Menu
RSS
Σάββατο, 27/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Όταν αποφασίσετε να μείνετε έγκυος | Οδηγίες πριν από την σύλληψη για μια υγιή εγκυμοσύνη

Όταν αποφασίσετε να μείνετε έγκυος | Οδηγίες πριν από την σύλληψη για μια υγιή εγκυμοσύνη

Η αρχική στιγμή της εμπειρίας της εγκυμοσύνης δεν είναι η σύλληψη, όπως πιστεύουν οι περισσότεροι, αλλά εκείνη η στιγμή που αποφασίζετε να κάνετε παιδί.  Από την στιγμή εκείνη και μετά ξεκινάει η κατανόηση αυτού του συναισθηματικού ταξιδιού που λέγεται εγκυμοσύνη. Αν λοιπόν σκοπεύετε να μείνετε έγκυος θα πρέπει, ακόμη και μήνες πριν τη σύλληψη, να ακολουθήσετε συγκεκριμένους κανόνες στην

καθημερινότητά σας.

Θυμηθείτε:  Η υγεία των μωρών εξαρτάται κατά ένα μεγάλο μέρος από την κατάσταση της υγείας των γονιών τους και κυρίως της μητέρας, πριν από την σύλληψη. Επομένως, καλό θα είναι, 3-8 μήνες πριν από τη σύλληψη να ακολουθήσετε ορισμένες οδηγίες-κανόνες, με μοναδικό στόχο την απόκτηση υγιών παιδιών. 

Τι θα πρέπει να κάνετε πριν τις προσπάθειες για εγκυμοσύνη:

Διατηρήστε  σωστό σωματικό βάρος και καλή φυσική κατάσταση με υγιεινή διατροφή και άσκηση

Έχοντας έναν χαμηλό ή έναν υψηλό Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI), δυσκολεύετε την πιθανότητα να μείνετε έγκυος. Επίσης οι γυναίκες με υψηλό ΔΜΣ έχουν περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν επιπλοκές κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του τοκετού. Όμως και γυναίκες με χαμηλό ΔΜΣ  που δεν καταφέρνουν να πάρουν το συνιστώμενο βάρος στην εγκυμοσύνη τους, έχουν πολλές πιθανότητες να γεννήσουν μωρά με χαμηλό βάρος. Φροντίστε να φτάσετε το ιδανικό βάρος, πριν από την σύλληψη.

Προσέξτε τι τρώτε

Οι ανθυγιεινές τροφές, ανεξάρτητα από την ποσότητα, μπορούν να δυσκολέψουν την προσπάθεια σας για σύλληψη, αφού είναι δυνατόν να δημιουργήσουν αστάθεια στην περίοδο της γυναίκας. Αυτό αντίστοιχα δημιουργεί διαταραχή στην ωορρηξία.  Φροντίστε να αντικαταστήσετε κάποιο μέρος από τις ζωικές πρωτεΐνες που τρώτε, με πρωτεΐνες κυρίως από λαχανικά, όσπρια και ξηρούς καρπούς. Όταν το 5% των συνολικών θερμίδων που τρώτε προέρχεται από πρωτεΐνες λαχανικών αντί ζωϊκές πρωτεΐνες, η πιθανότητα δυσκολίας σύλληψης από προβλήματα ωορρηξίας μειώνεται κατά 50%, σύμφωνα με μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Harvard.

Αποφεύγετε τα γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά γιατί και αυτά δημιουργούν πρόβλημα στην ωορρηξία. Μειώστε την ποσότητα και προτιμήστε αυτά με κανονικά λιπαρά. Αποφύγετε τα γλυκά. Και μην ξεχνάτε να πίνετε πολλά υγρά.

Διακόψτε το κάπνισμα, το αλκοόλ αλλά και άλλες εξαρτησιογόνες ουσίες

Αν καπνίζετε ή παίρνετε φάρμακα, ήρθε η ώρα να τα σταματήσετε. Πολλές μελέτες δείχνουν ότι το κάπνισμα και η λήψη φαρμάκων μπορεί να οδηγήσουν σε αποβολή, πρόωρο τοκετό, χαμηλό βάρος γέννησης αλλά και σε γενετικές ανωμαλίες στο έμβρυο. Είναι γνωστό ότι το κάπνισμα δυσκολεύει την ικανότητα σύλληψης. Αλλά και στον άντρα μειώνει την ικανότητα των σπερματοζωαρίων να γονιμοποιήσουν. Μελέτες έχουν δείξει ότι ακόμη και το παθητικό κάπνισμα, μειώνει την πιθανότητα εγκυμοσύνης.  

