς Συμβούλους κ.α.

Εν συνεχεία ο Σεβ. Ιερισσού κ. Θεόκλητος ευλόγησε τα κόλλυβα του Αγίου και ετέλεσε πάνδημο Μνημόσυνο υπέρ αναπάσευως πάντων των της Ορθοδοξίας προμάχων, των Κτητόρων, Ανακαινιστών και Αφιερωτών του Μητροπολιτικού Ναού, ως και πάντων των Αρχιερέων που εποίμαναν την Ιερά Μητρόπολη ανά τους αιώνες και των Ιερέων που διακόνησαν τον Ναό του Αγίου Στεφάνου.

Ο Σεβασμιώτατος χειροθέτησε σε Πνευματικό, επί τη ευσήμω ταύτη ημέρα, τον Παν. Αρχ. π. Γαβριήλ Τσολάκη, Εφημέριο του Ι.Ν. Προφήτου Ηλιού Πετροκεράσων.

Επακολούθησε σε τέσσερις Στάσεις εντός του Ιερού Ναού - λόγω κακοκαιρίας - η λιτάνευση των Ιερών Εικόνων κατά το Πατριαρχικό τυπικό, προς ανάμνηση της αναστηλώσεώς τους επί Βασιλέως Μιχαήλ και της Μητρός του Θεοδώρας, ως η εκκλησιαστική ιστορία διδάσκει.

Τέλος, ο κ. Θεόκλητος ευχαρίστησε τον Ιερό Κλήρο, τους Άρχοντες και κυρίως τον Λαό του Θεού για την τιμή που του έκαναν, αναφερθείς στον πολυσέβαστο Γέροντά του, τον αείμνηστο Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κυρό Θεόκλητο Β' (Φιλιππαίο), ο οποίος και τον ανέδειξε και του έδωσε το όνομά του, προς τιμήν του Αγίου ενδόξου Μάρτυρος Θεοκλήτου του Φαρμακού.

Άπαν το εκκλησίασμα μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας έγινε δεκτό από τον Σεβασμιώτατο στο Επισκοπικό Μέγαρο, όπου έλαβε την ευλογία και το απαραίτητο κέρασμα για τη γιορτή.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ:

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...