Menu
RSS
Πέμπτη, 28/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Τροχαία στο Άστρος | ΣΥΡΙΖΑ Βόρειας Κυνουρίας: "Πότε θα δοθούν επιτέλους υπεύθυνες απαντήσεις για τα 1700 μέτρα του δρόμου - καρμανιόλα;"

Τροχαία στο Άστρος | ΣΥΡΙΖΑ Βόρειας Κυνουρίας: "Πότε θα δοθούν επιτέλους υπεύθυνες απαντήσεις για τα 1700 μέτρα του δρόμου - καρμανιόλα;"


Δελτίο Τύπου


Επαρχιακή οδός KΙΒΕΡΙΟΥ – ΑΣΤΡΟΥΣ – ΛΕΩΝΙΔΙΟΥ


πότε θα δοθούν επιτέλους υπεύθυνες απαντήσεις από τους αρμόδιους της Περιφέρειας για τα 1700 μέτρα του δρόμου  καρμανιόλα;


Η Οργάνωση Μελών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε συνεργασία με την Περιφερειακή Σύμβουλο της παράταξης «Νέοι Δρόμοι για την Πελοπόννησο» κ. Ευγενία (Τζένη) Δημητρακοπούλου, ζητούν συγκεκριμένες απαντήσεις από την περιφερειακή διοίκηση του κ. Νίκα για τις τραγικές συνέπειες του επαρχιακού δρόμου/καρμανιόλα Κιβερίου-Άστρους-Λεωνιδίου (παράκαμψη των οικισμών Άστρους και Μελιγούς).


Συγκεκριμένα, η Περιφερειακή Σύμβουλος κατέθεσε σχετική επερώτηση, η οποία δομήθηκε σε συνεργασία με το Τμήμα Αυτοδιοίκησης της Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Βόρειας Κυνουρίας  και η οποία παρατίθεται ολόκληρη στη συνέχεια.


Δυστυχώς, η απάντηση του που δόθηκε στις 24 Οκτώβρη 2022 από τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη κ. Μανώλη Σκαντζό, όπως αυτή καταγράφηκε στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης, περιορίστηκε σε διαπιστώσεις, χωρίς την παραμικρή αναφορά σε χρονοδιάγραμμα και διαδικασίες επίλυσης των προβλημάτων του δρόμου καρμανιόλα. Για μια ακόμα φορά η ευθύνη περιορίστηκε στην εγκληματική συμπεριφορά των οδηγών που θέλουν να πάνε στα supermarkets και δεν επεκτάθηκε και στην περιφερειακή διοίκηση που έχει την ευθύνη εκτέλεσης έργων επί του συγκεκριμένου δρόμου και έχει ολιγωρήσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια.


Επερώτηση για τον επαρχιακό δρόμο Κιβερίου – Άστρους – Λεωνιδίου (παράκαμψη των οικισμών Άστρους και Μελιγούς)


Τη Δεκαετία 1980-1990 έγινε η κατασκευή – διαπλάτυνση του περιφερειακού δρόμου παράκαμψης των οικισμών Άστρους και Μελιγούς. Ο δρόμος αρχίζει από την είσοδο του Άστρους (κατάστημα Χρυσογένη) και τελειώνει στην έξοδο της Μελιγούς στην περιοχή Καστράκι. Ο δρόμος είχε χαρακτήρα παράκαμψης των οικισμών με συνολικό μήκος περίπου 1700 μέτρων και  πλάτους από 23 έως 25 μέτρα, συμπεριλαμβανόμενης και της απαλλοτριωμένης ζώνης, οι δε απαλλοτριώσεις ολοκληρώθηκαν περίπου το 1978.


Σημειώνεται ότι η ευθύνη για την εκτέλεση έργων επί του δρόμου ανήκει στην περιφέρεια ενώ ο δήμος έχει την ευθύνη για την συντήρησή του.


