Menu
RSS
Τετάρτη, 24/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Καρκίνου του Δέρματος: Συμπτώματα και Σημάδια

Καρκίνου του Δέρματος: Συμπτώματα και Σημάδια
Πιθανόν να έχετε ακούσει πολλές πληροφορίες σε εκπομπές στη τηλεόραση για τον καρκίνο του δέρματος. Υπήρξε μια έκρηξη σε περιπτώσεις μετά από μια γενιά που αλειβόταν με έλαια, ακόμη και με βαζελίνη, χωρίς αντηλιακή προστασία και καθόταν στον ήλιο πολλές ώρες ώστε να αποκτήσει βαθύ μαύρισμα. Αυτό ήταν ένα αρκετά συνηθισμένο φαινόμενο και για μεγάλο χρονικό διάστημα οι άνθρωποι δεν είχαν
ιδέα για τη ζημιά που προκαλούσαν. Το μαύρισμα αποτελούσε “καθήκον” κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ένα μαυρισμένο δέρμα είναι δέρμα που έχει υποστεί βλάβη. Τα κύτταρα του δέρματος έχουν επηρεαστεί βαθιά από τον ήλιο και θα μπορούσε να είναι επιρρεπείς σε καρκίνο του δέρματος. Ίσως τίποτα να μην συμβεί ή αν συμβεί, μπορεί να περάσουν χρόνια πριν κάνει την εμφάνιση του ο καρκίνος. Δεν είναι ασυνήθιστο για κάποιον που το μαύρισμα ανήκε στις τακτικές του συνήθειες να αναπτύξει καρκίνο μια δεκαετία ή και περισσότερο αργότερα.

Τι ψάχνετε; Εξετάστε το δέρμα σας τακτικά για σημάδια που εμφανίστηκαν ξαφνικά. Μπορεί να μοιάζουν με σπίλους ή φακίδες. Θα μπορούσαν να μοιάζουν με κηλίδες. Όταν είναι υγιές, οι κηλίδες θα αποχρωματιστούν ή θα απορροφηθούν. Οι ελιές και φακίδες θα πρέπει να παραμείνουν χαριτωμένες και μικρές. Θα μπορούσαν να μεγαλώσουν, αλλά θα πρέπει να έχουν καθορισμένο περίγραμμα και το χρώμα θα είναι ομοιόμορφο.

Όταν μια κηλίδα γίνεται προβληματική, δεν θα απορροφηθεί μόνη της. Θα παραμείνει διογκωμένη και στιλπνή, ίσως ροζ ή λευκή, και ίσως υπάρχει  φαγούρα. Θα μπορούσε ακόμη και να αιμορραγήσει. Αυτό το είδος θα μπορούσε να είναι καρκίνος των βασικών κυττάρων.

Ο πλακώδης κυτταρικός καρκίνος μπορεί να μοιάζει με ένα φολιδωτό μπάλωμα κοντά στα μάτια ή κοντά στα αυτιά. Το σύμπτωμα του μελανώματος θα εκδηλωθεί πιθανώς με αύξηση στη διάμετρο. Το χρώμα του δεν θα έχει ομοιόμορφη απόχρωση του καφέ, αλλά θα δούμε αποχρώσεις του ροζ, μπλε ή ακόμα και γκρι. Δεν υπάρχει ομοιόμορφη καθορισμένη γραμμή γύρω από τον σπίλο.

Δεν θα αισθανθείτε διαφορετικά. Δεν θα υπάρξει πόνος για να δείξει ότι μια μοριακή βλάβη έχει αναπτυχθεί ή να δώσει σήμα ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Δεν υπάρχουν άλλα συμπτώματα (εκτός ίσως από κάποια τοπική ενόχληση ή φαγούρα) για να σας προειδοποιήσει ότι τα κύτταρα στο σώμα σας είναι καρκινικά και ότι, εν τω μεταξύ, εξαπλώνονται. Το μελάνωμα και ο πλακώδης κυτταρικός καρκίνος εξαπλώνονται ενώ ο καρκίνος των βασικών κυττάρων παραμένει τοπικός και σε βάθος.

Ανίχνευση
Θα μπορούσατε να αναπτύξετε καρκίνο του δέρματος, ακόμη και αν είστε τακτικός χρήστης αντηλιακής προστασίας ή κάνετε τα πάντα για να αποφεύγετε την έκθεση στον ήλιο. Ένα βαθύ έγκαυμα, ακόμα και στα νιάτα σας, μπορεί να οδηγήσει σε καρκινικά κύτταρα, οπότε η συνεπείς προστασία δεν αρκεί πρέπει  να κάνετε τακτικούς δειγματοληπτικούς ελέγχους. Το κάπνισμα είναι μια άλλη δραστηριότητα που μπορεί να αυξήσει τους κινδύνους σας. Τα πιο κοινά συμπτώματα του καρκίνου του δέρματος είναι πολλά διαφορετικά είδη σπίλων. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν σημάδια ή σπίλους που δεν είναι επικίνδυνοι, αλλά είναι σημαντικό να παρακολουθείστε κάνοντας τακτικά χαρτογράφηση σπίλων ώστε να παρακολουθούνται τυχόν αλλαγές στη μορφολογία των σπίλων. Οι σπίλοι που αυξάνουν σε μέγεθος, παρουσιάζουν αλλαγή υφής, χρώματος ή  σχήματος είναι όλοι δυνητικά μορφές καρκίνου. Εάν παρατηρήσετε κάποια σημάδια στο δέρμα σας που είναι επώδυνα, ευαίσθητα, σκληρά, φολιδωτά ή ακόμα και με αιμορραγία μερικές φορές αυτά είναι επίσης συμπτώματα του καρκίνου του δέρματος. Είναι σημαντικό εάν παρουσιαστεί κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα να επισκεφτείτε άμεσα γιατρό ο οποίος μπορεί να πάρει δείγμα και να το στείλει για έλεγχο. Πολλές μορφές καρκίνου μπορούν να εξαλειφθούν εντελώς εάν ανιχνευτούν εγκαίρως με τον τακτικό έλεγχο, με χαρτογράφηση σπίλων και με δερματοσκόπηση.

Εάν είστε άτομο με πολλούς σπίλους, άνω των εκατό, και δεν μπορείτε να δείτε όλους τους σπίλους που σας ανησυχούν, μιλήστε με το γιατρό σας ώστε να εφαρμόσετε ένα πρόγραμμα τακτικού ελέγχου και χαρτογράφησης σπίλων όπου όλοι οι σπίλοι θα καταγραφούν και θα παρακολουθείται η οποιαδήποτε

 

Ευχαριστούμε το Δερματολογικό Ιατρείο Dermadvance και τον Ιατρό Κύριο Στάμου για το παραπάνω άρθρο

 

Dermadvance Δερματολογικό Ιατρείο στην Αθήνα

Βασιλίσσης Σοφίας 115

Τηλέφωνο 216 900 5000

www.dermadvance.gr

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.





εξέλιξη τους. 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...