Menu
RSS
Κυριακή, 28/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Τζον Κάλαμος | Ο βετεράνος πιλότος του Βιετνάμ (από την Τεγέα) που έγινε δισεκατομμυριούχος!

Τζον Κάλαμος | Ο βετεράνος πιλότος του Βιετνάμ (από την Τεγέα) που έγινε δισεκατομμυριούχος!

Η ιστορία του Τζον Κάλαμος ξεκινά πολλές δεκαετίες πίσω στο χρόνο και είναι τόσο «γεμάτη», που θα μπορούσε κανείς, χωρίς υπερβολή, να γράψει ένα πολύ καλό βιβλίο με τα απομνημονεύματα του μεγάλου ομογενή επιχειρηματία.

Το όνομά του επανήλθε στην επικαιρότητα ως προς την σχέση του δισεκατομμυριούχου επενδυτή με την Ελλάδα λόγω της συνεργασίας του με τον σταρ του ΝΒΑ Γιάννη Αντετοκούνμπο για την δημιουργία των Calamos Antetokounmpo Global Sustainable Equity Funds, μια δέσμη κεφαλαίων ESG και τώρα ακόμα περισσότερο για τις νέες κινήσεις που και οι άμεσοι συνεργάτες του, όπως ο CEO της Calamos Investments Τζον Κουδούνης, επιβεβαιώνουν ότι δρομολογεί στη χώρα μας.

Πέρα από το προσεχές λανσάρισμα του πρώτου ETF της κοινοπραξίας που συστάθηκε με τον παίκτη των Μιλγουόκι Μπακς σε επενδυτές στην Ευρώπη και την Ελλάδα, μετά την έναρξη της διαπραγμάτευσής του στο Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης NYSE, αναμένονται ανακοινώσεις για project σχετικό με τον τουρισμό και πιθανόν σε δεύτερο χρόνο να υπάρξουν νέα και από τον κλάδο του real estate. Βέβαιο θεωρείται επίσης ότι οι κ.κ. Κάλαμος-Κουδούνης θα δεχθούν – αν και δεν έχει συμβεί κιόλας αυτό- κρούσεις από «τρίτες» πλευρές για επενδύσεις και σε άλλους επίκαιρους κλάδους, όπως π.χ. είναι η πράσινη ενέργεια και η τεχνολογία.

 

Πριν από λίγα χρόνια δε, είχε αναφέρει o κ. Κάλαμος πως εντόπιζε μια δυναμική στις επενδύσεις και στον τομέα της γεωργίας…
Το status πια είναι άλλο, σε σύγκριση με όσα είχε και και ο ίδιος «δει» λίγο παλαιότερα στην Ελλάδα. Το ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων, η άνοδος της οιοκονομίας και η πολιτική σταθερότητα φαίνεται να ανοίγουν δρόμους.

 

Ορισμένες προηγούμενες σημαντικές επενδυτικές προσπάθειες του κ. Κάλαμος δεν στέφθηκαν με επιτυχία για πολλούς λόγους και η μακρά οικονομική κρίση στάθηκε, είναι αλήθεια, μια σοβαρή αιτία για να «απομακρυνθούν» τόσο εκείνος όσο και αρκετοί άλλοι Έλληνες του εξωτερικού με πολλά κεφάλαια στην κατοχή τους από την ελληνική αγορά. Τώρα το κλίμα στην οικονομία έχει αλλάξει, το περιβάλλον έγινε πιο φιλικό για τους επενδυτές και κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να περάσει «κάτω από τα ραντάρ» των Greeks…

 

Η πορεία του αποκαλούμενου και ως «γκουρού των επενδύσεων», μιας από τις πιο ισχυρές προσωπικότητες της ομογένειας στις ΗΠΑ, γιου μεταναστών με καταγωγή από την Αρκαδία και συγκεκριμένα από την Τεγέα της Τρίπολης, γεννημένου στο Σικάγο, ξεκίνησε από το μικρό μπακάλικο της οικογένειάς του στο Όστιν (όπου ως υπάλληλος τοποθετούσε τα προς πώληση προϊόντα στα ράφια) και έφτασε να κατέχει μια προσωπική περιουσία 2,7 δισ. δολ.