Από τη δεκαετία του 1980 μέχρι σήμερα έχουμε ραγδαία οικοδομική δραστηριότητα και στις δύο πλευρές του δρόμου και μετακίνηση σχεδόν όλης της εμπορικής και βιοτεχνικής δραστηριότητας σε αυτήν την περιοχή. Ο δρόμος αυτός ενώ σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε ως παρακαμπτήριος των δύο οικισμών, γρήγορα εξελίχθηκε σε έναν πολυσύχναστο αστικό  και κατ’ εξοχήν εμπορικό δρόμο με ό,τι συνεπάγεται αυτό σχετικά με την ασφάλεια των χρηστών δεδομένου ότι:



    • Ο δρόμος έχει πολλές αστοχίες γιατί δεν προέβλεπε ότι σύντομα θα μετατραπεί σε εμπορικό –αστικό και την ασφαλή πρόσβαση στα εμπορικά καταστήματα. Οι πελάτες –καταναλωτές συνηθίζουν να κάνουν εγκληματικές παραβάσεις του ΚΟΚ για να εξυπηρετηθούν.

    • Ουδέποτε αποδόθηκε ολόκληρη η απαλλοτριωμένη ζώνη στο δρόμο και σε πολλά σημεία υπάρχουν αυθαίρετες κατασκευές.

    • Η έλλειψη πεζοδρομίων που θα διευκόλυνε την χρήση του από τους πεζούς

  • Διαχρονικά ελάχιστες παρεμβάσεις έχουν γίνει μέχρι σήμερα είτε από την Νομαρχία Αρκαδίας και την Περιφέρεια Πελοποννήσου είτε από τον Δήμο Βόρειας Κυνουρίας για την βελτίωση των συνθηκών ασφαλείας του δρόμου

Αποτέλεσμα αυτών των τεχνικών προβλημάτων του δρόμου, αλλά και της κακής έως εγκληματικής πολλές φορές συμπεριφοράς των οδηγών, είναι να έχουμε κάθε  χρόνο πολλά ατυχήματα και κάποια από αυτά να είναι θανατηφόρα. Το δε πρόβλημα διογκώνεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν η περιοχή κατακλύζεται από επισκέπτες οι οποίοι αγνοούν την ιδιαιτερότητα αυτού του δρόμου με αποτέλεσμα τα συχνά ατυχήματα.


Τον Αύγουστο του  2020 πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Βόρειας (απόφαση 133/2020),  μετά από την μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας των κατοίκων της περιοχής εξ αιτίας ενός θανατηφόρου ατυχήματος όπου έχασε την ζωή του ένα νέος 21 ετών. Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα τα παρακάτω:


Άμεσες ενέργειες :



    1. Να συνταχθεί έγγραφο προς την Αστυνομία για τη μόνιμη αστυνόμευση του δρόμου το θερινό εξάμηνο όπου αυξάνεται σημαντικά ο κυκλοφοριακός φόρτος και την εντατική αστυνόμευση το υπόλοιπο διάστημα.

    1. Σύμφωνα με την εισήγηση της τεχνικής υπηρεσίας να πραγματοποιηθεί άμεσα συντήρηση της οδού στο συγκεκριμένο σημείο, με εργασίες όπως: ανανέωση της διαγράμμισης του οδοστρώματος, συντήρηση υφιστάμενης σήμανσης, αντικατάσταση φθαρμένων σημάτων, τοποθέτηση ανακλαστήρων οδοστρώματος (μάτια γάτας) κ.λ.π. Διαβιβάζουμε το θέμα στην αρμόδια Υπηρεσία προκειμένου να συντάξει σχετική μελέτη – Τεχνική περιγραφή.

    1. Να σταλεί αίτημα προς την Κτηματική Υπηρεσία Νομού Αρκαδίας ώστε να πραγματοποιήσει αυτοψία και να προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες (π.χ. σύνταξη Πρωτοκόλλου Διοικητικής Αποβολής), προκειμένου να απομακρυνθούν όλες οι αυθαίρετες κατασκευές από την απαλλοτριωμένη ζώνη σε όλο το μήκος της επαρχιακής οδού που εφάπτεται στα όρια των οικισμών Αστρους και Μελιγούς.

