Menu
RSS
Σάββατο, 27/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Το Airbnb εξαπλώνεται και στη Γορτυνία

Το Airbnb εξαπλώνεται και στη Γορτυνία

* Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδος “Γορτυνία” 

Η ΒΡΑΧΥΧΡΟΝΙΑ ΜΙΣΘΩΣΗ ΕΞΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΗ ΓΟΡΤΥΝΙΑ

*Ακόμα και σε απομακρυσμένα χωριά

*Προσφερόμενες τιμές από 70 έως 350 ευρώ!

Η βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων μέσω ψηφιακών πλατφορμών, όπως Airbnb και Booking, αποτέλεσε τα τελευταία χρόνια μία ταχέως αναπτυσσόμενη οικονομική δραστηριότητα. Η βραχυχρόνια μίσθωση, δηλαδή η μίσθωση ενός ακινήτου για βραχυπρόθεσμη χρήση από λίγες ημέρες έως και λίγους μήνες, φαίνεται σε όλον τον κόσμο ότι κερδίζει έδαφος. Κάτι τέτοιο βέβαια δεν θα μπορούσε να μην επηρεάσει και την Ορεινή Αρκαδία, δημιουργώντας βέβαια ένα μεγάλο «βραχνά» για τους ξενοδόχους και τους επαγγελματίες ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων.

Προσφερόμενες τιμές από 70 έως 350 ευρώ!

Στη Γορτυνία τα ενοικιαζόμενα ακίνητα που προσφέρονται στις σχετικές πλατφόρμες αυξάνονται ραγδαία κάθε χρόνο. Χαρακτηριστικό είναι ότι για την περίοδο των εορτών εμφανίζονταν στην ευρύτερη περιοχή της Γορτυνίας σχεδόν 70 ακίνητα! Μάλιστα στα πιο «τουριστικά» χωριά νέα ακίνητα, ακόμα και μικρά διαμερίσματα, ξεφυτρώνουν ξαφνικά μέρα με τη μέρα, με τους κατοίκους τους να μην ξέρουν που βρίσκονται όταν τους ρωτούν οι επισκέπτες!

Ας δούμε όμως τι εμφανίζεται μέσα από την πλατφόρμα του Airbnb. Στη Γορτυνία υπάρχουν αρκετά αυτοτελή μικρά διαμερίσματα από 40-50τ.μ., μέχρι ολόκληρες κατοικίες που μπορεί να είναι μονοκατοικίες, σαλέ αλλά και μεγάλες βίλες, που χωρούν 8-10 άτομα. Κάποια δε διαθέτουν μεγάλο σαλόνι με τζάκι, ευρύχωρους εξωτερικούς χώρους με κήπο, ξυλόφουρνο, μέχρι και λαχανόκηπο!

Η μέση τιμή ενοικίασης διαμορφώνεται από 100-150 ευρώ/ημερησίως. Οι αγγελίες ξεκινούν από 70­ και φτάνουν μέχρι και τα 350­ τη διανυκτέρευση για μεγάλα σαλέ. Τα περισσότερα ακίνητα που διατίθενται μέσω Airbnb βρίσκονται στη Βυτίνα (σχεδόν 20, όπου τα περισσότερα είναι αυτόνομα σπίτια, ξενώνες και σαλέ), Δημητσάνα (πάνω από 10, όπου πολλά είναι μικρά αυτόνομα διαμερίσματα), στα Λαγκάδια (πάνω από 10) και στη Στεμνίτσα (8). Και σε αρκετά χωριά Αυτόνομα σπίτια ενοικιάζονται και σε Βαλτεσινίκο, Παλαιοχώρι, Καρκαλού, Βλόγγο, Ζάτουνα, Μαγούλιανα, Νυμφασία, Ελληνικό, Καρύταινα. Από δύο βίλες ενοικιάζονται και στο Ψάρι Τρικολώνων και στην Ελάτη.

Τέλος, στην κάτω Γορτυνία υπάρχει ένας πετρόκτιστος ξενώνας στη Βάχλια και μια αυτόνομη κατοικία στο Βελημάχι. Επίσης ένα πέτρινο σπίτι στο Αγρίδι με κελάρι, μεγάλη αυλή με στεγασμένο ξυλόφουρνο, λαχανόκηπο και παλιό αλώνι! Πολλά ακίνητα όμως διατίθενται και στη γειτονική Δάφνη (Στρέζοβα), στη Βλαχέρνα, αλλά και στο Λεβίδι, όπου λόγω και της καλής τους τοποθεσίας, προσφέρονται πάνω από 20 ακίνητα!

gortynia

Η νέα τάση του Airbnb

Μια διεθνή τάση τα τελευταία χρόνια δείχνει ότι ένα μέρος των τουριστών επιλέγουν Airbnb αντί ξενοδοχείου. Οι κατοικίες αυτές προσφέρουν απομόνωση, ενώ ήταν ασφαλή κυρίως την εποχή του κορωνοϊού. Τα ακίνητα αυτά τα επιλέγουν άτομα ανεξαρτήτου φύλου και ηλικίας, όπως ζευγάρια, οικογένειες με παιδιά, αλλά και μεγάλες παρέες. Ο βασικός λόγος που τα προτιμούν είναι η χαμηλότερη τιμή έναντι των ξενοδοχείων.

