Menu
RSS
Πέμπτη, 25/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Παπαηλιού: «Η Γορτυνία διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα που μπορούν να την εκτοξεύσουν οικονομικά»

Παπαηλιού: «Η Γορτυνία διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα που μπορούν να την εκτοξεύσουν οικονομικά»

Παρέμβαση του βουλευτή Αρκαδίας Γιώργου Η. Παπαηλιού έγινε κατά τα εγκαίνια της έκθεσης αγροτικών προϊόντων και τη γιορτή της ρίγανης στον Κοκκορά Γορτυνίας                  

Ειδικότερα, είπε …

Η Αρκαδία, και ειδικότερα η Γορτυνία, αποτελεί τμήμα της ελληνικής περιφέρειας, η οποία, και πριν την κρίση, χαρακτηρίζονταν από ερήμωση, εγκατάλειψη και μαρασμό. Η κρίση έχει επιτείνει τα χαρακτηριστικά καθυστέρησης και υπανάπτυξής της.

Παρά ταύτα, η Γορτυνία διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα (ανόθευτη φύση, φυσικό κάλλος, πρόσφορες κλιματολογικές και εδαφολογικές συνθήκες,  μυθολογία, ιστορία, λαϊκή παράδοση, πολιτισμό), που μπορούν να την εκτοξεύσουν οικονομικά. Όμως γι΄ αυτό, πέραν της ανάγκης  αλλαγής οικονομικού προσανατολισμού και παραγωγικού προτύπου, απαιτείται σχεδιασμός και συντονισμός ενεργειών, ώστε να υπάρχει σαφής στόχευση και αποτελεσματικότητα.

Η κτηνοτροφία, η παραγωγή ποιοτικών αγροτικών προϊόντων συνδυαστικά με τη μεταποίησή τους και την παροχή τουριστικών υπηρεσιών (αγροτουρισμός),   ο τουρισμός ήπιου χαρακτήρα, υπό τις ειδικότερες μορφές, του φυσιολατρικού, μυθολογικού, ιστορικού, θρησκευτικού, θεραπευτικού, αθλητικού (τουρισμού) αποτελούν τα πεδία που αντιστοιχούν στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Γορτυνίας.

Όλοι αυτοί οι τομείς οικονομικής δραστηριότητας μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθούν, να στηριχθούν και να ενισχυθούν, μέσω του ΕΣΠΑ, του νέου αναπτυξιακού νόμου, του ΠΑΑ και άλλων προγραμμάτων, ιδίως αυτών της κοινωνικής οικονομίας. Η αποτελεσματικότητά τους προϋποθέτει την   κινητοποίηση και τη συλλογική δράση του ανθρώπινου δυναμικού, ιδίως των νέων Γορτυνίων, που ζουν και δραστηριοποιούνται εντός και εκτός Γορτυνίας, διαθέτουν υψηλής ποιότητας προσόντα και διατηρούν ισχυρούς δεσμούς με την πατρώα γη.

Η έκθεση αγροτικών προϊόντων και η γιορτή της ρίγανης αποδεικνύουν ότι στην ευρύτερη περιοχή, παρά τις αντιξοότητες και τις συνθήκες κρίσης, λειτουργούν πυρήνες δημιουργίας.    

Σ΄ αυτό το πλαίσιο, εκθέσεις αυτού του είδους πρέπει να αξιοποιούν την προβολή των ποιοτικών αγροτικών προϊόντων της περιοχής και να έχουν συνέχεια. Με αυτό τον τρόπο δικαιολογείται η πραγματοποίησή τους και επισφραγίζεται η επιτυχία τους.

2 σχόλια

  • Νικ
    Νικ Πέμπτη, 29 Ιουνίου 2017 08:30 Σύνδεσμος σχολίου

    Σωστά μεγάλε, προχώρα

  • ΑΝΩΝΥΜΟΣ
    ΑΝΩΝΥΜΟΣ Πέμπτη, 29 Ιουνίου 2017 00:25 Σύνδεσμος σχολίου

    ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΩ ΑΛΛΕΣ ΕΚΤΟΞΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ,ΑΥΤΗ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΓΕΜΙΣΑΝ ΤΙΣ ΤΣΕΠΕΣ ΜΑΣ ΛΕΦΤΑ.ΒΟΥΡΔΟΥΛΕΣ ΜΩΡΕ ΠΟΥ ΠΟΥΛΑΝΕ;;;;;

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...