Menu
RSS
Τρίτη, 23/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Αμερική | Ολοκληρώθηκε το Συνέδριο των Αποδήμων Αρκάδων - Βραβεύτηκαν οι επιχειρηματίες Δέμος και Κάτσος (εικόνες)

Αμερική | Ολοκληρώθηκε το Συνέδριο των Αποδήμων Αρκάδων - Βραβεύτηκαν οι επιχειρηματίες Δέμος και Κάτσος (εικόνες)

Το 74ο Εθνικό Συνέδριο Αποδήμων Αρκάδων έγινε από τις 15 ως τις 18 Νοεμβρίου στη Νέα Υόρκη της Αμερικής.

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου ο Σταύρος Δέμος τιμήθηκε με το βραβείο «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης» και ο Ηλίας Κάτσος με το βραβείο «Παναγιώτης Σέκερης». Και τα δύο βραβεία δημιουργήθηκαν από τον διάσημο καλλιτέχνη Δημήτρη Ταλαγάνη.

Στον Αρκαδικό Κήρυκα διαβάζουμε ... 

Ξεχωριστή ήταν και η στιγμή της βράβευσης του προέδρου της EMBCA, Ηλία Κάτσου, με το βραβείο «Παναγιώτης Σέκερης», κατά την παραλαβή του οποίου θέλησε να εξηγήσει στους παρευρισκόμενους την ιστορία του ανθρώπου από τον οποίο ονομάστηκε η τιμή αυτή.

«Γεννήθηκα στο Γεωργίτσι Λακωνίας, αλλά οι Κατσέοι είναι κανονικά από το Αρκουδόρεμα. Κατά την Επανάσταση, οι πρόγονοί μου ίδρυσαν ένα χωριό που ονόμασαν Νεοχώρι, ορεινά της Αρκαδίας, το οποίο και ίδρυσαν συγγενείς μου», τόνισε στον «Ε.Κ.» ο κ. Κάτσος.

Σταύρος Δέμος: Αφιερωμένο στον πατέρα μου

Ιδιαίτερα συγκινημένος εμφανίστηκε ο φαρμακοβιομήχανος, Σταύρος Δέμος, κατά την παραλαβή του βραβείου «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης» από την Παναρκαδική Ομοσπονδία Αμερικής. Λίγο πριν την εκδήλωση, μιλώντας στον «Ε.Κ.», μνημόνευσε τον πατέρα του, ο οποίος υπήρξε μετανάστης στις ΗΠΑ, πριν επιστρέψει στην Τρίπολη για να κάνει οικογένεια.

«Αυτήν την τιμή την αφιερώνω στον αείμνηστο πατέρα μου, που ήταν κι αυτός μετανάστης και θα ήθελε πολύ να δει τον γιο του σήμερα. Είχε έρθει εδώ 14 ετών και δήλωσε ότι ήταν 20, για να περάσει από επιτροπές. Εμεινε στις ΗΠΑ περίπου 12 χρόνια, έκανε μια σχετική περιουσία, ήρθε στην Τρίπολη, παντρεύτηκε την μητέρα μου κι έμεινε εκεί», είπε ο κ. Δέμος.

Κατά την ομιλία του, αναφέρθηκε στις θυσίες των Αρκάδων της Αμερικής αλλά και το έργο της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας, όπως το Παναρκαδικό Νοσοκομείο.

 

«Το Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τριπόλεως είναι μια δική σας χειρονομία και απόδειξη των αισθημάτων σας προς τις ρίζες της καταγωγής σας. Σε αυτό έχουν νοσηλευθεί χιλιάδες ασθενείς που έχουν λάβει φροντίδα από τους αντίστοιχους ιατρικούς τομείς του ιδρύματος και σας ευγνωμονούν».

Παρούσες στην εκδήλωση ήταν η σύζυγος του Σταύρου Δέμου, Δήμητρα, αλλά και η κόρη του, Στέλλα, με αμφότερες να εκφράζουν, μέσω του «Ε.Κ.», τη βαθιά εκτίμησή τους στην ελληνική ομογένεια.

