Menu
RSS
Παρασκευή, 29/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Υπουργείο Πολιτισμού | Εγκρίθηκαν οι μελέτες αποκατάστασης για τη Μονή Αγίου Νικολάου στο Βαλτεσινίκο

Υπουργείο Πολιτισμού | Εγκρίθηκαν οι μελέτες αποκατάστασης για τη Μονή Αγίου Νικολάου στο Βαλτεσινίκο

Μετά την ομόφωνη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, η Υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά αποφάσισε την έγκριση των μελετών στερέωσης και αποκατάστασης και της τροποποιημένης μελέτης αναδιαμόρφωσης της κλίμακας καθόδου, της Ιεράς Μονής Αγίου Νικολάου στο Βαλτεσινίκο Γορτυνίας.

Τα έργα θα γίνουν σύμφωνα με τους ακόλουθους όρους:
1. Να μην εφαρμοστούν τοπικά ενέματα μόνο στις περιοχές των ρηγματώσεων του εξωτερικού λίθινου τοίχου, αλλά ενέματα ομογενοποίησης. Σχετικά με την ομογενοποίηση των ενεμάτων, ο τρόπος εισπίεσης να ελεγχθεί επιτόπου κατά τη διάρκεια των εργασιών και κυρίως στο σημείο της συναρμογής με τα βράχια.
2. Να υποβληθεί μελέτη εφαρμογής για την ενίσχυση του υπερθύρου και την ανακατασκευή του τυμπάνου στην είσοδο του Ι.Ν. Αναλήψεως. Σε περίπτωση που χρησιμοποιηθούν μεταλλικά στοιχεία αυτά να είναι ανοξείδωτα.
3. Να εκπονηθεί πλήρης μελέτη συντήρησης των τοιχογραφιών των δύο ασκηταριών, η οποία θα περιλαμβάνει τεκμηρίωση της υπάρχουσας κατάστασης, άμεσα μέτρα προστασίας και αισθητική αποκατάσταση.
4. Να γίνουν διερευνητικές τομές στα δάπεδα του μνημείου και στην περίπτωση που προκύψουν στοιχεία από τα αρχικά δάπεδα, να συμπληρωθούν σύμφωνα με τα αρχικά όπου απαιτηθεί.
5. Οι οδεύσεις των καλωδίων να γίνουν ενδοδαπέδια ή εντός επιχρισμένων επιφανειών. Οι κατακόρυφες οδεύσεις στις βραχώδεις επιφάνειες των χώρων να περιοριστούν στο ελάχιστο δυνατό και να γίνουν εντός χαλκοσωλήνων.
6. Πριν από την εκτέλεση των εργασιών αποκατάστασης, να διερευνηθεί η επικινδυνότητα των βραχωδών πρανών και, αναλόγως, να υποβληθούν προτάσεις τοπικής στερέωσής τους.
7. Το ύψος των κιγκλιδωμάτων προστασίας που θα τοποθετηθούν κατά μήκος του μονοπατιού να είναι κατ’ ελάχιστον 1,20μ..
8. Όλες οι επιμέρους μελέτες που ζητούνται να υποβληθούν απ’ ευθείας στις αρμόδιες Υπηρεσίες για την κατά νόμο έγκρισή τους.

Επιμέλεια | www.kalimera-arkadia.gr

2 σχόλια

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...