Menu
RSS
Δευτέρα, 13/07/2020
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας
komis490 1972018

«Με το ’να χέρι στο σπαθί και τ’ άλλο στο ’βαγγέλιο» - Πλήθος κόσμου στην εκδήλωση της Μητρόπολης για το ’21 (ph)

«Με το ’να χέρι στο σπαθί και τ’
άλλο στο ’βαγγέλιο» - Πλήθος κόσμου στην εκδήλωση της Μητρόπολης για το ’21 (ph)

Οδεύοντας προς την μεγάλη εορτή των εορτών, το Άγιο Πάσχα και επ’ ευκαιρία της  εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, καθώς και στα πλαίσια της χρονογύριστης χαράς της   Εθνικής  μας Παλιγγενεσίας εις τιμήν και μνήμην των Ηρωικών Αγωνιστών Πατέρων μας, η Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας, με την πολύτιμη και καθοριστική συμβολή των νέων παιδιών της πόλεώς μας, πραγματοποίησε με επιτυχία την εκδήλωση με την ονομασία «με το  ’να χέρι στο σπαθί και τ’ άλλο στο ’βαγγέλιο ».

lideshow_article">B.K-49B.K-18B.K-30B.K-33B.K-10B.K-4B.K-37B.K-20B.K-32B.K-44B.K-12B.K-41B.K-47B.K-39B.K-22B.K-34B.K-51B.K-46B.K-15B.K-5

Οδεύοντας προς την μεγάλη εορτή των εορτών, το Άγιο Πάσχα και επ’ ευκαιρία της  εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, καθώς και στα πλαίσια της χρονογύριστης χαράς της   Εθνικής  μας Παλιγγενεσίας εις τιμήν και μνήμην των Ηρωικών Αγωνιστών Πατέρων μας, η Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας, με την πολύτιμη και καθοριστική συμβολή των νέων παιδιών της πόλεώς μας, πραγματοποίησε με επιτυχία την εκδήλωση με την ονομασία «με το  ’να χέρι στο σπαθί και τ’ άλλο στο ’βαγγέλιο ».

Η εκδήλωση αυτή πραγματοποιήθηκε  στο φιλόξενο χώρο του Αποστολοπούλειου  Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Τριπόλεως, το Σάββατο 24 Μαρτίου 2012, στις 7.00 μ.μ.,  παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ, πλήθους κόσμου, Ιερέων, Τριπολιτών,αρχόντων  και νέων του τόπου μας.

Η άριστα οργανωμένη εκδήλωση ήταν η αιτία να μεταφερθεί στους συμμετέχοντας, το κλίμα των ημερών,  τόσο της Εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, όσο και της αποτινάξεως του τούρκικου ζυγού, μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς και υποδουλώσεως των Ελλήνων.

Οι νέοι μας σαν γνήσιοι διάδοχοι των Ηρώων του 1821 οι οποίοι αγωνίστηκαν υπέρ Πίστεως και υπέρ Πατρίδος, άγγιξαν τις ψυχές μας με ύμνους, παραδοσιακή μουσική, τραγούδια, χορούς και δρώμενα σχετικά με την  διπλή αυτή εορτή.

Διάχυτο ήταν το κεντρικό και διαχρονικό μήνυμα της εορτής «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Η ΘΑΝΑΤΟΣ», στο οποίο ορκίστηκαν οι οπλαρχηγοί του Μεγάλου Αγώνα των Ρωμιών, Κολοκοτρώνης, Καραϊσκάκης, Παπαφλέσσας, Διάκος και άλλοι πολλοί, άξιοι απόγονοι του Λεωνίδα των Θερμοπυλών και του τελευταίου Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου του Παλαιολόγου.

Στήριγμα των Ηρώων μας στα δύσκολα αυτά χρονιά της σκλαβιάς παρέμενε η πίστη στο Θεό, η ελπίδα πως οι εξευτελισμοί τα μαρτύρια ο θάνατος δεν θα κρατήσουν για πάντα και  πως ο Πανάγαθος και δικαιοκρίτης Θεός θα λυπηθεί το ένδοξο Γένος των Ελλήνων, για το οποίο έβαλε την υπογραφή του και δεν την παίρνει πίσω. Εφαλτήριο της ημέρας του μεγάλου ξεσηκωμού ορίστηκε να είναι η ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου η οποία προστάτεψε και βοήθησε του Έλληνες Αγωνιστές του 1821.

Η εκδήλωση αυτή πραγματοποιήθηκε σαν ένα μικρό αντίδωρο χρέους και οφειλής προς την Παναγία μας και τους Ήρωες Ελευθερωτές μας.

Απευθυνόμενος ο Σεβ. Μητροπολίτης μας, στο πλήθος  το οποίο είχε κατάκλιση την αίθουσα του Αποστολοπουλείου Πνευματικού  Κέντρου  του Δήμου Τριπόλεως, υπενθύμισε την ανάγκη να αναβαπτισθεί ο κάθε Έλληνας με τα Νάματα της Ορθοδοξίας και τα Αγιασμένα Αίματα των Αγίων Μαρτύρων και Ηρώων μας. Ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας επαίνεσε και συνεχάρη τα νέα  παιδιά και όλους όσους συνέργησαν για την άριστη οργάνωση και επιτυχία  αυτής εορτής, απονέμοντας προς όλους από ένα αναμνηστικό δίπλωμα για την συμμετοχή τους  σε αυτήν.  Κλείνοντας στάθηκε στο νόημα της διπλής  αυτής εορτής προτρέποντας όλους, για καρτερικότητα, υπομονή και προσευχή, ιδιαιτέρως αυτές τις δύσκολες ώρες που περνάει ο τόπος και η Πατρίδα μας και δήλωσε πως είναι σίγουρος ότι ο πανοικτίρμον  Θεός δεν θα μας εγκαταλείψει.