Στο «βαρύ» βιογραφικό του εντοπίζεται μια εντυπωσιακή πτυχή της ζωής ενός από τους ισχυρότερους fund managers του πλανήτη:
στα μέσα της δεκαετίας των ‘60s κατατάχθηκε στην αμερικανική Πολεμική Αεροπορία, έλαβε μέρος στον πόλεμο του Βιετνάμ και ανέβηκε στην ιεραρχία μέχρι τον βαθμό του ταγματάρχη.

Ως βετεράνος πιλότος δεν αρνήθηκε σε συνεντεύξεις του ότι η στρατιωτική εμπειρία του άλλαξε τη ζωή του και του πρόσφερε μεγάλη αυτοπεποίθηση, όσο και την ικανότητα να διαχειρίζεται καλύτερα τους κινδύνους.
Όχι τυχαίο ότι απέκτησε τρία μικρά ιδιωτικά αεροπλάνα αεροπλάνα τα οποία ήθελε πάντα να πιλοτάρει αυτός…

 

Στο παρελθόν, πριν από μια πενταετία, η υπόθεση εξαγοράς της Εθνικής Ασφαλιστικής με όχημα την Exin οδηγήθηκε για τον κ.Κάλαμος και τους συμπαίκτες του σε «ναυάγιο» και μάλιστα κυκλοφόρησε λίγο πριν από εκείνη την εποχή και το σενάριο ότι προτάθηκε στον ίδιο και τον κ. Κουδούνη να αποκτήσουν και τις μετοχές της ποδοσφαιρικής ομάδας του Παναθηναϊκού, χωρίς ωστόσο να προκύψει ποτέ στην πράξη τέτοιο deal.

Το «κακό τρίτωσε» κατά κάποιον τρόπο όταν αποκαλύφθηκε ότι επεδίωξε ανεπιτυχώς να εξαγοράσει ξενοδοχειακή μονάδα στην Αθήνα μαζί με δυο άλλους billionaires, τους Τζον Κατσιματίδη και Ντιν Μητρόπουλο. Γεγονός το οποίο ανέφερε μάλιστα πριν από διόμιση περίπου χρόνια, αρχές Δεκεμβρίου του 2020 ο κ.Κατσιματίδης, χωρίς να πει τότε ποιο ήταν το ξενοδοχείο. Όμως, ήταν από πριν γνωστό ότι στο επενδυτικό «στόχαστρό» τους είχε μπει κάποτε το εμβληματικό «Χίλτον», αρκετά πριν καταλήξει στα χέρια των μετέπειτα ιδιοκτητών του.

από αριστερά: Τζον Κάλαμος και Τζον Κουδούνης

Το 2014 είχαν δει το φως τη δημοσιότητας πληροφορίες οι οποίες έφεραν τον Τζον Κάλαμος διατεθημένο να επενδύσει τότε στην Ελλάδα –με προσοχή και σε βάθος χρόνου- ποσό που θα υπερέβαινε τα 200 εκατ. δολ., με έναν εκ των στόχων του εκείνη την εποχή και το πρώην «Χίλτον».

Ανάμεσα σε άλλα αποδόθηκαν στον Πελοποννήσιο κροίσο οι συζητήσεις στα μέσα της ύφεσης με τις ελληνικές συστημικές τράπεζες για business είτε στα αμοιβαία κεφάλαια είτε στον χώρο του real estate, για εξαγορές ακινήτων, όπως και η σκέψη να ιδρύσει γραφείο στην Ελλάδα ως «ορμητήριο» του για να μπορεί να παρακολουθεί στενότερα τις εξελίξεις στις αγορές της ΝΑ Ευρώπης και των χωρών του Κόλπου.