  1. Να σταλεί αίτημα προς την Περιφέρεια Πελοποννήσου, προκειμένου να εξεταστούν όλες οι διατάξεις κυκλοφοριακών συνδέσεων, καθώς και οι είσοδοι και έξοδοι πρόσβασης των καταστημάτων ώστε να βελτιωθεί η ασφάλειά τους.

Μεσοπρόθεσμες ενέργειες:



  1. Να σταλεί αίτημα προς την Περιφέρεια για την εκπόνηση όλων των απαιτούμενων μελετών και την εκτέλεση των σχετικών έργων, προκειμένου να γίνει εκσυγχρονισμός και αναβάθμιση της υφιστάμενης οδού

Μακροπρόθεσμες ενέργειες – Προγραμματισμός οριστικής επίλυσης του προβλήματος:



  1. Να σταλεί αίτημα προς την Περιφέρεια Πελοποννήσου για την εκπόνηση όλων των απαιτούμενων μελετών και την δέσμευση ποσού για χρηματοδότηση έργου, προκειμένου να κατασκευαστεί ενιαία περιφερειακή οδός παράκαμψης του οικισμού Άστρους, τόσο ως προς τον άξονα Άστρους – Τρίπολης όσο και ως προς τον άξονα Κιβερίου Λεωνιδίου (με άμεση προτεραιότητα του άξονα Κιβερίου – Λεωνιδίου) όπως προβλέπεται και στην μελέτη του Γ.Π.Σ. του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας που βρίσκεται σε εξέλιξη

Τέλος στην πρόσφατη παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη κ. Μανώλη Σκαντζού στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας αναφέρθηκε ότι έχει ανατεθεί μελέτη, σε κάποια μελετήτρια, για την παράκαμψη των οικισμών Τεγέας  και Άστρους, καθώς και για την βελτίωση του δρόμου Κιβέρι –Άστρους – Λεωνιδίου και στο πλαίσιο αυτό θα μελετηθούν και παρεμβάσεις για τη βελτίωση του περί ου ο λόγος περιφερειακού δρόμου.


Δεδομένου δε ότι η οριστική λύση του προβλήματος που πράγματι είναι η προτεινόμενη κατασκευή ενός νέου περιφερειακού παρακαμπτήριου δρόμου των οικισμών Άστρους και Μελιγούς θα απαιτήσει τεράστιο χρονικό διάστημα - ίσως  και πάνω από 10 χρόνια- και τα προβλήματα ασφάλειας του υπάρχοντος δρόμου παραμένουν και διογκώνονται τίθενται τα παρακάτω ερωτήματα:


Ερωτάστε:



    1. Ποια είναι η μελετήτρια, πότε υπογράφτηκε η σύμβαση και τι προβλέπει.

    1. Τι προβλέπει η μελέτη. Ποιο σενάριο είναι το επικρατέστερο και ποια έργα- παρεμβάσεις προκρίνονται να γίνουν.

    1. Τι ενέργειες έχουν γίνει από την περιφέρεια για την διοικητική αποβολή των αυθαίρετων κατασκευών από την απαλλοτριωμένη ζώνη, η οποία μαζί με το οδόστρωμα ανέρχεται σε 23-25 μέτρα, και την απόδοσή της στο δημόσιο και την ενσωμάτωσή στο δρόμο.

    1. Η μελέτη του ισόπεδου κόμβου της Ραχούλας, που έχει εκπονηθεί από τον Δήμο Βόρειας Κυνουρίας και εγκρίθηκε το 2017, έχοντας όλες τις σχετικές αδειοδοτήσεις, και προέβλεπε παρεμβάσεις προϋπολογισμού 335.000 € υπάρχει πρόθεση να υλοποιηθεί είτε από την Περιφέρεια είτε από τον Δήμο Β. Κυνουρίας;

  1. Πότε επιτέλους, θα τελειώσουν οριστικά τα «ΘΑ» και οι υποσχέσεις;

Το τμήμα Αυτοδιοίκησης


της  Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Βόρειας Κυνουρίας

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...