Μειώστε την καφεΐνη, όχι μόνο επειδή οι μελέτες δείχνουν ότι η πολύ καφεΐνη μπορεί να οδηγήσει σε αποβολή, αλλά και για να αποφύγετε το «σύνδρομο στέρησης» που δημιουργεί το κόψιμο του καφέ, όταν μείνετε έγκυος. Μείνετε λοιπόν στον ένα καφέ την ημέρα.

Περιορίστε τους ρύπους από το περιβάλλον, στο σπίτι και στην εργασία. Μειώστε τα απορρυπαντικά που χρησιμοποιείτε και μην τα αναμειγνύετε με καυτό νερό ενώ είστε κοντά τους. Να ξέρετε ότι  παρατεταμένη έκθεση σε φυτοφάρμακα, ρύπους και εργοστασιακά χημικά, μειώνουν τις πιθανότητες σύλληψης. Στις γυναίκες, αυτές οι ουσίες, μπορεί να δημιουργήσουν διαταραχές στην περίοδο ή στην παραγωγή των ορμονών, με συνέπεια την δυσκολία σύλληψης.

Ασκηθείτε

Ένα υγιεινό πρόγραμμα άσκησης περιλαμβάνει 30 λεπτά ή και λίγο περισσότερο, ήπιας άσκησης, όπως είναι το περπάτημα, η ποδηλασία, η κολύμβηση, τα βαράκια, τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας και ιδανικά καθημερινά. Όμως αν η γυμναστική δεν ήταν η προτεραιότητα σας τελευταία, θα πρέπει να μπείτε σταδιακά σε ένα πρόγραμμα. Μπορείτε να αρχίσετε με περπάτημα 10 - 20 λεπτά την ημέρα και σιγά σιγά να προσθέτετε χρόνο αλλά και δραστηριότητες.

Μην χρησιμοποιείτε το ασανσέρ. Πηγαίνετε από τις σκάλες ή παρκάρετε το αυτοκίνητο σας λίγο πιο μακριά για να περπατήσετε.

Να ξέρετε όμως, ότι και η έντονη άσκηση, περισσότερο από 5 ώρες την εβδομάδα, μπορεί να δημιουργήσει δυσκολία στη σύλληψη.

Φροντίστε να παίρνετε φυλλικό οξύ και κάποια πολυβιταμίνη έως και 3 μήνες πριν μείνετε έγκυος

Το φυλλικό οξύ, μπορεί προληπτικά να συμβάλλει, στην αποφυγή σοβαρών παθήσεων του νευρικού συστήματος στο έμβρυο. Η λήψη φυλλικού οξέως είναι απαραίτητη. Παίρνοντας 400 mcg φυλλικού οξέως καθημερινά, τουλάχιστο για ένα μήνα πριν από τη σύλληψη, αλλά και καθ’ όλη την διάρκεια του 1ου τριμήνου, μειώνετε τις πιθανότητες το παιδί σας να πάθει βλάβη στην σπονδυλική στήλη και στο νωτιαίο σωλήνα (δισχιδής ράχη), κατά 50-70%.

Φροντίστε το πολυβιταμινούχο σκεύασμα που χρησιμοποιείτε, να ΜΗΝ περιέχει περισσότερο από την ημερήσια συνιστώμενη δόση  Βιταμίνης Α που είναι 770 mcg. Η υπερδοσολογία μπορεί να προκαλέσει κάποιες γενετικές ανωμαλίες.

Επισκεφτείτε τον οδοντίατρο σας για έναν πλήρη οδοντιατρικό έλεγχο

Οι ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν στην εγκυμοσύνη μπορεί να δημιουργήσουν ευαισθησία στα ούλα σας και στο τέλος ουλίτιδα, που εκδηλώνεται με πρήξιμο και ερυθρότητα στα ούλα, πόνο, αλλά και αιμορραγία κατά το βούρτσισμα των δοντιών.