Είναι σημαντικό ότι οι κατοικίες αυτές δίνουν τη δυνατότητα να φιλοξενηθούν μαζί πολλά άτομα, όπως ολόκληρες πολυμελείς οικογένειες, μέχρι και παρέες νέων παιδιών που δεν έχουν οικονομική άνεση και μοιράζονται το κόστος διαμονής. Παράλληλα όμως τα ακίνητα αυτά διαθέτουν το σύνολο των οικοσκευών και έτσι κάποιος μπορεί να μειώσει τα έξοδα, επιλέγοντας να ετοιμάσει ένα γεύμα στο σπίτι. Αυτό όμως είναι ιδιαίτερα χρήσιμο και για οικογένειες με μικρά παιδιά.

Η διανυκτέρευση στα ακίνητα αυτά συνήθως κυμαίνεται από 2-3 ημέρες. Τα τελευταία χρόνια όμως, λόγω και της αύξησης της τηλεκπαίδευσης, αυξάνεται η ζήτηση σε όλη τη χώρα για ενοικίαση ακινήτων για μεγαλύτερο διάστημα που φτάνει και τον ένα μήνα, προκειμένου κάποιος να συνδυάσει διακοπές και εργασία.

Τα προβλήματα με το Airbnb

Το κίνητρο για όσους έβαλαν τις ιδιοκτησίες τους στα Airbnb είναι η απόκτηση εισοδήματος, από τυχόν ανεκμετάλλευτα ακίνητα που είχαν ή ακίνητα που τα χρησιμοποιούν για μικρή περίοδο μέσα στο χρόνο. Το πλεονέκτημα που δίνει στους ιδιοκτήτες είναι η ευελιξία χρήσης στους ιδιοκτήτες, καθώς αυτοί μπορούν να επιλέγουν μια χρονική περίοδο για προσωπική τους χρήση ή όταν αυτό δεν έχει πληρότητα. Από την άλλη όμως συναντούν μεγάλες δυσκολίες στη διαχείριση των ακινήτων τους. Ξεκινώντας από το πρόσωπο που θα επιβλέπει όλη την διαδικασία επικοινωνίας με τους ενοίκους, την πληρωμή των ενοικίων και των φόρων.

Το πιο δύσκολο όμως κομμάτι είναι η συντήρηση και η διαχείριση των ακινήτων για όσους δεν μένουν κοντά. Κι αυτό γιατί δεν είναι εύκολο να βρεις άτομο που να μπορεί να καθαρίζει, να ανοίγει το σπίτι στους ενοίκους και μετά να το ελέγχει στην έξοδο για τυχόν ζημιές ή φθορές. Πρόβλημα όμως αντιμετωπίζουν μετά και οι ένοικοι ακινήτων σε απομονωμένα χωριά, όπου δεν υπάρχουν μικρο-καταστήματα για αγορά απαραιτήτων ειδών ή κάποιας ταβέρνας. Είναι αναγκασμένοι να μεταβούν σε μεγαλύτερο κοντινό χωριό. Ακόμα αν οι ένοικοι είναι ξένοι δυσκολεύονται να συνεννοηθούν με τον ιδιοκτήτη ή το εξουσιοδοτημένο άνθρωπο για πληροφορίες. Θα πρέπει να τους βοηθά κάποιο τρίτο άτομο που αφενός να ξέρει να χειρίζεται τις ψηφιακές πλατφόρμες και αφετέρου να γνωρίζει μια ξένη γλώσσα.

Σίγουρα τα επόμενα χρόνια θα αυξηθεί και άλλο ο αριθμός των σχετικών αγγελιών, όπως άλλωστε συνέβη και με άλλες περιοχές της χώρας. Ωστόσο νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών θα φέρει σύντομα αλλαγές στις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Μεταξύ αυτών είναι η επιβολή πρόσθετων τελών, υποχρέωση σύστασης εταιρείας για όσους αξιοποιούν περισσότερα από δύο ακίνητα, αλλαγές στο χρονικό όριο της μίσθωση (δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τις 60 συνεχόμενες ημέρες). Τέλος, θα υπάρχει έλεγχος και αυστηροποίηση προστίμων. Σε περίπτωση μη τήρησης όλων των υποχρεώσεων που ορίζει ο νόμος για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις (π.χ. μη υποβολή δηλώσεων στη σχετική πλατφόρμα, αλλά και υποχρεωτικό αριθμό Μητρώου ακινήτου – Α.Μ.Α.) επιβάλλεται πρόστιμο στους διαχειριστές των ακινήτων ανά έτος και βάση φορολογικών εσόδων, το οποίο δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 5.000.

Πέννυ Καλύβα

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...