 

Φέρεται να συζήτησε κατά καιρούς το ενδεχόμενο εισόδου του στο μετοχικό κεφάλαιο εισηγμένων ομίλων, τη διεκδίκηση συμμετοχών του Δημοσίου που θα παραχωρούνταν μέσω ΤΑΙΠΕΔ κ.ά., ωστόσο πράγοντες όπως οι αποτιμήσεις κάποιων προς πώληση assets και οι εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα έβαλαν κατά τα φαινόμενα «φρένο» στις επενδυτικές απόπειρές του.
Ενδεχομένως υπήρξαν και κινήσεις που έκανε παλαιότερα στα πάτρια εδάφη και δεν έγιναν ευρέως γνωστές…

Αυτοδημιούργητος και επιτυχημένος

Δεν έκρυψε ποτέ πάντως το ενδιαφέρον του ο Τζον Κάλαμος (Founder, Chairman & Global Chief Investment Officer της Calamos Investments) για δουλειές στην Ελλάδα, αν και το πρώτο ζητούμενο –που έθετε ως προϋπόθεση, όπως και άλλοι Greeks- ήταν εξ αρχής να βελτιωθεί το οικονομικό κλίμα και το επενδυτικό περιβάλλον στη χώρα.

Εχει ταξιδέψει στην πατρίδα αρκετές φορές για την παρουσία του π.χ. σε συνέδρια ή για άμεσες επαφές σχετικά με αντικείμενα τα οποία αφορούν τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες ή και για ιγκόγνιτο διακοπές σε γνωστό θέρετρο.
Το 2012 συνόδευε τον τότε Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, κατά την επίσκεψη του στην Αθήνα και λίγο πριν χαλάσει το deal για την Εθνική Ασφαλιστική ομολογούσε «αναζητώ ευκαιρίες για επενδύσεις στην Ελλάδα εδώ και αρκετό καιρό».

 

Δεν έλλειψαν άλλωστε εκ μέρους του οι προτροπές για την ενίσχυση των επενδύσεων στην Ελλάδα ακόμα και εν μέσω κρίσης.
Ο αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας ίδρυσε την Calamos Investments το 1977 η οποία διαχειρίζεται πλέον assets αξίας άνω των 35 δισ.δολ., με CEO της από το 2016 τον Τζον Κουδούνη (το νεότερο σε ηλικία στέλεχος σε αυτή τη θέση το 2010 στη Wall Street).
Μικρός ο κ. Κάλαμος είχε κλίση στα μαθηματικά και κατάφερε να σπουδάσει στο Illinois Institute of Technology, με πρώτο στόχο να εργαστεί ως μηχανικός, πληρώνοντας τα πρώτα του δίδακτρά μερικών χιλιάδων ευρώ δουλεύοντας στο μπακάλικο του πατέρα του και αργότερα σε πλυντήρια ρούχων.

Τον κέρδισε όμως ο κόσμος των επενδύσεων. Πριν από χρόνια είχε διηγηθεί ότι όλα ξεκίνησαν όταν ανακάλυψε σε ένα ξεχασμένο κουτί στο υπόγειο του καταστήματος με τίτλους μετοχών, ιδιοκτησίας ενός θείου του, από τις δεκαετίες του ’20 και του΄30. Η έρευνά του απέδειξε ότι οι συγκεκριμένες εταιρείες είχαν πτωχεύσει, μα ήταν η στιγμή που το «μικρόβιο» έμπαινε μέσα του.

Ένα τραπεζικό δάνειο με δεύτερη υποθήκη το σπίτι του του απέφερε ένα αρχικό κεφάλαιο μόλις 60.000 δολαρίων για την εκκίνηση της εταιρείας του. Με την πάροδο του χρόνου, μετά από μια επιτυχημένη πορεία, τα υπο διαχείρηση περιουσιακά στοιχεία πελατών της ανήλθαν το 2000 στα 9 δισ. δολ. και σήμερα σε σχεδόν τετραπλάσιο ύψος.

Από τους σπουδαιότερους υποστηρικτές της ελληνικής κοινότητας στις ΗΠΑ, έχει προβεί σε μεγάλες δωρεές σε Ελληνοαμερικανικές Ενώσεις μεταξύ των οποίων αυτή των 2 εκατ. δολ. στη μνήμη των γονιών του για το Ελληνικό Μουσίο και Κέντρο Πολιτισμού στο Σικάγο. Τον Οκτώβριο 2018 τιμήθηκε για τη συμβολή του στην ανάδειξη του Ελληνισμού σε μια λαμπερή εκδήλωση στο Λας Βέγκας.

https://www.newmoney.gr/

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...