Menu
RSS
Πέμπτη, 28/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Τεκμήρια για τη Δημητσάνα

Τεκμήρια για τη Δημητσάνα
Αδημοσίευτο αρχειακό υλικό για τον δημόσιο βίο και την ιδιωτική καθημερινότητα της ιστορικής πόλης της Γορτυνίας
Βασίλειος Χρ. Σκολαρίκος
Δημοτική, πολιτική και οικονομική πορεία της
Δημητσάνας και της Γορτυνίας την περίοδο
1800-1945 μέσα από ανέκδοτες επιστολές και έγγραφα
Εκδότης Τάκης Ιωάννου Γκιώνης, Αθήνα 2014

skolarikos1
Ιδιωτική αλληλογραφία, επίσημα έγγραφα και άλλο αδημοσίευτο αρχειακό υλικό για τη γενέτειρά του Δημητσάνα συγκεντρώνει ο ιστοριοδίφης Βασίλειος Χρ. Σκολαρίκος σε έναν τόμο, ο οποίος αντλεί από τα αρχεία των οικογενειών Αντωνόπουλου και Διγενόπουλου, που διαφέντευαν πολιτικά τη Δημητσάνα, αλλά και από άλλες πηγές: επίσημες επιστολές με καταγγελίες για καλπονοθεύσεις στις εκλογές του 1868 και επιστολές για ρουσφετολογικές εξυπηρετήσεις και μετακινήσεις «αντιθέτων».
Πρόσκληση ακρόασης της βασίλισσας Αμαλίας, ευχαριστήριο τηλεγράφημα του βασιλιά Γεωργίου Α', πολιτικές επιστολές του Θεόδωρου Δηλιγιάννη. Επιστολές εξαγοράς ψήφων και λογαριασμοί εξόδων του 1892, όπου το κονιάκ του Καμπά φαίνεται να ρέει άφθονο στους εορτασμούς των εκλογικών αποτελεσμάτων. Πληρεξούσια, διαθήκες και προικοσύμφωνα, κατάλογοι με ημερομίσθια βοσκών και εργατών στα αμπέλια.

Επιστολές κληρικών, άλλες περί θεμάτων υγείας, επιστολές διδασκάλων για διορισμούς και μεταθέσεις και κατάλογοι μαθητών των σχολείων της Δημητσάνας. Επιστολές με αιτήματα για δάνειο και αποφυγή στράτευσης. Η έγκριση του ετήσιου προϋπολογισμού του δήμου από τη νομαρχία, έγγραφα σχετικά με την κατασκευή πεζοδρομίων και υπονόμων στη Δημητσάνα και καταγγελίες κατά δημάρχου για κακοδιαχείριση.

Πωλητήρια, εμπορικές επιστολές, έγγραφα για πλειστηριασμούς και κατασχέσεις και κατάλογοι αποθησαυρισμένων νομισμάτων. Αλληλογραφία του Θεόδωρου Δηλιγιάννη με τον ευεργέτη Γρηγόριο Μαρασλή στην Οδησσό σχετικά με την ανέγερση στη Δημητσάνα ανδριάντα του πατριάρχη Γρηγορίου Ε' και τον εμπλουτισμό της ιστορικής βιβλιοθήκης της με τους τόμους της εκδοτικής σειράς «Βιβλιοθήκη Μαρασλή».

Το αρχειακό υλικό συνοδεύουν επεξηγηματικές σημειώσεις και φωτογραφίες και τα τεκμήρια ταξινομούνται σε θεματικές ενότητες. Στο σύνολό τους διαβάζονται ως μια μεταμοντέρνα αποσπασματική αφήγηση για τον δημόσιο βίο και την ιδιωτική καθημερινότητα στη Δημητσάνα και στην επαρχία της Γορτυνίας για το διάστημα 1800-1945, με έμφαση στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα.
Πηγή - Το "Βήμα"

1 σχόλιο

  • Αγγελική
    Αγγελική Πέμπτη, 15 Μαϊος 2014 16:17 Σύνδεσμος σχολίου

    Η πρώτη φωτογραφία είναι η παλιά γέφυρα της Καρύταινας στον Αλφειό ποταμό.!!!!!

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...