Menu
RSS
Τρίτη, 07/04/2026
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας
kalimera728

«Σε έξι μήνες θα αποδειχθεί αν ο γόρδιος δεσμός του ΣΔΙΤ Πελοποννήσου για τα απορρίμματα θα λυθεί»

«Σε έξι μήνες θα αποδειχθεί αν ο γόρδιος δεσμός του ΣΔΙΤ Πελοποννήσου για τα απορρίμματα θα λυθεί»
 
 
Βασικά σημεία της ομιλίας του Οδ.Κωνσταντινόπουλου, Ε΄ Αντιπροέδρου της Βουλής και Βουλευτή Αρκαδίας του Κινήματος Αλλαγής, κατά τη συζήτηση στη Βουλή της επίκαιρης ερώτησης προς τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη στην ώρα του Πρωθυπουργού, με θέμα: «ΣΔΙΤ Διαχείρισης Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου»:
  • Μέσα από το έργο ΣΔΙΤ Διαχείρισης Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου που για 7 ολόκληρα χρόνια δεν μπορεί να ξεκινήσει, καταδεικνύεται με τον πιο καθαρό τρόπο οι αδυναμίες των Κυβερνήσεων και των Περιφερειών.  
  • Το ΠΑΣΟΚ ήταν πάντα  σταθερό στην υλοποίηση του έργου γιατί πίστευε στα χαρακτηριστικά του: προστατεύεται απόλυτα το φυσικό περιβάλλον από την άναρχη εναπόθεση των απορριμμάτων, παράγεται πράσινη ενέργεια, έχει θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, βελτιώνεται η ποιότητα ζωής των κατοίκων, προστατεύεται απόλυτα η δημόσια υγεία και μειώνεται η οικονομική επιβάρυνση. Όμως αυτό δεν προχώρησε γιατί:
  • Σε επίπεδο αυτοδιοίκησης ο κ. Τατούλης κατά τη διάρκεια της θητείας του ήταν υπέρ του έργου και μερικοί σημερινοί Περιφερειακοί Σύμβουλοι με τον κ. Νίκα κατήγγειλαν το έργο. Ενώ, πριν λίγες ημέρες, στο Περιφερειακό Συμβούλιο στην εξέταση του θέματος για την κήρυξη αναγκαστικών απαλλοτριώσεων για την κατασκευή μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων ο κ. Τατούλης την καταψήφισε, ενώ ψήφισαν οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι του κ. Νίκα που αντιδρούσαν πριν.
  • Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης με τον ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Γεν. Γραμματέας του Υπουργείου Υποδομών είχε υπογράψει και στηρίξει το έργο, αλλά ως επικεφαλής στο περιφερειακό συμβούλιο, στην τελευταία συνεδρίαση καταψήφισε τις απαλλοτριώσεις. Επειδή όλοι κατάλαβαν τι γινόταν με τα συμφέροντα που εκπροσωπούσε η Κυβέρνηση και η Περιφερειακή Αρχή, είχαμε και το αποτέλεσμα που είχαμε στις εκλογές.
  • Άμεσα θα πρέπει να προκηρυχθούν και τα ΣΔΙΤ Αθήνας – Θεσσαλονίκης, προϋπολογισμού 1 δις ευρώ με 2500 χιλ. άμεσες θέσεις εργασίας. Η Αθήνα χρειάζεται νέο περιφερειακό σχεδιασμό, αφού της κας Δούρου απεδείχθη ανεφάρμοστος. Άρα, τώρα δεν υπάρχουν δικαιολογίες για καθυστέρηση.
  • Η πρόταση μας για τα ΣΔΙΤ Αθήνας-Θεσσαλονίκης και γενικότερα είναι η σύσταση επιτελικής ομάδας στη Γενική Γραμματεία που θα παρακολουθεί τις συμβάσεις και θα αποφεύγονται οι καθυστερήσεις. Αυτό θα βοηθήσει να αυξηθεί ο αριθμός των επενδυτών και να μειωθεί το κόστος για τους πολίτες.
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι το έργο θα ξεκινήσει το πρώτο εξάμηνο του 2020, θα ολοκληρωθεί εντός 2 ετών, δηλαδή το 2021. Τέλος, για το θέμα της χρέωσης των τραπεζών δήλωσε ότι: «Είναι αλήθεια ότι βάλατε (ως Κίνημα Αλλαγής) το θέμα των χρεώσεων των τραπεζών στον δημόσιο διάλογο και η αντίδραση της  Κυβέρνησης ήταν άμεση. Έχουμε ήδη τα αποτελέσματα για τις τράπεζες που ανακοίνωσαν για σειρά εξαγγελιών οι οποίες είχαν δρομολογηθεί για την 1η Νοεμβρίου, οι οποίες δεν θα υλοποιηθούν. Κάποιες από τις αυξήσεις των χρεώσεων, ειδικά για τις αναλήψεις από τα ΑΤΜ, είχαν δρομολογηθεί από την 1 η Ιουλίου 2019, επί εποχής δηλαδή άλλης Κυβέρνησης.
Σε κάθε περίπτωση θεωρώ ότι αυτό είναι ένα καλό παράδειγμα για το πώς τα κόμματα μπορούν να δουλέψουν μαζί, να συνθέτουν απόψεις και τελικά το αποτέλεσμα να είναι προς όφελος των πολιτών. Αυτό δημιουργεί μια διαφορετική κουλτούρα στη λειτουργία της Βουλής, ώστε να υπάρχουν απόψεις και παρατηρήσεις από Βουλευτές για την επίλυση προβλημάτων, που θα συνεισφέρουν και στην διαδικασία της καλής νομοθέτησης.»

Προσθήκη σχολίου

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...