Menu
RSS
Παρασκευή, 26/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Δια περιφοράς οικονομική επιτροπή στη Γορτυνία | Οι τοποθετήσεις και οι ψήφοι της παράταξης Λύτρα

Δια περιφοράς οικονομική επιτροπή στη Γορτυνία | Οι τοποθετήσεις και οι ψήφοι της παράταξης Λύτρα

Δια περιφοράς συνεδρίασε σήμερα η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Γορτυνίας και η παράταξη του Μιλιτάδη Λύτρα έδωσε στη δημοσιότητα τις τοποθετήσεις και τις ψήφους της για τα θέματα που συζητήθηκαν.

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ''ΔΙΑ ΠΕΡΙΦΟΡΑΣ'' ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΤΑΡΤΗ 12-06-2020, ΩΡΑ:10:00

Να δηλώσω εξαρχής πως είμαστε κάθετα αντίθετοι με κάθε συνεδρίαση δια περιφοράς. Φυσικά και λόγω του προφίλ των 9 μελών της επιτροπής θα ήταν εφικτή η πραγματοποίησή της μέσω τηλεδιάσκεψης.

Δηλώνω επίσης την έντονη διαμαρτυρία μας για την μη επισύναψη στην απόφαση της προηγούμενη συνεδρίασης όπως αποτυπώθηκε στη Διαύγεια του αιτιολογικού της καταψήφισης μας. Παρακαλώ να μην επαναληφθεί. Ζήτησα για το εν λόγω θέμα και την συνδρομή του υπεύθυνου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Επιφυλάσσομαι επίσης και για το γεγονός πως λαμβάνουμε τις εισηγήσεις σε τόσο σύντομο ως προς την έναρξη της συνεδρίασης χρόνο. Ενδεικτικά λάβαμε την εισήγηση για το τόσο σοβαρό θέμα της Διαχείρισης των Σκουπιδιών στη Γορτυνία 8 λεπτά πριν την έναρξη της συνεδρίασης, στο οποίο έχετε και σοβαρό λάθος αναφορικά με το αποτίμημα (αναγράφονται 2 διαφορετικά ποσά).

Οφείλουμε να ενημερωνόμαστε έγκαιρα. Και για το θέμα αυτό θα ζητήσω από την αποκεντρωμένη διοίκηση να σας θυμίσει τις διαδικασίες. 

Ακολουθούν σύντομα σχόλια επί των θεμάτων:

ΘΕΜΑ 1. Κατανομή έκτακτης επιχορήγησης για COVID

ΚΑΤΑΨΗΦΙΖΩ

Έχω αναφερθεί κατεπανάληψη στην αντίθεσή μου με την σπατάλη χρημάτων ειδικά για τις απολυμάνσεις όπως και για τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιήθηκαν. Επίσης αντιλαμβάνεστε πως δεν μπορούμε σε καμιά κατανομή αν δεν έχουμε και δυνατότητα ελέγχου των δαπανών. Για το λόγο αυτό κ. Δήμαρχε με το πέρας της συνεδρίασης θα αποστείλω στις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου αίτημα να μας ενημερώσουν για την πορεία εκτέλεσης αυτού του έργου. Να μάθουμε σε ποιο βαθμό τα χρήματα αυτά δαπανήθηκαν ή αξιοποιήθηκαν και ποια ή ανταπόδοσή τους.

ΘΕΜΑ 2. Κατανομή από ΥΠΕΣ για δράσεις πυροπροστασίας.

