Menu
RSS
Τρίτη, 16/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

ΕΦΚΑ | Μόνο ηλεκτρονικά από σήμερα οι αιτήσεις για τα αναδρομικά - Η διαδικασία

ΕΦΚΑ | Μόνο ηλεκτρονικά από σήμερα οι αιτήσεις για τα αναδρομικά - Η διαδικασία

 

Η συμπλήρωση της αίτησης σε 12 βήματα
Μόνο ηλεκτρονικά γίνονται από σήμερα 12/11 στον ΕΦΚΑ οι αιτήσεις των συνταξιούχων για την επιστροφή αναδρομικών από τις περικοπές του 2012 σε κύριες και επικουρικές συντάξεις.

Ο ΕΦΚΑ προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός συνταξιούχων στα γραφεία του Οργανισμού και να μη διαταραχθεί η λειτουργία του έχει ενημερώσει ότι από σήμερα οι αιτήσεις θα γίνονται ηλεκτρονικά και μόνο σε ειδικές περιπτώσεις θα παραλαμβάνονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες έντυπες αιτήσεις.

Σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ, η ηλεκτρονική εφαρμογή που έχει τεθεί σε λειτουργία στο διαδικτυακό ιστότοπο του φορέα, διευκολύνει καθημερινά χιλιάδες συνταξιούχους που επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση, απαλλάσσοντας τους από μετακινήσεις και αναμονή. Επιπλέον, δίνεται και η δυνατότητα υποβολής συμπληρωματικής αίτησης.

Μπαίνοντας κανείς στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ θα επιλέξει την ένδειξη που αφορά στους συνταξιούχους και στη συνέχεια με 12 απλά βήματα θα μπορούν οι συνταξιούχοι να συμπληρώσουν και να υποβάλουν την ηλεκτρονική αίτηση στον ΕΦΚΑ για τις μειώσεις που υπέστησαν το 2012 και οι οποίες έχουν κριθεί αντισυνταγματικές με την απόφαση του ΣτΕ τον Ιούνιο του 2015. 

Η συμπλήρωση της αίτησης

Η on line εφαρμογή είναι διαθέσιμη στον διαδικτυακό ιστότοπο του ΕΦΚΑ www.efka.gov.gr, στην τρίτη στήλη της πρώτης του «σελίδας», με τον διακριτικό υπέρτιτλο ηλεκτρονικές υπηρεσίες για συνταξιούχους. Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει ο ενδιαφερόμενος είναι τα ακόλουθα:

1. Κατ’ αρχήν πληκτρολογείτε την ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ. Στη δεξιά πλευρά της οθόνης υπάρχει η στήλη που αναγράφει «ηλεκτρονική αίτηση συνταξιούχων στον ΕΦΚΑ για τις μειώσεις στην κύρια και επικουρική σύνταξη». 
2. Στη συνέχεια θα μεταφερθείτε στο περιβάλλον της ΑΑΔΕ, για να πληκτρολογήσετε τους κωδικούς πρόσβασης που έχετε για το TAXISnet.
3. Στη συνέχεια, θα μεταφερθείτε και πάλι στην εφαρμογή, όπου θα σας ζητηθεί να πληκτρολογήσετε τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ σας. Εφόσον αυτοί ανταποκρίνονται σε ασφαλισμένο του ΕΦΚΑ, η είσοδος επιτρέπεται.
4. Προσοχή! Τα βασικά στοιχεία σας έχουν ήδη συμπληρωθεί αυτόματα και αντλούνται από το Μητρώο Ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ. Στην περίπτωση που ο Αριθμός του Δελτίου Ταυτότητας (ή Διαβατηρίου) σας ή τα στοιχεία επικοινωνίας σας (ταχυδρομική διεύθυνση, αριθμοί τηλεφώνου και email) έχουν μεταβληθεί, μπορείτε να τα αλλάξετε και να υποβάλετε την αίτηση με τα στοιχεία που επιθυμείτε. (Σημείωση: η ενέργεια αυτή δεν θα μεταβάλει τα στοιχεία που τηρούνται στο Μητρώο Ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ. Η ενέργεια αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω της εφαρμογής Ατομικά στοιχεία.)
5. Η αίτηση απευθύνεται προς τον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ.
6. Για την υποβολή αίτησης προς τον ΕΦΚΑ, θα πρέπει να συμπληρώσετε την Περιφερειακή Υπηρεσία του ΕΦΚΑ στην οποία απευθύνετε την αίτησή σας, καθώς και τον Αριθμό Μητρώου σας σε αυτήν.
7. Η εφαρμογή έχει ήδη αναγνωρίσει τους αριθμούς μητρώου σας στους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης που εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ και βρίσκονται σε λίστα επιλογής που συνοδεύει τη λίστα επιλογής με τις Περιφερειακές Υπηρεσίες.
8. Εάν θέλετε να απευθύνετε την αίτησή σας σε περισσότερες υπηρεσίες, θα πρέπει να συμπληρώσετε τα κατάλληλα ζεύγη Περιφερειακής Υπηρεσίας και Αριθμού Μητρώου από τις λίστες επιλογής.
9. Εάν για κάποιο λόγο, δεν βρείτε τον αριθμό μητρώου σας στη λίστα, μπορείτε να τον πληκτρολογήσετε στο πεδίο που βρίσκεται δεξιά της.
10. Για την υποβολή αίτησης προς το ΕΤΕΑΕΠ, θα πρέπει να επιλέξετε τους Τομείς Επικουρικής Ασφάλισης, στους οποίους απευθύνετε την αίτησή σας, από λίστα επιλογής τιμών. Δηλαδή, θα βρείτε όλα τα πρώην επικουρικά ταμεία που ενσωματώθηκαν στο ΕΤΕΑΕΠ, όπως είναι το πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, το πρώην ΤΑΥΤΕΚΩ κτλ.
11. Η αίτηση διαθέτει επίσης πεδίο ελεύθερου κειμένου, για ό,τι άλλο επιθυμείτε να συμπληρώσετε.
12. Για την υποβολή της αίτησης θα πρέπει να κάνετε κλικ στο κουμπί «Αποστολή αίτησης». Εφόσον όλα τα απαιτούμενα πεδία έχουν συμπληρωθεί ορθά, η αίτησή σας υποβάλλεται οριστικά και διατίθεται προς εκτύπωση.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...