Menu
RSS
Σάββατο, 20/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Τατούλης: "Δοκιμασμένες στο χρόνο οι εξαιρετικές σχέσεις της Πελοποννήσου με την Ρωσία"!

Τατούλης: "Δοκιμασμένες στο χρόνο οι εξαιρετικές σχέσεις της Πελοποννήσου με την Ρωσία"!
Η ιστοσελίδα του έτους Ελλάδας στη Ρωσία φιλοξενεί συνέντευξη του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ.Πέτρου Τατούλη.

H ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Στο πλαίσιο του κύκλου συνεντεύξεων που έχει ξεκινήσει ο δικτυακός μας τόπος για τις δράσεις του αφιερωματικού Έτους «2016 Η Ελλάδα στην Ρωσία», δημοσιεύουμε σήμερα συνέντευξη με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, κ.Πέτρο Τατούλη.

- κ. Τατούλη, ποιες είναι οι σχέσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου με τη Ρωσία;

Η Πελοπόννησος αποτελεί αναμφίβολα το ορόσημο για τις ιστορικές σχέσεις της Ελλάδας με τη Ρωσία, ιδιαίτερα την περίοδο του απελευθερωτικού αγώνα. Πρόκειται για σχέσεις δοκιμασμένες στο χρόνο όπου και οι δυο από κοινού αντιμετωπίζουμε αλληλέγγυα τις μεγάλες προκλήσεις. Μας ενώνουν ισχυροί δεσμοί φιλίας που εδράζουν σε πνευματικές και πολιτιστικές αξίες. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν τα Ορλοφικά και η συμβολή του Ρωσικού Στόλου στη Ναυμαχία του Ναβαρίνου.

Μας ενώνει ο Ιωάννης Καποδίστριας ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας που εγκαθίδρυσε την 1η Ελληνική πρωτεύουσα στο Ναύπλιο στην Πελοπόννησο και ο οποίος ήταν Υπουργός Εξωτερικός της Ρωσίας.

Πέραν ωστόσο των δεσμών αυτών που αναφέρονται στο παρελθόν, η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο συνεργασιών με Περιφέρειες, με Ακαδημαϊκά Ιδρύματα και φορείς της Ρωσίας, ενώ παράλληλα αποτελεί προνομιακό προορισμό για τους Ρώσους τουρίστες, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Σε αυτή μας την προσπάθεια πολύτιμη είναι η αρωγή του Γενικού Προξενείου της Αγίας Πετρούπολης. 

Γίνεται συνεπώς κατανοητό ότι η σχέση της Πελοποννήσου με τη Ρωσία έχει παρελθόν, αλλά έχει και παρόν και μέλλον.

- Ποια στοιχεία πέρα από τον τουρισμό και τον πολιτισμό θα θέλατε να αναδείξετε με αφορμή το «Έτος 2016 Η Ελλάδα στη Ρωσία»;

Το «Έτος 2016 η Ελλάδα στη Ρωσία» αποτέλεσε μια μοναδική ευκαιρία για την Περιφέρεια Πελοποννήσου να αναπτύξει μια σειρά από εκδηλώσεις δικτύωσης με την Ρωσία αναδεικνύοντας συνεκτικούς τομείς μεταξύ τους όπως αναπτυξιακές πρωτοβουλίες μεταξύ Πελοποννήσου και Ρωσίας,  την ανάδειξη των κοινών εκπαιδευτικών ιστορικών αναφορών, την πολιτισμική και πολιτιστική διασύνδεση καθώς και τη στήριξη κοινωνικά ευαίσθητων ομάδων. Βασικός πυλώνας συνεργασίας μας αποτελεί και η ανάπτυξη σχέσεων απευθείας των πολιτών, των επιχειρηματιών, των φορέων μεταξύ Πελοποννήσου και Ρωσίας.

- Έχετε προγραμματίσει κάποιες ιδιαίτερες εκδηλώσεις για το Έτος;

Ως Περιφερειακή Αρχή προσπαθήσαμε να εκμεταλλευτούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ευκαιρία που δόθηκε μέσα από το  «Έτος 2016 η Ελλάδα στη Ρωσία» αναπτύσσοντας μια σειρά από στοχευμένες δράσεις εξωστρέφειας και δικτύωσης με την κρίσιμη αγορά της Ρωσίας και με επιμέρους Περιφέρειες. Σε επίπεδο συνεργασίας με δομές της Ρωσίας έχουμε υπογράψαμε Πρωτόκολλο συνεργασίας με τον Οργανισμό της Κοινοβουλευτικής Κοινοπολιτείας των χωρών της Ευρασίας, επίσης σε συνεργασία με το Γενικό Προξενείο της Αγίας Πετρούπολης και την προσωπική αρωγή του Προξένου κ. Πάνου Μπεγλίτη προετοιμάζουμε μνημόνιο συνεργασίας με την Κυβέρνηση της Αγία Πετρούπολης. Για το λόγο αυτό έχουμε πραγματοποιήσει συναντήσεις με τη ρωσική αντιπροσωπεία και συγκεκριμένα τον Αναπληρωτή Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Αγίας Πετρούπολης κ. Markov Sergey Leonidovich, την Πρόεδρο της Επιτροπής Τουρισμού της Αγίας Πετρούπολης κα. Sachunova καθώς και την ειδική γραμματέα της Επιτροπής Εξωτερικών σχέσεων κα. Strugova. 