ΚΑΤΑΨΗΦΙΖΩ

Αν και αναγνωρίζω την αναγκαιότητα της πυροπροστασίας οφείλω να δηλώσω την έκπληξη μου για το γεγονός ότι από τα 100+ χιλιάδες ευρώ το 65% πάει για αμοιβές τακτικού προσωπικού. Παρακαλώ να μας δώσετε διευκρινήσεις. Θα έπρεπε το σύνολο των χρημάτων αυτών να διατεθεί για πραγματικές ανάγκες υλικών πυροπροστασίας. Επίσης να σας θυμίσω κύριε Δήμαρχε την τεράστια ευθύνη σας για το γεγονός ότι στα περισσότερα χωριά μας πλην Δημητσάνας και του χωριού σας των Λαγκαδιών, τα χόρτα και τα βάτα στους δημοτικούς δρόμους και στα καλντερίμια είναι απαράδεκτα και αποτελούν εστίες κινδύνου. Επιπρόσθετα όλα τα κλειστά δημοτικά σχολεία της Γορτυνίας και τα προαύλια τους είναι πνιγμένα στα βάτα. Ενδεικτικά αναφέρω τα ΔΣ Τουμπιτσίου, Καστρακίου κ.α. Στο δε χωριό μου το Σταυροδρόμι έχουν να περάσουν εργάτες καθαρισμού 10 χρόνια. 9 επί προηγούμενου Δημάρχου και ένας έτος επί Δημαρχίας σας.

 

 

ΘΕΜΑ 3. Βελτίωση Αγροτικής Οδοποιίας Βυζικίου

ΚΑΤΑΨΗΦΙΖΩ

Φαντάζει περίεργο πως σε 2 διαφορετικά έργα του ιδίου εργολάβου που συζητούμε σήμερα στα θέματα 3 και 4, μας έρχεται εισήγηση για το ίδιο ποσό απρόβλεπτων τιμών. Φαντάζει σαν ένα κακόγουστο αστείο αντιγραφής και επικόλλησης κειμένου στο Microsoft Word.
Επί της ουσίας. Ζητώ σε τέτοια θέματα και για λόγους ελέγχου η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου να ενημερώνει τα μέλη της Επιτροπής τόσο για το προβλεπόμενο έργο (μελέτη) όσο και για τα ποσοστά υλοποίησης. Θα μεταβώ το Σαββατοκύριακο και θα έχω ίδια αντίληψη με δικό μας μηχανικό της πορείας εκτέλεσης του έργου και το ίδιο θα κάνω σε όλα τα σχετικά έργα που θα εκτελέσετε στη θητεία σας. Επίσης θεωρώ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ την αναφορά μιας γραμμής για την πορεία εκτέλεσης του έργου. Ζητάμε αναλυτική παρουσίαση των εργασιών του συνόλου του έργου και το βαθμό εκτέλεσης ως σήμερα. Ζητώ επίσης επίσημα την μετάβασή μας με τον προϊστάμενο της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου στον τόπο των εργασιών για να αποκτήσουμε ίδια αντίληψη για το έργο. Τέλος δηλώνω πως όλοι θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ως προς το πραγματικό αντικείμενο του έργου τη στιγμή μάλιστα που ο εργολάβος και ο εντόπιος υπεργολάβος όπως μας δηλώσατε σε προηγούμενη επιτροπή, έλαβαν το έργο με έκπτωση πέραν του 60% και ειλικρινά έχω απορία πως θα καταφέρουν να εκτελέσουν το πραγματικό φυσικό αντικείμενο. Ζητώ να είμαστε όλοι ιδιαίτερα σοβαροί σε αυτό και φυσικά ζητώ και από τον Προϊστάμενο της Τεχνικής Υπηρεσίας να βεβαιώσει πως το υποσχόμενο έργο υλοποιείται απρόσκοπτα με την έκπτωση 60%.Επίσης να σας θυμίσω για τα άπειρα παράπονα αγροτοκτηνοτρόφων για την κατάσταση των λοιπών αγροτικών δρόμων. Προσφάτως μου διαμαρτυρήθηκαν κάτοικοι για την Ανάληψη, οι δρόμοι στο Πυρρή, στην Κοντοβάζαινα, στο Βελημάχι είναι βομβαρδισμένοι, στο Σταυροδρόμι οι Δρόμοι επίσης είναι σαν από πόλεμο.

Καταψηφίζω.