Προγραμματίστε μια επίσκεψη στον γυναικολόγο:

  • Θα συζητήσουμε μαζί σας θέματα δίαιτας, υγιεινής διατροφής, βάρους, άσκησης αλλά και ανθυγιεινές συνήθειες που τυχόν έχετε (όπως κάπνισμα, αλκοόλ, φάρμακα).
  • Θα συζητήσουμε αν χρειάζεται να πάρετε κάποιο πολυβιταμινούχο σκεύασμα.
  • Θα ελέγξουμε τα εμβόλια που έχετε κάνει, την ανοσία σας σε παιδικές ασθένειες (ερυθρά, ανεμοβλογιά κ.α), και θα απαντήσουμε σε τυχόν απορίες σας.
  • Επιπρόσθετα μπορεί να χρειαστεί να σας παραπέμψουμε σε κάποιον άλλο ειδικό, σε περίπτωση που αντιμετωπίζετε άλλα ιατρικά προβλήματα όπως άσθμα, διαβήτη, θυρεοειδή, υπέρταση κ.α. και που χρειάζεται να ρυθμιστούν πριν μείνετε έγκυος.
  • Αν έχει περάσει ένας χρόνος από τον τελευταίο γυναικολογικό σας έλεγχο και Τεστ-Παπ, θα πρέπει να τα επαναλάβετε, όπως και να κάνετε κολπικό υπερηχογράφημα για να ελέγξουμε την μήτρα, τις σάλπιγγες, τις ωοθήκες και να ελεγχθεί αν έχετε κάποια βλάβη στον τράχηλο της μήτρας.
  • Οι κολπίτιδες και τα μικρόβια στον κόλπο, θα πρέπει να θεραπεύονται το συντομότερο γιατί δημιουργούν συνθήκες ακατάλληλες για σύλληψη. Γι΄αυτό με το παραμικρό σύμπτωμα ζητήστε να κάνετε καλλιέργεια κολπικού υγρού για να σας δώσουμε την κατάλληλη θεραπεία.
  • Θα συζητήσουμε μαζί σας το οικογενειακό ιστορικό σας αλλά και του συντρόφου σας, σχετικά με πιθανή ύπαρξη γενετικών νοσημάτων στην οικογένεια, π.χ., μεσογειακή αναιμία, κυστική ίνωση, δρεπανοκυτταρική αναιμία, αλλά και ύπαρξη γενετικών ανωμαλιών κ.α. και πιθανούς ελέγχους που χρειάζεται να κάνετε.
  • Θα αποκλείσουμε την πιθανότητα σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων και θα χορηγήσουμε θεραπεία, αν διαγνωστεί κάτι. Για παράδειγμα, τα χλαμύδια μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή φλεγμονή στις σάλπιγγες και να μην μπορείτε να συλλάβετε. Είναι σημαντική η διάγνωση και η γρήγορη θεραπεία τους, προτού δημιουργήσουν μόνιμη βλάβη.

Ρυθμίστε χρόνια νοσήματα αν έχετε, όπως αναιμία, θυρεοειδή, διαβήτη, υπέρταση κ.α.

Βάλτε στο πρόγραμμα και πραγματοποιείστε πιθανά χειρουργεία που χρειάζεται να κάνετε για πολύποδες, ινομυώματα, κύστεις κ.α. Μην περιμένετε τελευταία στιγμή αφού μπορεί να συσταθεί αποφυγή εγκυμοσύνης έως και 12 μήνες μετά από ένα τέτοιο χειρουργείο. 

Αποφύγετε τις μολύνσεις

Είναι σημαντικό αυτό, πολύ περισσότερο αν προσπαθείτε να μείνετε έγκυος. Ειδικά αυτές τις μολύνσεις που μπορεί να βλάψουν το μωρό σας. Αποφύγετε ορισμένα φαγητά όπως μη παστεριωμένα μαλακά τυριά και άλλα γαλακτομικά προϊόντα, ωμά και όχι καλά μαγειρεμένα ψαρικά και πουλερικά. Αυτά τα τρόφιμα μπορεί να περιέχουν βλαβερά βακτήρια όπως λιστέρια, που προκαλεί Λιστερίωση, μια μόλυνση που μπορεί να προκαλέσει αποβολή ή ακόμη και ενδομήτριο θάνατο του εμβρύου. Επίσης σαλμονέλλα ή κολοβακτηρίδιο (E. Coli).   