Στο επίπεδο των δράσεων προβολής συμμετείχαμε στην διεθνή τουριστική έκθεση Mitt Μόσχα ενώ για πρώτη φορά και σε συνέχεια της συνεργασίας μας με την Αγία Πετρούπολη συμμετείχαμε στην μεγαλύτερη τουριστική έκθεση της την INWETEX CIS TRAVEL MARKET 2016.

Σε συνέχεια των δράσεων μας  συμμετείχαμε ως συνδιοργανωτές  στην  πολιτιστική έκθεση με εκθέματα του παγκόσμιας φήμης Πελοποννησίου εικαστικού κ. Νίκου Φλώρου  με την ονομασία “Imperial Russia”, που έλαβε χώρα στην Αγία Πετρούπολη στο μνημείο “Ναός του Αγίου Ισαάκ”.  Επρόκειτο για σημαντική έκθεση γλυπτών αφιερωμένη στην οικογένεια Ρωμανόφ η οποία είχε μεγάλη επικοινωνιακή απήχηση στην συγκεκριμένη περιοχή.

Διοργανώσαμε επίσης στην Αγία Πετρούπολη εκδήλωση παρουσίασης του προορισμού με έμφαση στον πολιτιστικό - θρησκευτικό τουρισμό, την γαστρονομία και τα παραδοσιακά ποιοτικά Πελοποννησιακά προϊόντα. Η εκδήλωση παρουσίασης της Πελοποννήσου χαρακτηρίστηκε από επιτυχία μιας και οι συμμετέχοντες ξεπέρασαν τους 150 μεταξύ των οποίων 30 εκπρόσωποι ΜΜΕ και συντάκτες του τουρισμού και πολιτισμού, τουριστικά γραφεία, εισαγωγείς αλλά και κυβερνητικοί παράγοντες της Αγίας Πετρούπολης.

Αυτή την περίοδο πραγματοποιήθηκε στην Πελοπόννησο ταξίδι γνωριμίας (Fam Trip), στο πλαίσιο του οποίου, 16 εκπρόσωποι ταξιδιωτικών γραφείων / Tour Operators από την Μόσχα που δραστηριοποιούνται στον Αθλητικό Τουρισμό και στον Τουρισμό Υγείας – Ευεξίας  είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά  τον προορισμό Πελοπόννησο.

- Ποιες είναι γενικότερα οι προσδοκίες σας από το «Έτος 2016 Η Ελλάδα στη Ρωσία»;

Για εμάς το «Έτος 2016 Η Ελλάδα στη Ρωσία» αποτελεί την αρχή για την ανάπτυξη του στρατηγικού σχεδιασμού που ήδη σας έχω αναπτύξει και αφορά την ανάπτυξη σχέσεων με την Ρωσία. Την επόμενη περίοδο θα επιδιώξουμε την διαπανεπιστημιακή - ερευνητική συνεργασία με Πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης και σημεία αναφοράς τα κοινά πολιτισμικά και ιστορικά στοιχεία, όπως τον Ιωάννη Καποδίστρια, ο οποίος αποτελεί μια εμβληματική προσωπικότητα για την Ρωσία καθώς και την Ναυμαχία στο Ναυαρίνο. Ετοιμαζόμαστε βέβαια για το 2017 να εορτάσουμε με κάθε επισημότητα και παράλληλες εκδηλώσεις τα 190 έτη  από την Ναυμαχία του Ναυαρίνου.

Θα επιδιώξουμε να αναπτύξουμε την κοινή μας πολιτισμική κληρονομιά με επίκεντρο την Ορθοδοξία ως κομμάτι της Αλυσίδας Αξίας που λέγεται Πελοπόννησος, και η οποία αποτελεί για εμάς τη θεμελιώδη εκείνη δεξιότητα που μας προσδίδει ένα μοναδικό και βιώσιμο Συγκριτικό Πλεονέκτημα.

Όσον αφορά την προώθηση της Πελοποννήσου, στόχος μας είναι να εντείνουμε ακόμη περισσότερο τις δράσεις προβολής και εξωστρέφειας στη κρίσιμη αγορά της Ρωσίας και την ανάπτυξη της δικτύωσης σε επίπεδο επιχειρηματιών με την διοργάνωση b2b επιχειρηματικών συναντήσεων και επιχειρηματικών ταξιδιών στους τομείς του τουρισμού, των επενδύσεων και των προϊόντων.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...