Menu
RSS
Παρασκευή, 29/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Δίκτυο άρδευσης για 4.000 στρέμματα στη Γορτυνία!

Δίκτυο άρδευσης για 4.000 στρέμματα στη Γορτυνία!
Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε από το περιφερειακό συμβούλιο Πελοποννήσου η σύναψη της Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας, της Αναπτυξιακής Πάρνωνα και του Δήμου Γορτυνίας, για την υλοποίηση της πρότασης «Αρδευτικό Τριποταμιάς».
 
Η πρόταση αφορά στο σχεδιασμό των έργων για την άρδευση της ευρύτερης περιοχής Τριποταμιάς, Καπελλίτσας Γορτυνίας, που βρίσκονται στη Δημοτική Ενότητα Τροπαίων του Δήμου Γορτυνίας.
Την ευρύτερη περιοχή διαρρέουν οι ποταμοί Ερύμανθος, Λάδωνας και Αλφειός. Γειτνιάζει βόρεια με τα γεωγραφικά όρια του Δήμου Καλαβρύτων στο όρος Ερύμανθος της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας, Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, νότια με το όρος Αρτοζήνος στη ΔΕ Ηραίας του Δήμου Γορτυνίας, με τα όρη των Λαγκαδίων, και δυτικά με τα γεωγραφικά όρια του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος.
 
Η περιοχή μελέτης αποτελεί ημιορεινή περιοχή και αναπτύσσεται σε εκτεταμένο οροπέδιο, η συνέχεια του οποίου διακόπτεται από λόφους, με ήπιες κλίσεις και σε υψόμετρο που κυμαίνεται από 130 έως 220 μέτρα. Η κύρια χρήση των εκτάσεων είναι γεωργική και στην περιοχή δεν έχει σχεδιαστεί και δεν λειτουργεί οργανωμένο δίκτυο άρδευσης. Οι ανάγκες άρδευσης καλύπτονται με υποτυπώδεις μεθόδους.
 
Βασικό στοιχείο για τον προσδιορισμό του φυσικού αντικειμένου άρδευσης είναι ο προσδιορισμός των διατιθέμενων υδάτων και των απαραίτητων εκτάσεων άρδευσης καθώς και ο τρόπος διαχείρισης των υδάτων.
 
Η ανάγκη προσδιορισμού του φυσικού αντικειμένου, πραγματοποιείται με την κατάρτιση προκαταρκτικής μελέτης, ώστε να εντοπιστούν οι απαραίτητες επεμβάσεις οργάνωσης της άρδευσης, με την κατάρτιση της υδρολογικής – γεωλογικής – υδρογεωλογικής προσέγγισης και στην πορεία αφού προσδιοριστούν οι παρεμβάσεις στην κατάρτιση σε επίπεδο οριστικής μελέτης, των τοπογραφικών όπου θα υποδειχθούν οι απαραίτητες παρεμβάσεις που ολοκληρώνουν την υδραυλική μελέτη και τις μελέτες ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων και πιθανά στατικά δεξαμενών.
 
Η ολοκλήρωση της πρότασης γίνεται με την κατάρτιση της περιβαλλοντικής μελέτης και την εξασφάλιση αδειοδοτήσεων από τις αρμόδιες υπηρεσίες αρχαιολογίας, υδάτων, περιβάλλοντος κ.ο.κ.
Η εκτιμώμενη έκταση άρδευσης είναι 4.000 στρέμματα και η λεκάνη απορροής σε 40 τ.χλμ στο τμήμα σχεδιασμού των έργων. Χρήση ύδατος προβλέπεται από τα επιφανειακά ύδατα του ποταμού Λάδωνα.
Σκοπός επίσης είναι να εξασφαλιστεί η προστασία και διαχείριση των υδάτινων πόρων και η βελτιστοποίηση της άρδευσης για την αύξηση της αποδοτικότητας των καλλιεργούμενων και αρδευόμενων εκτάσεων.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...