Αξίζουν συγχαρητήρια στην Παραδοσιακή Χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως Μαντινείας και Κυνουρίας υπό την Δ/νση του κ. Γεώργιου Προκοπίου, στον Βυζαντινό Χορό  εκ των Ιεροψαλτών  της Ιεράς Μητροπόλεως, υπό την Δ/νση του  κ. Βασιλείου Γεωργαρά, Πρωτοψάλτη του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως και στην υπεύθυνη της γενικής οργανώσεως κ. Γεωργία Δροσοπούλου- Γεωργαρά.

Αξίζουν συγχαρητήρια  στα παιδιά του 4ου Γενικού Λυκείου Τριπόλεως για την στήριξη και συνεργασία που παρείχαν και τέλος  ευχαριστούμε το Σωματείο «Λύκειο Ελληνίδων παράρτημα Τριπόλεως», το «Χορευτικό Όμιλο Τριπόλεως», το  «Χορευτικό Συγκρότημα Αρκαδιανή » και τη «Λαογραφική Εστία Τριπόλεως» για την ευγενική παραχώρηση των παραδοσιακών φορεσιών.  

Αγαπητοί μου σήμερα όλοι μας  κλίνουμε νοερά το γόνυ μπροστά στους τάφους των αθάνατων νεκρών μας και υψώνουμε με ευγνωμοσύνη το νου και την καρδιά μας στους ελευθερωτές, στους ήρωες  και μάρτυρες των ηρωικών αγώνων του 1821. Τους ατενίζουμε με υπερηφάνεια,  γιατί κρατήσαμε μέχρι τώρα αυτά που μας παράδωσαν και τους υποσχόμαστε ότι είμαστε έτοιμοι να υποστούμε κάθε θυσία για να υπερασπιστούμε τα Όσια και τα Ιερά της φυλής μας, διατηρώντας ελεύθερη κάθε σπιθαμή του Ελληνικού χώρου μας.

Εμπρός λοιπόν  να διατηρήσουμε τις παραδόσεις μας, τα ήθη και τα έθιμά μας και να καταπολεμήσουμε τη διχόνοια κάνοντας πράξη την ομόνοια, την ενότητα και την αδερφοσύνη. Να οδηγήσουμε την Ελλάδα στην πρόοδο και την ευημερία .

Ζήτω το Έθνος .

Ζήτω η 25η Μαρτίου

 + Ιερεύς Ιωάννης Σουρλίγγας

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΗΣ ΤΡΙΠΟΛΙΤΣΑΣ

 

Λίγο πριν την έκρηξη της Ελληνικής Επανάστασης έλαβε χώραν η τραγωδία της Τριπολιτσάς.

Εκλήθηκαν απὸ τους Τούρκους στην Τριπολιτσὰ οι Αρχιερείς και οι Πρόκριτοι της Πελοποννήσου, δήθεν για να συσκεφθούν, ουσιαστικά για να τους φυλακίσουν. 
Η είδηση αυτή όλους τους κατετρόμαξε. 
Να πάνε στην Τριπολιτσὰ; Σήμαινε φυλάκιση, βασανιστήρια, θάνατος, αλλά θα αποσειόταν η βεβαιότητα των Τούρκων περί επικειμένης Επανάστασης. Να μην πάνε σήμαινε γενοκτονία. Όλοι συνειδησιακά για να ρίξουν στάχτη στα μάτια και να βοηθήσουν το σκλαβωμένο Γένος πήραν την μεγάλη απόφαση να θυσιάσουν τον εαυτό τους για να σώσουν την πατρίδα και πήγαν.

΄Ησαν οι Αρχιερείς ο Μονεμβασίας Χρύσανθος, ο Ανδρούσης Ιωσήφ, ο Ωλένης Φιλάρετος, ο Χριστιανουπόλεως Γερμανός, ο Κορίνθου Κύριλλος, ο Δημητσάνης Φιλόθεος, ο Τριπολιτσάς Δανιήλ και φυσικά ακόμα αρκετοί Πρόκριτοι και άλλοι Κληρικοί, Ιερείς και Διάκονοι της Πελοποννήσου.

Μόλις παρουσιάστηκαν στην Τριπολιτσά κλείσθηκαν αμέσως στη φυλακή και άρχισε το μαρτύριο που ξεκίνησε το Φλεβάρη του 1821 και τελείωσε με την  Άλωση της Τριπολιτσάς, στις 23 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους.

Τελείωσε! Πρόκειται για σχήμα λόγου. 
Όλων είχε τελειώσει η ζωή ή τελείωσε ευθύς αμέσως από την απελευθέρωσή τους.

Σ’ αυτούς λοιπόν τα εθελόθυτα θύματα και στους άλλους προγόνους μας που έχυσαν το αίμα τους και έσπειραν τα κόκκαλά τους σε κάθε μέρος της Ελληνικής γης για να προβάλει η  Ελευθερία απ’ τα κόκκαλα των Ελλήνων τα Ιερά, είναι αφιερωμένη η

 εορτή μας

Όλοι δε εμείς που απολαμβάνομε τα αγαθά της Ελευθερίας που μας χάρισαν εκείνοι με την θυσία τους, έχομε Ιερό καθήκον να μακαρίζομε τις ψυχές τους και να προσκυνούμε τα μνήματά τους.

Με ευχές και ευλογίες

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

Ο Μαντινείας και Κυνουρίας

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...