Βεβαιωθείτε ότι πλένετε συχνά και σωστά τα χέρια σας πριν από την προετοιμασία των γευμάτων, αλλά και κατά την διάρκεια της ημέρας.  Επίσης ελέγξτε την θερμοκρασία του ψυγείου σας που για την ψύξη πρέπει να είναι μεταξύ 2-4 βαθμούς Κελσίου, ενώ για την κατάψυξη στους -18, για να μην αλλοιώνονται τα τρόφιμα.

Ζητήστε να κάνετε το εμβόλιο της γρίπης όταν είναι διαθέσιμο, για να αποφύγετε να αρρωστήσετε. Η γρίπη κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να δημιουργήσει πολύ σοβαρές επιπλοκές όπως πνευμονία και πρόωρο τοκετό.    

Με δεδομένο ότι οι περισσότερες εγκυμοσύνες εντοπίζονται περίπου όταν η γυναίκα είναι ήδη 1,5 με 2 μήνες έγκυος, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ακολουθήσετε τους παραπάνω κανόνες. Να θυμάστε ότι οι πρώτοι τρεις μήνες είναι υπεύθυνοι για την οργανογένεση του εμβρύου και θεωρούνται οι σημαντικότεροι για τη μετέπειτα εξέλιξή του.

Το σημαντικότερο: Φροντίστε τον εαυτό σας! Να είστε ευγενική και καλή με τον εαυτό σας.

Φροντίστε και την ψυχική σας υγεία

Αυτό ίσως είναι το σημαντικότερο βήμα όλων. Σίγουρα είστε ενθουσιασμένη με την ιδέα ότι θα μείνετε έγκυος. Όμως και λίγο….αγχωμένη επίσης.  Γνωρίζετε ότι το άγχος και το στρες δεν βοηθούν καθόλου την προσπάθεια σας να μείνετε έγκυος; Η επιστήμη δεν έχει απτές αποδείξεις ότι το άγχος επηρεάζει άμεσα και καταλυτικά την γονιμότητα, όμως γνωρίζει ότι διαταράσσει τις ορμόνες, την καρδιακή λειτουργία, το ανοσοποιητικό σύστημα και απορρυθμίζει τα όργανα του σώματος προκαλώντας διαταραχές περιόδου, καθυστέρηση ωορρηξίας, αμηνόρροια κ.α.

Προσπαθήστε λοιπόν με ασκήσεις χαλάρωσης όπως είναι ή γιόγκα ή οτιδήποτε άλλο πιστεύετε ότι μπορεί να σας χαλαρώσει και να σας διώξει το άγχος στη καθημερινότητα σας. Θα μπορούσε να είναι κάποιο χόμπυ, ένας περίπατος, ένα ζεστό μπάνιο, μουσική, μια χαλαρή κουβέντα με κάποια φίλη, ακόμη και ο βελονισμός.

Συμπερασματικά λοιπόν για να βελτιώσετε την γονιμότητα σας:

  • Ελαττώστε το άγχος σας
  • Φροντίστε να αποκτήσετε κανονικό βάρος
  • Ακολουθείστε υγιεινή διατροφή
  • Διακόψτε το κάπνισμα και περιορίστε το αλκοόλ
  • Ακολουθείστε πρόγραμμα άσκησης
  • Περιορίστε την κατανάλωση καφέ
  • Πείτε όχι σε φαρμακευτικές «ουσίες»
  • Περιποιηθείτε τον εαυτό σας
  • Κοιμηθείτε καλά
  • Κάντε σεξ χωρίς πρόγραμμα
  • Κάντε τις απαραίτητες εξετάσεις ελέγχου γυναικείας και ανδρικής γονιμότητας

Και τώρα αρχίζετε τις προσπάθειες…

Μην αγχώνεστε και μην βιάζεστε

Είναι πολύ εύκολο να γίνετε αρνητική καθώς οι περισσότεροι πιστεύουν ότι είναι εύκολο να μείνεις έγκυος. Πολλοί πιστεύουν ότι απλώς σταματάς την αντισύλληψη και αμέσως τα καταφέρνεις. Αυτό όμως έρχεται σε αντίθεση με το γεγονός ότι η μέση γυναίκα έχει μόλις 20%-25% πιθανότητα να μείνει έγκυος (λιγότερο αν είναι μεγαλύτερη), ακόμη και αν όλες οι προϋποθέσεις είναι άριστες. Πολλές γυναίκες λοιπόν αισθάνονται απογοητευμένες ή και λίγο ανήσυχες μετά την πρώτη αποτυχημένη προσπάθεια. Το να μείνετε έγκυος από τον πρώτο μήνα μπορεί να συμβεί, όμως δεν είναι αυτό το συνηθισμένο. 