«Είμαι πολύ χαρούμενη που βρίσκομαι σήμερα εδώ, σε αυτήν την αγαπημένη χώρα την Αμερική και είμαι συγκινημένη που οι Αρκάδες συμπατριώτες τιμούν τον άνδρα μου», τόνισε η κ. Δήμητρα Δέμου, ενώ η Στέλλα Δέμου επεσήμανε πως «υπάρχει μια αγάπη ιδιαίτερη απ’ όλους μας για τον τόπο αυτό, είμαστε πολύ υπερήφανοι και είναι πάντα στην καρδιά μας».

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία του Σταύρου Δέμου, που αριθμεί τέσσερα εργοστάσια κι ένα ακόμη που ανεγείρεται σύντομα, με έντονη εξαγωγική δραστηριότητα, δεν προχώρησε σε καμία απόλυση ή μείωση των εργαζόμενων κατά τη διάρκεια της κρίσης, με τον ίδιο να τονίζει ότι «υπάρχει μια αμοιβαία σχέση αγάπης με το προσωπικό», αλλά και να εκτιμά ότι η στάση αυτή «έδωσε ώθηση στα παιδιά για αύξηση των πωλήσεων, με αποτέλεσμα ό,τι έχασε η εταιρεία από την εγχώρια κρίση να το κερδίσει σε εξαγωγές».

Επίσης, έγινε η παρουσίαση του βιβλίου του Πέτρου Σαραντάκη «Οι Αρκάδες της Αμερικής- Προσφορά και Ιστορία».

Στην Νέα Υόρκη βρέθηκε και ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Βαγγέλης Γιαννακούρας, εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τον Περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη.

Είχε την ευκαιρία επίσης να επισκεφτεί Ελληνικές Κοινότητες τόσο στην Νέα Υόρκη όσο και στο Λόντον του Καναδά, ενώ δώρισε στους Κυβερνήτες (ή εκπροσώπους τους) της Κεντρικής, Δυτικής και Ανατολικής Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Αμερικής το βιβλίο « Η Αρκαδία των Μύθων».

Ο κ. Γιαννακούρας μιλώντας στο Συνέδριο, είπε … «Να μιλάτε Ελληνικά στα σπίτια σας, να μαθαίνετε στα παιδιά και στα εγγόνια σας την Ελληνική Ιστορία και τον Ελληνικό Πολιτισμό, τα οποία είναι τα τρία στοιχεία που χαρακτηρίζουν τον Έλληνα».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας κάλεσε τους Αρκάδες , να έρχονται στην Πατρίδα συχνά, κάτι που ωφελεί και εμάς και αυτούς, καθώς και να έρθουν να επενδύσουν στο Μοριά, στο «μεγάλο μας νησί»,  αφού στον τόπο μας υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες. Μάλιστα χαρακτήρισε την κίνηση αυτή, ως ένα «αντίδωρο» στον τόπο που γεννήθηκαν, στον τόπο που μεγάλωσαν.

Στη διάρκεια του Συνεδρίου να αναφέρουμε πως έγινε μεταξύ άλλων ενημέρωση για την απογραφή των Αρκάδων της Αμερικής,  η οποία έχει ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί σε δύο περίπου χρόνια. Υπολογίζεται πως οι Αρκάδες ανέρχονται στις 150 χιλιάδες.

Ακόμα ανακοινώθηκε πως οι Αρκάδες της Αμερικής θα αναλάβουν τη σύνταξη της μελέτης για την καθ’ ύψος επέκταση του Παναρκαδικού Νοσοκομείου Τρίπολης, μετά την απόφαση που ελήφθη για την μετατροπή του Νοσοκομείου σε Περιφερειακό κάτι που σημαίνει πως πρέπει να διαθέτει 420 κλίνες. Άλλωστε το ενδιαφέρον των ομογενών Αρκάδων για το Νοσοκομείο είναι γνωστό και διαρκές.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...