Menu
RSS
Παρασκευή, 26/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου - Τι πρέπει να προσέχουμε!

Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου - Τι πρέπει να προσέχουμε!
Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου διοργανώνεται κάθε χρόνο από το δίκτυο Insafe/INHOPE με την υποστήριξη της Κομισιόν, με σκοπό να προωθήσει την ασφαλή και θετική χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας, ιδιαίτερα ανάμεσα σε παιδιά και νέους ανθρώπους. Τη δεύτερη μέρα της δεύτερης εβδομάδας του δεύτερου μήνα κάθε χρόνο, κατά τον εορτασμό της ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου, χιλιάδες άνθρωποι ενώνονται για να αφυπνίσουν σε θέματα σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο, συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις και δράσεις παγκοσμίως.

Για μία ασφαλή πλοήγηση στο Διαδίκτυο.

Είμαστε εδώ για να σας δώσουμε μερικές πληροφορίες σχετικά με τη λειτουργία του κινητού σας τηλεφώνου ή του υπολογιστή σας όταν αυτά συνδέονται στο διαδίκτυο.

Ο καθένας σας τη στιγμή που είναι στην πολυθρόνα αναπαυτικά στον υπολογιστή του ή στο κινητό του τηλέφωνο και μπαίνει στο διαδίκτυο έχει ένα ηλεκτρονικό αποτύπωμα ένα ίχνος. Δεν είμαστε ό,τι θέλουμε και κάνουμε ότι θέλουμε. Ο καθένας μας έχει ένα ηλεκτρονικό ίχνος. Αυτό πρέπει όλοι να το ξέρετε. Έναν αριθμό όπως είναι το τηλέφωνό σας, 69 τάδε. έτσι λοιπόν υπάρχει ο αριθμός, υπάρχει το ηλεκτρονικό ίχνος, το ηλεκτρονικό αποτύπωμα,, ένας αριθμός που μαζί με την ημερομηνία και την ώρα είναι μοναδικός στον κόσμο. Ατό τι σημαίνει; Ότι ό,τι κάνουμε καταγράφεται στο διαδίκτυο με τον αριθμό μας. Έτσι εάν κάποιος κάνει μια πράξη κακόβουλη είναι εύκολο να βρεθεί ποιος την έκανε,  όλοι μας έχουμε μια ταυτότητα στο Διαδίκτυο. Με απλά λόγια δεν υπάρχει ανωνυμία στο Διαδίκτυο και όσοι προσπαθούν να παραβούν την ανωνυμία και να αλλοιώσουν το ηλεκτρονικό ίχνος αυτοί δεν το καταφέρνουν ποτέ. Όλοι σας έχετε ταυτότητα στο Διαδίκτυο

Ό,τι δημοσιεύετε στο Διαδίκτυο, φίλοι αναγνώστες, μπορείτε να το σβήσετε όποτε εσείς θέλετε; Δεν μπορείτε καλοί μου φίλοι να το σβήσετε. Και ατό θα σας ακολουθεί μια ζωή και για να μην σας ακολουθεί μια ζωή αυτό που έχετε γράψει, θα πρέπει μα προσέχετε τι γράφετε στο διαδίκτυο. Γιατί όταν είσαι αριστούχος μαθητής, γράφω ένα παράδειγμα, και στα 30 σου έχεις δύο μεταπτυχιακά, έχεις ένα διδακτορικό και πας σε μια ωραία επιχείρηση να βρεις δουλειά, η εταιρεία που θα επεξεργαστεί το βιογραφικό σου παράλληλα βλέπει και τι έγραψες στο Διαδίκτυο. Και αν δουν ότι αυτά που έγραφες δεν ταιριάζουν με τη φιλοσοφία της εταιρείας δυστυχώς δεν μπορείς να πετύχεις καλέ μου αναγνώστη. Έτσι λοιπόν προσέχουμε για να έχουμε. Δεν γράφουμε στο Διαδίκτυο ό,τι θέλουμε γιατί στο Διαδίκτυο μένουν αυτά που  γράφουμε για πάντα.  Και όπως έχει πει ο πρόεδρος της Google, κάποια στιγμή κάποιο άνθρωποι θα χρειάζεται να αλλάξουν επώνυμα για να κυκλοφορήσουν . Έτσι πρέπει να προσέχουμε γιατί ότι ανεβαίνει στο Διαδίκτυο δεν διαγράφεται ποτέ. Υπάρχουν μηχανές που το ρουφάνε όλο και στη συνέχεια τα επεξεργάζονται και τα πουλάνε.

Ό,τα διαβάζουμε στο Διαδίκτυο είναι αλήθεια; Λοιπόν ό,τι διαβάζουμε στο Διαδίκτυο πρέπει να το επεξεργαζόμαστε και να δούμε ποιος το γράφει, γιατί στο Διαδίκτυο μπορεί κάποιος μέσα σε δύο λεπτά να στήσει μια ιστοσελίδα και να γράψει ό,τι θέλει. Κάποιο νομίζουν ότι στο Διαδίκτυο γράφει κάποιος σοφός αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρει κανείς ποιός γράφει. Στο Διαδίκτυο γράφετε εσείς, γράφουμε όλοι εμείς. Το Διαδίκτυο είμαστε εμείς άρα κάνουμε ό,τι θέλουμε όποτε θέλουμε πρέπει λοιπόν να επεξεργαζόμαστε αυτό που διαβάζουμε και πάντα, όταν κάνει ένας μαθητής μια εργασία για το σχολείο, γράφει την πηγή που έχει χρησιμοποιήσει στο δισδίκτυο.