ΘΕΜΑ 4. Βελτίωση Αγροτικής Οδοποιίας Τριποταμιάς

ΚΑΤΑΨΗΦΙΖΩ

Φαντάζει περίεργο πως σε 2 διαφορετικά έργα του ιδίου εργολάβου που συζητούμε σήμερα στα θέματα 3 και 4, μας έρχεται εισήγηση για το ίδιο ποσό απρόβλεπτων τιμών. Φαντάζει σαν ένα κακόγουστο αστείο αντιγραφής και επικόλλησης κειμένου στο Microsoft Word.
Επί της ουσίας. Ζητώ σε τέτοια θέματα και για λόγους ελέγχου η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου να ενημερώνει τα μέλη της Επιτροπής τόσο για το προβλεπόμενο έργο (μελέτη) όσο και για τα ποσοστά υλοποίησης. Θα μεταβώ το Σαββατοκύριακο και θα έχω ίδια αντίληψη με δικό μας μηχανικό της πορείας εκτέλεσης του έργου και το ίδιο θα κάνω σε όλα τα σχετικά έργα που θα εκτελέσετε στη θητεία σας. Επίσης θεωρώ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ την αναφορά μιας γραμμής για την πορεία εκτέλεσης του έργου. Ζητάμε αναλυτική παρουσίαση των εργασιών του συνόλου του έργου και το βαθμό εκτέλεσης ως σήμερα. Ζητώ επίσης επίσημα την μετάβασή μας με τον προϊστάμενο της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου στον τόπο των εργασιών για να αποκτήσουμε ίδια αντίληψη για το έργο. Τέλος δηλώνω πως όλοι θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ως προς το πραγματικό αντικείμενο του έργου τη στιγμή μάλιστα που ο εργολάβος και ο εντόπιος υπεργολάβος όπως μας δηλώσατε σε προηγούμενη επιτροπή, έλαβαν το έργο με έκπτωση πέραν του 60% και ειλικρινά έχω απορία πως θα καταφέρουν να εκτελέσουν το πραγματικό φυσικό αντικείμενο. Ζητώ να είμαστε όλοι ιδιαίτερα σοβαροί σε αυτό και φυσικά ζητώ και από τον Προϊστάμενο της Τεχνικής Υπηρεσίας να βεβαιώσει πως το υποσχόμενο έργο υλοποιείται απρόσκοπτα με την έκπτωση 60%. Προσφάτως μου διαμαρτυρήθηκαν κάτοικοι για την Ανάληψη, οι δρόμοι στο Πυρρή, στην Κοντοβάζαινα, στο Βελημάχι είναι βομβαρδισμένοι, στο Σταυροδρόμι οι Δρόμοι επίσης είναι σαν από πόλεμο.

Καταψηφίζω.

ΘΕΜΑ 5. Προκήρυξη εξοπλισμών παιδικής χαράς

ΥΠΕΡΨΗΦΙΖΩ

Χαίρομαι που μετά από τις επανειλημμένες ενστάσεις μου για την απαράδκετη κατάσταση των Παιδικών Χαρών στο Δήμο μας προβλέπεται διαγωνισμός για προμήθεια υλικών. Ως τότε σας παρακαλώ να βάλετε μια τάξη. Οι παιδικές χαρές είναι απαράδεκτες και επικίνδυνες. Απορώ τι έκανε και ο προηγούμενος Δήμαρχος 9 χρόνια. Επιτέλους ας προσφέρουμε στα παιδιά της γορτυνίας συνθήκες παιχνιδιού. Ζητώ να υπάρξει και μέριμνα για παιδικές χαρές εντός των εν λειτουργία σχολείων.

ΘΕΜΑ 6. Προσωρινή Διαχείριση σκουπιδιών.

