«Άμεση ανάγκη κτιριολογικής αναβάθμισης και ανάδειξης του Αρχαιολογικού Μουσείου Τρίπολης»
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ "ΠΡΩΤΑ Η ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ" ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Τρίπολη, 21-01-2026
ΘΕΜΑ: «Άμεση ανάγκη κτιριολογικής αναβάθμισης και ανάδειξης του Αρχαιολογικού Μουσείου Τρίπολης»
Επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Τρίπολης πραγματοποίησε κλιμάκιο της περιφερειακής παράταξης «Πρώτα η Πελοπόννησος», με επικεφαλής τον κ. Μανώλη Μάκαρη, και τον Γεώργιο Φαράντο.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, τα στελέχη της παράταξης είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στους χώρους του Μουσείου και να διαπιστώσουν τον τεράστιο πολιτιστικό πλούτο που φιλοξενεί.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Τρίπολης, στεγασμένο στο εμβληματικό νεοκλασικό κτίριο (παλαιό νοσοκομείο "Ευαγγελίστρια"), διαθέτει πλήθος αξιόλογων εκθεμάτων από διάφορες χρονικές περιόδους που καλύπτουν τη μακραίωνη ιστορία της Αρκαδίας.
Ωστόσο, παρά τη σπουδαιότητα των ευρημάτων, υπαρχει ανάγκη για εκσυγχρονισμό των υποδομών.
Η παράταξη «Πρώτα η Πελοπόννησος» ζητά από την Περιφερειακή Αρχή και το αρμόδιο Υπουργείο τη λήψη άμεσων μέτρων για τα μουσεία και τους χώρους αρχαιολογικού ενδιαφέροντος της Αρκαδίας.
Συγκεκριμένα για το Αρχαιολογικό Μουσείο Τρίπολης ζηταμε:
Κτιριολογική αναβάθμιση: Άμεση εκπόνηση μελετών και εργασιών για τη συντήρηση και τον εκσυγχρονισμό του ιστορικού κτιρίου, ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες μουσειακές απαιτήσεις.
Χορήγηση κονδυλίων για επανέκθεση: Εξασφάλιση χρηματοδότησης (μέσω ΕΣΠΑ ή άλλων πόρων) για την αισθητική και λειτουργική ανακαίνιση των εκθεσιακών χώρων.
Τα εκθέματα πρέπει να αναδειχθούν σε ένα σύγχρονο περιβάλλον, με κατάλληλο φωτισμό και εποπτικό υλικό.
Στρατηγικό σχέδιο εξωστρέφειας: Στόχος μας είναι η διευκόλυνση της επισκεψιμότητας και η μετατροπή του Μουσείου σε πόλο έλξης τουριστών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, τονώνοντας έτσι την τοπική οικονομία της Τρίπολης και της ευρύτερης Αρκαδίας.
Τι θα πραξουν οι αρμοδιες αρχες για την σημερινή κατάσταση των κτιριακών υποδομών ώστε να διασφαλιστεί η αισθητική και η ακεραιότητα των χωρών που φιλοξενούν την πολιτιστική μας κληρονομιά? Θα επισκευαστούν τα φαινόμενα υγρασίας και οι καταπτώσεις σοβάδων? Η τοπικη κοινωνια θεωρεί οτι ένα κτίριο τέτοιας χρήσης και συμβολισμού απαιτεί τις ιδανικές συνθήκες.
Ο επικεφαλής της παράταξης, Μανώλης Μάκαρης, δήλωσε σχετικά: > «Ο πολιτισμός είναι ο καθρέφτης της Πελοποννήσου. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Τρίπολης είναι ένα διαμάντι που χρειάζεται "γυάλισμα". Δεν αρκεί να έχουμε σπουδαία εκθέματα, πρέπει να προσφέρουμε στον επισκέπτη μια ολοκληρωμένη εμπειρία. Ζητάμε πόρους και έργα τώρα, ώστε η Αρκαδία να πάρει τη θέση που της αξίζει στον πολιτιστικό χάρτη».
«Πρώτα η Πελοπόννησος»
Μανώλης Μάκαρης, επικεφαλής
Γεώργιος Φαράντος, μέλος
Σχετικά Άρθρα
- Το "Μουσικό Παρεάκι" στο ΚΑΠΗ Τρίπολης
- Χάθηκε το σήμα κατατεθέν της παραλίας | Κατέρρευσε ο μύλος του Αγίου Ανδρέα Κυνουρίας (εικόνες)
- Σοβαρό πρόβλημα στη διανομή της εφημερίδας «Ηχώ των Λαγκαδίων»
- Ένορκη Διοικητική Εξέταση για το θάνατο του Λιμενικού στο Παράλιο Άστρος
- «Ο Ανδρέας μας, έφυγε όρθιος στο καθήκον, υπερασπιζόμενος ανθρώπινες ζωές» λένε συγγενείς του λιμενικού που σκοτώθηκε στο Παράλιο Άστρος