Στο Διαδίκτυο να ξέρετε όλοι σας ότι δεν υπάρχει απόλυτη ασφάλεια. Άρα μην αποθηκεύετε πράγματα, προσωπικά σας δεδομένα, φωτογραφίες, απόρρητα, διάφορα που εσείς μόνο θέλετε να τα βλέπετε μέσα στο Διαδίκτυο και σε υπηρεσίες διαδικτυακής αποθήκευσης αρχείων, δηλαδή σε δίσκους, οι οποίοι δεν είναι μέσα στο σπίτι σας. Έτσι λοιπόν στο Διαδίκτυο δεν είμαστε προστατευμένοι 100% και ασφαλής υπολογιστής είναι ο υπολογιστής που τον έχουμε βγάλει από την πρίζα. Άρα καταλαβαίνετε ότι η ασφάλειά μας είναι στον αέρα και ό,τι θέλουμε το βάζουμε σε ένα στικάκι, σε έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο και τον έχουμε εκτός υπολογιστή  αυτό είναι το ασφαλές.

Ας δούμε λίγο και τα social media

Τα social media  τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα ξέρετε, είναι σελίδες όπως το Facebook, το Twitter. Ελάχιστοι όμως είναι οι χρήστες που ξέρουν τους όρους χρήσης τους. Πρώτος όρος στο Facebook είναι ότι δεν υπάρχει ασφάλεια στα παιχνίδια. Επίσης ό,τι ανεβάζω δεν είναι μυστικό. Το Facebook αλλάζει συνεχώς τους όρους χρήσης και πάνω απ’ όλα αν ανεβάσω μια φωτογραφία δεν είναι πια δικιά μου. Ποιανού είναι; Της εταιρείας. Έτσι μπαίνουμε στα βαθειά, τι έδειξε μια έρευνα που έγινε στο Facebook; Ότι οι παιδόφιλοι που συλλαμβάνονται με απλά λόγια οι άνθρωποι που κακοποιούν τα παιδιά, βρίσκουν τις φωτογραφίες και στη συνέχεια στοχεύουν τα θύματά τους μέσα από το Facebook. Εγώ δεν λέω να μην βάλετε φωτογραφίες στο Facebook άλλά οι προκλητικές φωτογραφίες των παιδιών που ανεβάζουν οι μανάδες ή τα ίδια τα παιδιά δεν κάνουν καλό σε κανένα, κάνουν κακό.

Γιατί μέσα από εκεί γίνεται ένα μεγάλο παιχνίδι ανταλλαγής φωτογραφιών σε κλάμπ παιδόφιλων, με αποτέλεσμα όλοι οι παιδόφιλοι ανά τον κόσμο να κάνουν επιστήμη τις φωτογραφίες των παιδιών μέσα από το Facebook. Τι εννοώ επιστήμη; Τις παίρνουν, τις αναλύουν και στη συνέχεια τις διακινούν. Με απλά λόγια δεν πρέπει να βάζετε φωτογραφίες προκλητικές το τονίζω αυτό στο Διαδίκτυ. Υπάρχει κίνδνος.

Ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο που αφορά το Facebook είναι το status. Η εταιρεία δεν σας λέει στο status αυτό να γράψετε ότι θα πάτε 10 με 20 Δεκεμβρίου στην Αράχωβα για διακοπές γιατί ο κλέφτης θα μπει 11-19 στο σπίτι σας. Η εταιρεία σας  λέει στο status να γράψετε κάποιες σκέψεις σας. Όμως τι συνηθίζουμε να κάνουμε όλοι εμείς; Δημοσιεύουμε εγώ θα πάω διακοπές 10 – 20 του μήνα εκεί. Μα οι κλέφτες δεν είναι ηλίθιοι! Οι κλέφτες είναι πολύ προνοητικοί. Τι κάνουν; Βλέπουν το status και στη συνέχεια ανάλογα με τα κενά που υπάρχουν κάνουν τις εισβολές τους. Άρα δεν πρέπει πρώτον να βάζετε στο status που πάτε και τι κάνετε, κινδυνεύουν οι άνθρωποι στο σπίτι. Δεύτερον δεν πρέπει να κάνετε check-in που είσαστε. Είναι αδιανόητο να γράφετε τώρα είμαστε εκεί. Γιατί αν τώρα είσαι εκεί το σπίτι σου είναι άδειο.

Έτσι λοιπόν σας λέω κάτι, ότι το facebook καλό το Facebook είναι για να επικοινωνούμε. Επικοινωνείς, βρίσκεις τους φίλους σου, διασκεδάζεις. Δεν γράφεις όλη σου τη ζωή σαν μυθιστόρημα μέσα στο Facebook και δεν εμπιστεύεσαι ποτέ κανένα

Μην εμπιστευθείτε κάποιον που γνωρίσατε στο Facebook και που συνομιλείτε μαζί του αν δεν τον γνωρίζετε προσωπικά στον φυσικό και όχι στον ψηφιακό κόσμο. Και αν είσαι μικρό παιδί και σου ζητήσει να σε γνωρίσει από κοντά μην πάς ποτέ μόνος σου. Αν θέλεις να πας εκεί που σου λέει πάρε μαζί σου και ένα συνοδό. Ένα μεγάλο άνθρωπο. Θα πας να συναντήσεις κάποιον άγνωστο. Προσοχή κρύβονται κίνδυνοι.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΤΣΕΛΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ - ΡΑΔΙΟΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...