Menu
RSS
Παρασκευή, 19/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

ΟΑΕΔ | Έρχεται νέο πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας για 30.000 ανέργους με αμοιβή έως 546 ευρώ τον μήνα

ΟΑΕΔ | Έρχεται νέο πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας για 30.000 ανέργους με αμοιβή έως 546 ευρώ τον μήνα
Στις αρχές Ιουνίου αναμένεται η προκήρυξη του β’ κύκλου της δράσης «Προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα, συμπεριλαμβανομένης και της κατάρτισης, σε Δήμους, Περιφέρειες και Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας» της κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ για περίπου 30.000 ανέργους.

Ήδη ο υφυπουργός Εργασίας Κώστας Μπάρκας έχει ζητήσει από τους δήμους και τις περιφέρειες την καταγραφή των αναγκών τους, καθώς στις 10 Ιουνίου 2019 λήγουν οι 8μηνες συμβάσεις του προηγούμενου κύκλου της κοινωφελούς εργασίας και θα πρέπει να προκηρυχθεί ο δεύτερος κύκλος του προγράμματος 8μηνης διάρκειας.

Οι 30.000 άνεργοι θα λαμβάνουν την ημέρα 21,84 ευρώ και το μήνα μέχρι 546 ευρώ.

Στόχος του υπουργείου Εργασίας, σε μια έντονη προεκλογικά περίοδο, είναι να µην υπάρξει αισθητό χρονικό κενό ανάμεσα στη λήξη του οκτάμηνου προγράμματος που άρχισε το 2018 και από τον Ιούνιο σταδιακά θα βαίνει προς το τέλος του. Σύμφωνα µε πληροφορίες, ο β’ κύκλος της κοινωφελούς εργασίας αναμένεται να έχει τα ίδια χαρακτηριστικά µε τον α’ κύκλο.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο υφυπουργός στη Βουλή, από το 2015 μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί οκτώ προγράμματα απασχόλησης κοινωφελούς χαρακτήρα, μέσω των οποίων έχουν ενταχθεί για εργασία, σε δήμους, περιφέρειες, δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα 67.275 άνεργοι. Ο συνολικός τους προϋπολογισμός ξεπερνά τα 423,4 εκατ. ευρώ.

Σήμερα λειτουργούν τέσσερα προγράμματα τέτοιου χαρακτήρα, τα οποία απευθύνονται σε 46.414 ωφελούμενους, συνολικού προϋπολογισμού 331,48 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο είναι αυτό των 30.333 θέσεων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Μπάρκα, από αυτές τις 30.333 θέσεις που είχαν προκηρυχθεί, έχουν καλυφθεί οι 25.184, ενώ από τα 219,27 εκατ. ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί, θα δαπανηθούν τελικά τα 182,05 εκατ. ευρώ. Έχουμε, δηλαδή, κάλυψη θέσεων και δαπανών στο 83%.

Δικαίωμα υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής στη διαδικασία κατάρτισης του Πίνακα Κατάταξης Ανέργων για την προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα έχουν μόνο οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, που ανήκουν σε μία τουλάχιστον από τις παρακάτω κατηγορίες:

  • εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι αυτών είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ
  • εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς
  • εγγεγραμμένοι μακροχρόνια άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ άνεργοι πτυχιούχοι πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα, εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, για την κάλυψη θέσεων με βάση τα τυπικά προσόντα τους άνεργοι ηλικίας άνω των 29 ετών
  • εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ
  • εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, δικαιούχοι του «Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης» (ΚΕΑ).

Οι ωφελούμενοι κατατάσσονται στον Πίνακα Κατάταξης Ανέργων με βάση τα εξής εννέα αντικειμενικά κριτήρια μοριοδότησης:

1. Χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας ωφελουμένου, με ανώτατο όριο τους 60 μήνες, το οποίο διπλασιάζεται για τους ανέργους αρχηγούς μονογονεϊκών οικογενειών.

2. Χρονικό διάστημα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας του/της συζύγου των ανέργων της πρώτης κατηγορίας με ανώτατο όριο τους 60 μήνες.

3. Αναπηρία ωφελούμενου σε ποσοστό 50% και άνω.

4. Ετήσιο εισόδημα ατομικό ή οικογενειακό.

5. Ηλικία.

6. Αριθμός ανήλικων τέκνων.

7. Γονέας προστατευόμενου ή προστατευόμενων τέκνων ΑΜΕΑ, ανηλίκων ή και ενηλίκων, με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.

8. Ιδιότητα δικαιούχου του «Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης» (ΚΕΑ).

9. Ωφελούμενοι που δεν είχαν τοποθετηθεί σε ολοκληρωμένες ή υπό υλοποίηση δράσεις «Προώθησης της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα» της προγραμματικής περιόδου ΕΣΠΑ 2014-2020.
 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...