Menu
RSS
Τρίτη, 23/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Το σπάνιο επάγγελμα του σαγματοποιού στην Τρίπολη (εικόνες)!

Το σπάνιο επάγγελμα του σαγματοποιού στην Τρίπολη (εικόνες)!
Ακόμα ένα εξαιρετικό φωτοεπορτάζ ετοίμασε ο Γιώργος Αναγνώστου για λογαριασμό της Ομάδας Έλευσις! Αυτή τη φορά, μέσα από το κείμενο και τις μοναδικές φωτογραφίες του αναδεικνύει το σπάνιο επάγγελμα του σαγματοποιού στην Τρίπολη. Ο σαγματοποιός είναι αυτός που κατασκεύαζε εξαρτήματα για το μεταφορικό μέσο και εργαλείο δουλειάς άλλων εποχών, το άλογο και όχι μόνο.
Διαβάστε το κείμενο…
 
Σαγματοποιός... ο ποιητής των αλόγων
 
Στο ταξίδι μας, στην πορεία μας να αναδείξουμε παραδοσιακά και σπάνια επαγγέλματα, συναντήσαμε ένα αυθεντικό παραδοσιακό σαγματοποιείο, στην πόλη μας, εδώ στην Τρίπολη.
Ο σαγματοποιός είναι αυτός που κατασκεύαζε εξαρτήματα για το μεταφορικό μέσο και εργαλείο δουλειάς άλλων εποχών, το άλογο και όχι μόνο.
Στην πάροδο Αλεξάνδρου Σούτσου (πλευρικά του κρεοπωλείου Τσικάκης) βρίσκεται το σαγματοποιείο «Ίππος STORE», ένα κατάστημα – παραδοσιακό εργαστήριο όπου και κατασκευάζονται δερμάτινα είδη που καλύπτουν τις ανάγκες των φίλων της ιππασίας ( με σέλες αλόγων αλλά και δερμάτινες σέλες για άλογα ιπποδρομιών,διακοσμητικές ζώνες, κεφαλαριές-για άλογα άμαξας, χαλινούς -εκείνους που φοριούνται στο κεφάλι του αλόγου με το χαρακτηριστικό στολίδι στο μέτωπό του- πέταλα, χαλινάρια, σπηρούνια, ένδυση, καπέλα και μπότες ιππασίας καθώς και σαμάρια γαϊδουριών), των κυνηγών (με χειροποίητα λουριά και περιλαίμια σκύλων), των τσοπάνηδων (επίσης με χειροποίητα περιλαίμια και κουδούνες για τα ζώα τους).
Ο μάστορας Θανάσης Καρελλάς, 47 ετών σήμερα, έμαθε την τέχνη από τον πατέρα του, Σωτήριο Καρελλά, ο οποίος και είχε αρχίσει να δουλεύει από τα 17 χρόνια του, το 1934, στο εργαστήρι τότε του Ζερβόπουλου, κάτω από την εκκλησία του Αγίου Βασιλείου.
Μόλις εκείνο το εργαστήριο έκλεισε, ο μαστρο-Σωτήρης δούλεψε στους Μικρασιάτες πρόσφυγες Νίκο και Γιώργο Τσελφέ, οι οποίοι είχαν έλθει στην Τρίπολη από την Μικρά Ασία κουβαλώντας μαζί τους όλο τον εξοπλισμό τους.
Το 1979 το εργαστήρι των αδελφών Τσελφέ έκλεισε και ο μαστρο-Σωτήρης συνέχισε να δουλεύει στο σπίτι του, στο εκεί εργαστήριό του, ως το 1981 όταν και αρρώστησε.
Ο σημερινός μάστορας, γιός του μαστρο-Σωτήρη, ο Θανάσης Καρελλάς, ξεκίνησε την μοναχική επαγγελματική του πορεία το 1990, και ακολουθώντας τα χνάρια του πατέρα του, εξελίσσει και επεκτείνει την επιχείρηση.
Καταφέρνει να κρατά ζωντανή την τέχνη του σαγματοποιού σε μια εποχή βιομηχανοποιημένων προϊόντων, δουλεύοντας με τα χέρια το δέρμα σε τόσες πολλές εφαρμογές.
(Σε μια φωτογραφία βλέπουμε να δουλεύει με το δέρμα και τα ξεχωριστά κεντίδια έναν παραδοσιακό χειροποίητο χαλινό για άλογο της περιοχής μας, αληθινό έργο τέχνης).
Είναι πραγματικά συγκινητικό να βλέπεις σήμερα έναν μάστορα να δημιουργεί τεχνήματα με οδηγό την εμπειρία και τη γνώση, δουλεύοντας με τα δυό του χέρια, με το μεράκι και την αγάπη του για αυτό που κάνει. Χαρακτηριστικό είναι πως οι χαλινοί που φτιάχνει ο μάστορας είναι πάντοτε διαφορετικοί ο ένας από τον άλλο, αποφεύγοντας έτσι τη μανιέρα που στοιχειώνει κάθε καλλιτέχνη, κάνοντας την ίδια στιγμή μοναδικά δημιουργήματα για κάθε άλογο.
(Σε μια άλλη φωτογραφία βλέπουμε την συλλεκτική μαύρη κεφαλάρια για τα άλογα της άμαξας του τέως Βασιλιά της Ελλάδας στολισμένη διακριτικά με το στέμμα του βασιλιά).
Σήμερα υπάρχουν επτά ακόμη αυθεντικά σαγματοποιεία σε όλη την Ελλάδα, όπου δουλεύουν κατασκευές παραδοσιακές με το χέρι, μεταξύ άλλων στην Βέροια, τον Βόλο και τη Μυτιλήνη.
Τα υπόλοιπα του είδους αυτού, είναι εμπορικά καταστήματα με ετοιμοπαράδοτα βιομηχανικά προϊόντα.
Κείμενο – Φωτογραφίες: Γ.Δ. Αναγνώστου – Ομάδα Έλευσις -
 

1 σχόλιο

  • μενιος
    μενιος Παρασκευή, 02 Μαϊος 2014 15:04 Σύνδεσμος σχολίου

    ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΡΕ ΘΑΝΑΣΑΚΙ ΣΑΜΑΡΑ ΜΕ ΤΑ ΟΡΑΙΑ ΕΡΓΑ ΣΟΥ......Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ.....

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...