Menu
RSS
Πέμπτη, 25/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Μια πολύτιμη προσφορά στα Άνθη της Πέτρας

Μια πολύτιμη προσφορά στα Άνθη της Πέτρας
Ο επίτιμος πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου των ΑΝΘΕΩΝ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ, αρχιτέκτων κ Αργύρης Πετρονώτης και οι λαογράφοι κ. Αικατερίνη Πολυμέρου - Καμηλάκη και κ. Παναγιώτης Καμηλάκης, προσέφεραν στη συλλογή των ΑΝΘΕΩΝ παραδοσιακού τύπου «αλφάδι» ( προδρόμου του σημερινού , ήτοι με φυσαλίδα ), σχήματος ανεστραμμένου Δ, συνδυαζόμενου με βαρίδι. Γράφει ο Μαστρ-Αργύρης Πετρονώτης:" Άραγε πόσο παλαιό; Μήπως αιώνων; Το παλαιότερο υποθέτω  ότι ανάγεται στα χρόνια  γύρω στο 1830 . Και ίσως να ήταν τόσο πολύτιμο , ώστε το είχαν μόνο πρωτομάστορες. Το σημαντικό αυτό κομμάτι είναι δώρημα από ηλικιωμένο σε ένα χωριό της βόρειας Γορτυνίας περιοχής Κερπινής και Γλόγοβας.
Ερευνώντας για τον χρόνο χρήσης αυτού του «αλφαδιού»  ρώτησαμε τον Ζουμπανιώτη μαστόρο- Κώστα Ταρνανά. Αυτός έχει παρόμοιο «αλφάδι» από τον παππού του μάστορα γεννημένο το 1900, που πιθανότατα κι αυτός το είχε κληρονομήσει από τον πατέρα του. Οπότε αναγόμαστε τουλάχιστον στον 19ο αιώνα. Δεν αποκλείεται να το είχε κι αυτός από τον πατέρα του, αλλά και  από παλαιότερους προγόνους ή άλλους ομότεχνους πρώτο μαστόρους. 
Τα παραπάνω τεκμηριώνονται από ένα ίδιας μορφής «αλφαδοτρίγωνο», που θησαυρίζεται στο Μουσείο Μπενάκη Αθηνών με αριθμό 25863γ. Είναι κι αυτό ορειχάλκινο και περισσότερο καλοεπεξεργασμένο έργο μερακλή σιδηρουργού. Αυτού το όνομα, η πατρίδα ( Πλήκ{α}τι ) και το κυριότερο το έτος κατασκευής «1827» είναι χαραγμένα πάνω στο ίδιο το χειρότεχνο. Ευχαριστίες οφείλονται για την ύπαρξη και την εικόνα ως και σχετικές πληροφορίες στην κ. Πίτσα Τσάκωνα & κ. Ηλία Ζαχαρόπουλο και ιδίως  στον κ. Βασίλη Παπαγεωργίου. Ώστε μπορούμε να συμπεράνουμε ότι είναι άγνωστη επι του παρόντος η εφαρμογή του».
Ο ταμίας των Ανθέων Τριάδης Τσαφαράς επισκέφτηκε πρόσφατα, τέλη Αυγούστου, την Κερπινή, μετά από παρότρυνση του μαστρ-Αργύρη για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με το «αλφάδι» και την προέλευσή του. 
Η επίσκεψη και οι πληροφορίες αποδείχτηκαν πολύτιμες. Όπως περιγράφει ο ίδιος «Σε συνάντησή μου, μετά την Κυριακάτικη λειτουργία, με τους φίλους Πάνο Οικονομόπουλο και Λεωνίδα Ζαφειρόπουλο, συνταξιούχο δάσκαλο και συμμαθητή στο Γυμνάσιο Λαγκαδίων, μου δήλωσαν ότι γνώριζαν την ιστορία « από πρώτο χέρι». Το «αλφάδι» χάρισε στον Πετρονώτη, πρίν από 25-30 χρόνια, ο Κωνσταντίνος Σπηλιωτόπουλος ή «Ντινέας». Ήταν παρών Τότε και ο πατέρας του Λεωνίδα. Ο Ντινέας το είχε από τον αδελφό του Χρήστο, μαραγκό. Μου έδωσαν επίσης πολύτιμες πληροφορίες για την Αγία Τριάδα της Κερπινής ότι σύμφωνα με την παράδοση στην Κερπινή είναι έργο του Λαγκαδινού πρωτομάστορα Αντώνη  Κάτσαινου". 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...