Menu
RSS
Δευτέρα, 29/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

“Στορίσματα τον Κύργο” | Έκθεση ζωγραφικής του Μιχάλη Καραΐσκου στο Λεωνίδιο

“Στορίσματα τον Κύργο” | Έκθεση ζωγραφικής του Μιχάλη Καραΐσκου στο Λεωνίδιο

“Ζωγραφιές στον Πύργο» ονομάζεται η έκθεση ζωγραφικής του εικαστικού Μιχάλη Καραΐσκου, παρουσιάζοντας έργα από την προσωπική δουλειά του καλλιτέχνη, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων έχει δημιουργηθεί στο Λεωνίδιο και σε άλλες περιοχές της Αρκαδίας κατά τα τελευταία δύο χρόνια. 

Στον ίδιο χώρο της έκθεσης, στον Πύργο Τσικαλιώτη, θα φιλοξενούνται και κάποιες από τις βυζαντινές εικόνες από την αγιογραφική του δουλειά του καλλιτέχνη.

“H Βυζαντινή ζωγραφική ανοίγει την πόρτα στο υπερβατικό και το αιώνιο”.

Έχω ανακαλύψει στην βυζαντινή εικονογραφική παράδοση μια ζωγραφική η οποία μέσα από την εικαστική γλώσσα που επιλέγει να χρησιμοποιήσει τελικά σε μεταφέρει κυριολεκτικά σε μια άλλη διάσταση, την θεϊκή. Ως εικαστικός έχω την γνώση να πω ότι η βυζαντινή ζωγραφική είναι απαλλαγμένη από την συμβατική προοπτική , από τον νατουραλισμό και οποιαδήποτε μίμηση της φύσης, στοιχεία που χαρακτηρίζουν την δυτικοευρωπαϊκή τέχνη. Έχοντας αποβάλλει λοιπόν αυτά τα στερεότυπα ταυτόχρονα ανοίγεται προς την διάσταση του υπερβατικού και του αιώνιου. Οι εικονογραφικοί κώδικες που χρησιμοποιεί έχουν συμβολικό χαρακτήρα. Εξηγώ παραθέτοντας τρία παραδείγματα:
Α. Το φως στα πρόσωπα των αγίων συμβολίζει τη φωτισμένη διάνοια των αγίων από τον θεϊκό λόγο.
Β. Τα χρώματα στα ιμάτια του Χριστού, μπλέ και κόκκινο, συμβολίζουν τη διττή φύση του Θεανθρώπου.
Γ. Το ανεξίτηλο του χρυσού φόντου στις εικόνες δεν μπαίνει με σκοπό να καλλωπίσει και να προσδώσει στην εικόνα μεγαλύτερη χρηματική αξία αλλά ο ουσιαστικός του ρόλος είναι ότι ακτινοβολεί τη θεία χάρη.

Η αισθητική της βυζαντινής αγιογραφίας στοχεύει στο να μας κάνει να νιώσουμε την αγιότητα και τη θεϊκή χάρη του προσώπου που αναπαρίσταται. Κατά την γνώμη μου, παρόλο που εκτιμώ ιδιαίτερα και την αναγεννησιακή θρησκευτική ζωγραφική, καμιά άλλη τέχνη δεν έχει καταφέρει να εισαγάγει πιο πνευματικά τον πιστό στο θείο μυστήριο όσο η ορθόδοξη βυζαντινή εικονογραφία. Ο αυστηρός ρυθμός, τα κοφτερά γεωμετρικά σχήματα, το ήθος στις εκφράσεις των αγίων, είναι στοιχεία που χαρακτηρίζουν την τέχνη αυτή.
Μιχάλης Καραΐσκος. Ζωγράφος

Βιογραφικό σημείωμα

Ο Μιχάλης Καραϊσκος γεννήθηκε στην Πάφο το 1979 και κατάγεται από την Αθήνα.
Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, όπου παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής στο εργαστήριο του Τ. Χριστάκη και αγιογραφίας στο εργαστήρι του Π. Σάμιου. Το 2010 αποφοίτησε με άριστα.
Παράλληλα, μελέτησε ανώτερα θεωρητικά στην μουσική, έχοντας πάρει υποτροφία από το Ωδείο Αθηνών, καθώς και εκκλησιαστικό όργανο στην Αγγλικανική εκκλησία του Αγίου Παύλου.
Έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις ζωγραφικής και αγιογραφίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές.
Είναι μέλος του εικαστικού επιμελητηρίου Ελλάδος.
Από το 2004 ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Πληροφορίες επικοινωνίας
Διεύθυνση: Αγ. Ειρήνης 38 Λυκόβρυση 14123
Τηλέφωνα: 210.2813939, 6970.805846

Web site: michaliskaraiskos.com
E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...