ΚΑΤΑΨΗΦΙΖΩ

ΘΕΜΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ

Είναι επιεικώς ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ να μας στέλεντε εισήγηση για θέμα στις 9:52 ενώ ξεκινά η συνεδρίαση στις 10:00. Στο τόσο σημαντικό αυτό θέμα έχω τοποθετηθεί κατεπανάληψη και στο παρελθόν. Σας εγκαλώ που ακόμα και σήμερα χρησιμοποιείται το ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΔΗΜΗΤΣΑΝΑΣ για τη μεταφόρτωση. Σας ζητώ άμεσα να σταματήσει αυτό το οικολογικό έγκλημα. Προεκλογικώς λέγατε θα δώσετε λύση σε 2 μήνες και πέρασαν ήδη 10. Επίσης πως νιώθετε με 30 τόνους σκουπιδιών ριγμένα χύμα στο χώρο του Γυμνασίου όπως πρόσφατα κατέγραψα με οπτικό υλικό. Επίσης ερωτώ για ποιο λόγο παρέχετε θέση πάρκινγκ στον φορτηγό του υπεργολάβου στον χώρο. Δεν έχει δικό του χώρο να παρκάρει το φορτηγό του; Παρέχει ο Δήμος Γορτυνίας και υπηρεσίες σε ιδιώτες; Ζητώ επιτέλους να πάψει αυτή η ντροπή για το Δήμο μας που ξεκίνησε επί δημαρχίας του προηγούμενου και την συνεχίζετε εν γνώση σας. Εγώ δεν θα συναινέσω στο ελάχιστο σε αυτό το έγκλημα. Εντύπωση δε μου έκανε που ο ίδιος εργολάβος σκουπιδιών ανέλαβε στο Δήμο μας και τις σχετικές απολυμάνσεις. Μάλλον τυχαίο φαντάζομαι.

ΘΕΜΑ 7 Αμοιβή Δικηγόρου για γνωμοδότηση

ΥΠΕΡΨΗΦΙΖΩ

Έχω ταχθεί εδώ και καιρό υπέρ της σύναψης έργου με δικηγόρο σε ετήσια βάση. Αποτελεί σπατάλη για το Δήμο μας η κατά περίπτωση ανάθεση δικηγορικών εργασιών. Υπολογίζω πως μέχρι στιγμής σε 9 μήνες έχουμε δαπανήσει 35.000 ευρώ όταν η μηνιαία αμοιβή με τα έξοδα για έναν δικηγόρο θα ήταν 2.000 το μήνα ήτοι 24.000 ευρώ το χρόνο. Θα είχαμε δε πλήρη νομική κάλυψη και καλύτερο έλεγχο.

ΘΕΜΑ 8 Αμοιβή Δικηγόρου για γνωμοδότηση

ΥΠΕΡΨΗΦΙΖΩ

Έχω ταχθεί εδώ και καιρό υπέρ της σύναψης έργου με δικηγόρο σε ετήσια βάση. Αποτελεί σπατάλη για το Δήμο μας η κατά περίπτωση ανάθεση δικηγορικών εργασιών. Υπολογίζω πως μέχρι στιγμής σε 9 μήνες έχουμε δαπανήσει 35.000 ευρώ όταν η μηνιαία αμοιβή με τα έξοδα για έναν δικηγόρο θα ήταν 2.000 το μήνα ήτοι 24.000 ευρώ το χρόνο. Θα είχαμε δε πλήρη νομική κάλυψη και καλύτερο έλεγχο. Επί της ουσίας του θέματος που αφορά αγωγή του Δήμου σε πατριώτη στο Περδικονέρι για καταπάτηση οφείλουμε να έχουμε καλύτερη ενημέρωση για το τι συμβαίνει.

 

ΘΕΜΑ 9 Αμοιβή Δικηγόρου για γνωμοδότηση

ΥΠΕΡΨΗΦΙΖΩ

Έχω ταχθεί εδώ και καιρό υπέρ της σύναψης έργου με δικηγόρο σε ετήσια βάση. Αποτελεί σπατάλη για το Δήμο μας η κατά περίπτωση ανάθεση δικηγορικών εργασιών. Υπολογίζω πως μέχρι στιγμής σε 9 μήνες έχουμε δαπανήσει 35.000 ευρώ όταν η μηνιαία αμοιβή με τα έξοδα για έναν δικηγόρο θα ήταν 2.000 το μήνα ήτοι 24.000 ευρώ το χρόνο. Θα είχαμε δε πλήρη νομική κάλυψη και καλύτερο έλεγχο.

