Menu
RSS
Παρασκευή, 29/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

ΔΕΗ | Μετά τις 15 Ιανουαρίου η υποβολή δεσμευτικών προσφορών για το λιγνίτη

ΔΕΗ | Μετά τις 15 Ιανουαρίου η υποβολή δεσμευτικών προσφορών για το λιγνίτη

Της Μαριάννας Τζάννε

Για μετά τις 15 Ιανουαρίου αναβάλλεται ο διαγωνισμός για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σε Μεγαλόπολη και Φλώρινα, χρονοδιάγραμμα που κρίνεται επιβεβλημένο από τις ενστάσεις της Κομισιόν τόσο στο θέμα του μηχανισμού επιμερισμού ρίσκου όσο και στην συμμετοχή των Κινέζων της CHN Energy.

“Πιστεύουμε ότι μετά τις 15 Γενάρη θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην επόμενη φάση του διαγωνισμού» έλεγε πριν λίγες μέρες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης, καθώς είναι σε πλήρη εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν.

Ουδείς όμως μπορεί να προβλέψει πότε και κυρίως πώς θα προχωρήσει η επόμενη φάση που είναι η υποβολή δεσμευτικών προσφορών εάν οι Βρυξέλλες δεν συμφωνήσουν στους όρους που επιδιώκουν να βάλλουν στο διαγωνισμό οι υποψήφιοι επενδυτές. Η διαδικασία πάντως κινείται με τρεις μήνες καθυστέρησης από το αρχικό χρονοδιάγραμμα που προέβλεπε υποβολή προσφορών στις 17 Οκτωβρίου. Ο εκτροχιασμός βγάζει εκτός όλο το σχεδιασμό του διαγωνισμού, που όπως τόνιζαν πρόσφατα και στο ΥΠΕΝ προέβλεπε ότι μέχρι τα τέλη του έτους θα είχαν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες αδειοδότησης των μονάδων ώστε μέσα στο Γενάρη να υπήρξε και ο προτιμητέος επενδυτής.

Η διοίκηση της ΔΕΗ έχει ζητήσει τρίμηνη παράταση για το διαγωνισμό θεωρώντας ότι δεν πρέπει να υποβληθούν δεσμευτικές προσφορές πριν οριστικοποιηθεί το πλαίσιο της συμφωνίας με τις Βρυξέλλες και κυρίως το θέμα με την αποζημίωση των λιγνιτικών μονάδων (Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος-ΑΔΙ).

Υπενθυμίζεται ότι οι Βρυξέλλες δεν απορρίπτουν μόνο τον μηχανισμό επιμερισμού κερδών που είχε προτείνει η ΔΕΗ για να δελεάσει τους υποψήφιους επενδυτές αλλά είναι αρνητικές και με την συμμετοχή της εταιρείας κατά 30% στις εισπράξεις του μηχανισμού αποζημίωσης. Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ έχει υποβάλλει αίτημα στην Κομισιόν για παράταση του διαγωνισμού μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου.

Στον διαγωνισμό για την αποεπένδυση της ΔΕΗ συμμετέχουν οι Τσέχοι της Seven Energy με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ο όμιλος Κοπελούζου με την CHN Energy αλλά και ο όμιλος Μυτιληναίου που παρά τις κατά καιρούς δημόσιες τοποθετήσεις του για το αρνητικό διεθνώς περιβάλλον για το λιγνίτη, λόγω της εκτίναξης του κόστους των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, εμφανίζεται σύμφωνα με το ΥΠΕΝ να συμμετέχει κανονικά στην διαγωνιστική διαδικασία, υποβάλλοντας ερωτήματα και ζητώντας διευκρινίσεις.

https://www.newmoney.gr

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...