Menu
RSS
Τετάρτη, 17/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Γορτυνιακός Σύνδεσμος Σπάρτης | Εκδρομή στο Ιερό Κάθισμα της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Δολών της Μεσσηνιακής Μάνης

Γορτυνιακός Σύνδεσμος Σπάρτης | Εκδρομή στο Ιερό Κάθισμα της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Δολών της Μεσσηνιακής Μάνης

 

«Τα μοναστήρια είναι μάρτυρες της αγωνίας του ανθρώπου να πλησιάσει το Θείο , μέσα από τη σιωπή , τη λιτότητα , την αρμονία .»

 

Αν η ζωή μας είναι ένας τρικυμισμένος ωκεανός , τότε , το πλησίασμα σε μια Μονή , δεν είναι παρά η προσέγγιση του πλοίου της ζωής μας σε έναν γαλήνιο και ασφαλή όρο , προκειμένου το «πλήρωμα» να πάρει νέες δυνάμεις κι εφόδια για να ξαναβγεί στο αρμένισμα .

Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια ο Γορτυνιακός Σύνδεσμος Σπάρτης , θεματοφύλακας , από παράδοση 100 χρόνων , Ελληνορθόδοξων παρακαταθηκών και αξιών , πραγματοποίησε εκδρομή πνευματικής και ψυχικής οικοδομής , για 2η φορά , στο Ιερό Κάθισμα της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Δολών της Μεσσηνιακής Μάνης , την Κυριακή του Ασώτου , 18 Φεβρουαρίου 2020.

Σε μια μαγευτική τοποθεσία , στους πρόποδες του δυτικού Ταϋγέτου , ανάμεσα στα καταπράσινα , λιόφυτα προβούνια και στα πανέμορφα χωριά της μεσσηνιακής Μάνης, το Ιερό Κάθισμα Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Δολών , με τη μικρή αλλά φωτισμένη , στιβαρή και δραστήρια Αδελφότητα (τους ιερομόναχους Νεκτάριο, Σιλουανό και Αλέξιο) υπό την πνευματική καθοδήγηση του Σεβάσμιου Ηγουμένου Γέροντος Γαβριήλ Κοβιλιάτη ,  μας υποδέχθηκε με απέραντη πνευματική Χαρά και χριστιανική Αγάπη .

Η κατανυκτική Θεία Λειτουργία στο Καθολικό της Ιεράς Μονής ανέβασε τις ψυχές κοντά στο Θεό και η ζεστή , Αβραμιαία φιλοξενία στο Αρχονταρίκι της Μονής έδεσε ΚΑΙ τους ανθρώπινους δεσμούς με την Αδελφότητα . Το κήρυγμα του π. Νεκταρίου (με σπουδές στη Θεολογία και την Αρχαιολογία) , για τα νοήματα της Ευαγγελικής Περικοπής του Ασώτου συνάρπασε και καθήλωσε τους ακροατές - επισκέπτες και ύστερα ήρθε η πηγαία συγκίνηση από ηχογραφημένα πνευματικά μηνύματα με τη φωνή και πάλι του Γέροντος Νεκταρίου επενδυμένα με τη Μουσική του Σταμάτη Σπανουδάκη . Στο τέλος η Αγάπη των Μοναχών χάρισε στους παρισταμένους ένα Ψαλτοτράγουδο για «τον Παππού και τη Γιαγιά»  , δικής τους στιχοπλοκής και μουσικής σύνθεσης , το οποίο έψαλλαν , δια ζώσης , σκορπίζοντας στις καρδιές όλων χαρά και πρωτόγνωρα συναισθήματα .

Η μικρή ξενάγηση , στη συνέχεια , στον χώρο της Μονής , έδωσε την ευκαιρία στους προσκυνητές , εκτός από τη νοικοκυροσύνη και την εξαίρετη «χειροποίητη» εργασία που έχει γίνει σε κάθε γωνιά του Μοναστηριού , να θαυμάσουν και τις περιβαλλοντικές ευαισθησίες των Μοναχών , οι οποίοι έχουν μετατρέψει τη Μονή σε ένα μικρό οικολογικό πάρκο , όπου , χωρίς «από καθέδρας» διδακτισμούς , αφυπνίζεται το ενδιαφέρον , οι ευαισθησίες και οι προβληματισμοί των επισκεπτών για το κοινό μας σπίτι , το Περιβάλλον , το οποίο είναι το κορυφαίο και πολυτιμότερο δώρο που έκανε η Αγάπη του  Θεού προς τον Άνθρωπο .

«Είμαστε μια μικρή αδελφότητα , σαν ένα μικρό σώμα δίπλα από τον Γέροντα . Είμαστε μιμητές της Ορθόδοξης Παράδοσης στην πράξη . Προσπαθούμε να μυήσουμε τους νέους ανθρώπους στη βιοκαλλιέργεια . Να θυμίσουμε ότι δεν υπάρχει αυτό που συνήθως ακούμε , “οικολογία και περιβάλλον” , αλλά Δημιουργία. Αναφερόμαστε όλοι στον Δημιουργό Θεό».

(Ιερομόναχος Νεκτάριος , ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ , 29/9/2016

Φεύγοντας από το Ιερό Κάθισμα της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Δολών της Μεσσηνιακής Μάνης αφήσαμε εκεί ένα κομμάτι της καρδιάς μας , για να συντροφεύει τον Γέροντα Γαβριήλ και τη Μοναστική Αδελφότητα στον πολύμορφο πνευματικό (και όχι μόνο) καθημερινό  τους αγώνα .

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...