 

ΘΕΜΑ 10. Ηλεκτροδότηση ΔΣ Καρκαλούς για Πυροσβεστικό Σταθμό

ΥΠΕΡΨΗΦΙΖΩ

ΘΕΜΑ 11. Ορισμός Δικηγόρου υπεράσπισης Δημάρχου για την υπόθεση λυμάτων στο Καλλιάνι

ΚΑΤΑΨΗΦΙΖΩ

Ζητώ πλήρη ενημέρωση για το θέμα καθότι και στο παρελθόν έχει υπάρξει καταδίκη του Δήμου για το Θέμα. Να μάθουμε για το ζήτημα από τις τεχνικές υπηρεσίες καθώς και για την πρόθεση της Δημοτικής αρχής να δώσει επιτέλους λύση στο υπαρκτό οικολογικό έγκλημα στο Καλλιάνι με τα λύματα.

 

ΘΕΜΑ 12. Ορισμός Δικηγόρου

ΚΑΤΑΨΗΦΙΖΩ

Πρέπει επιτέλους να μπει μια τάξη. Δε μπορούμε να έχουμε τα μισά θέματα για δικηγόρους. Επιτέλους να υπογράψει ο Δήμος Σύμβαση έργου με Δικηγόρο για να έχουμε 100% Νομική Κάλυψη με πολύ οικονομικότερους όρους.

ΘΕΜΑ 13 ΕΩΣ 22 (όλα τα θέματα ίδια αιτιολογία από 13 εως και 22)

ΚΑΤΑΨΗΦΙΖΩ

Επειδή η δημοτική μέχρι σήμερα δεν μας έχει δώσει στοιχεία για την πορεία του προυπολογισμου ως παράταξη καταψηφίζουμε ολες τις αναμορφώσεις. Με το πέρας της Συνεδρίασης θα ζητήσω από την Οικονομική Υπηρεσία την κατάσταση όλων των οικονομικών μεγεθών του Δήμου. Επίσης επιτέλους ας κάνουμε σοβαρές αναμορφώσεις να υλοποιήσουμε σοβαρά έργα. Στην Βυτίνα και σε πολλά χωριά της Γορτυνίας πίνουν νερό από αμίαντο και εμείς συζητάμε για κοπές δέντρων. Σας παρακαλώ αγαπητά μέλη της πλειοψηφίας να ιεραρχήσουμε τις προτεραιότητες στο Δήμο μας και να συνεννοηθούμε. Κύριε Δήμαρχε για πολλοστή φορά σας εγκαλώ. Πότε επιτέλους θα στείλετε λογαριασμούς τελών ύδρευσης στους Δημότες μας. Καταφέρατε να βεβαιώσετε την κατανάλωση; Πότε θα κάνετε αποστολή στους δημότες που θέλουν να πληρώσουν και να δουν έργα στο Δήμο μας. Ζητώ την έκτακτη σύγκλιση του ΔΣ για το Θέμα του Δικτύου αμιάντων στην Γορτυνία προτού προβώ σε άλλες ενέργειες.

ΘΕΜΑ ΕΚΤΟΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ

ΥΠΕΡΨΗΦΙΖΩ

Εύχομαι το ίδιο να συμβεί και με την προηγούμενή απόφαση της ΟΕ που με έκπληξη διαπίστωσα πως παραλείψατε όλη την αιτιολογία μας.

Δρ. Μιλτιάδης Δ. Λύτρας

Επικεφαλής Ελάσσονος Αντιπολίτευσης

Μέλος Οικονομικής Επιτροπής

Δημοτικός Σύμβουλος

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...