Ευρήματα από μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης είναι ενδεικτικά. Οι αγχωμένες γυναίκες έχουν 12% μειωμένες πιθανότητες σε σχέση με τις πιο ανέμελες να συλλάβουν στις γόνιμες ημέρες του κύκλου τους.

Η αισιοδοξία είναι ζωτικής σημασίας για τη σωματική και συναισθηματική ευεξία σας. Η αισιόδοξη σκέψη, φέρνει θετικά αποτελέσματα στη ζωή. Αντίθετα, η απαισιοδοξία προκαλεί άγχος και το άγχος παίζει σημαντικό αρνητικό ρόλο στην γονιμότητα. Το σώμα σας δεν έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να μείνετε έγκυες ενώ «τρέχετε να γλιτώσετε από τα δόντια ενός λιονταριού». Με τον σύγχρονο τρόπο ζωής, το λιοντάρι έχει πάρει τη μορφή άγχους στην εργασία, στα οικονομικά, στις σχέσεις, στην οικογένεια, στον τρόπο ζωής ακόμα και στην αρνητικότητα. Όταν η διαδικασία της σύλληψης προκαλεί άγχος, το σώμα αντιδρά παρόμοια.

Αν η γυναίκα που προσπαθεί να συλλάβει αισθάνεται απογοήτευση, θυμό, απελπισία, ενοχές που δεν μπορεί εύκολα να μείνει έγκυος και θλίψη, τότε αυτό εισπράττει.

Η καταπολέμηση της αρνητικότητας και η θετική ενέργεια και σκέψη μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του άγχους και κατά συνέπεια να διευκολύνουν τη σύλληψη. Όταν όλη σας η ζωή κινείται γύρω από την προσπάθειά σας να συλλάβετε, θα λάβετε τα αντίθετα αποτελέσματα.

Κατά μέσο όρο, ένα υγιές ζευγάρι στη δεκαετία των είκοσι ετών ή νωρίς στα τριάντα τους, έχουν περίπου 25-30% πιθανότητα να συλλάβουν κάθε μήνα. Βέβαια αυτό το νούμερο ίσως να φαίνεται χαμηλό, αλλά στη διάρκεια ενός έτους συνεχόμενων προσπαθειών, η πιθανότητα σύλληψης είναι περίπου 75-85%. Έχετε όμως στο μυαλό σας ότι αυτές οι πιθανότητες μειώνονται όσο προχωρά η ηλικία. Ο πρακτικός κανόνας λέει, ότι για τις γυναίκες κάτω των 35 ετών, συνιστάται να προσπαθείτε να συλλάβετε για δώδεκα μήνες συνεχόμενα, πριν επισκεφτείτε το γιατρό σας. Μετά την ηλικία των 35 ετών, επικοινωνήστε με το γυναικολόγο σας, εάν δεν έχετε συλλάβει εντός έξι μηνών.

Η συμβουλή μας:

  • Εξαλείψτε την αρνητικότητα στο περιβάλλον σας
  • Μη συγκρίνετε τον εαυτό σας με άλλες γυναίκες
  • Μην επιτρέπετε στους γύρω σας να σας ρίχνουν την ψυχολογία
  • Συναναστραφείτε με θετικούς ανθρώπους, διαβάστε θετικά βιβλία, δείτε αισιόδοξες ταινίες
  • Έχετε πάντα στο μυαλό σας τον χρυσό κανόνα: η εγκυμοσύνη έρχεται διαφορετικά σε κάθε γυναίκα
  • Μην ξεχνάτε ότι είστε μέρος της διαδικασίας και είναι σημαντικό να παραμείνετε υγιείς και ισορροπημένες

Πηγή ενημερωτικού άρθρου https://www.andreaskomis.gr/

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...