Menu
RSS
Παρασκευή, 26/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Ψυχολογία:Εργασία & προσωπική/οικογενειακή ζωή!

Ψυχολογία:Εργασία & προσωπική/οικογενειακή ζωή!

O χώρος εργασίας είναι ένας τομέας, που μπορούν να αναγνωριστούν και να εκτιμηθούν οι ικανότητές μας και να ανταμειφθούν οι προσπάθειες και οι κόποι μας, στα τόσα χρόνια εκπαίδευσης και σπουδών. Η εργασία είναι κάτι παραπάνω από μέσον για την απόκτηση οικονομικής ασφάλειας. Μας τονώνει την αυτοπεποίθηση αποτελεί μέσο εκτίμησης και αυτοπραγμάτωσης. Να έχουμε στόχους σαφώς και δεν είναι πρόβλημα, εξάλλου έτσι προοδεύουμε και εξελισσόμαστε στη ζωή μας γενικώς. Έχουμε επαγγελματικά όνειρα και θέληση να τα κάνουμε πραγματικότητα. Τι πιο υγιές!

Μερικές φορές, όμως, τι παραπάνω αναζητάμε στην εργασία μας και τι είμαστε έτοιμοι να θυσιάσουμε για

χάρη της; Είτε η θετική εκτίμηση που δεν παίρνουμε  από το περιβάλλον μας και την αναζητάμε στην εργασία, είτε η υπερβολική ανάγκη για επιβεβαίωση γιατί έτσι θα νιώσουμε κι εμείς καλύτερα με τον εαυτό μας, είτε αντιμετωπίζουμε προσωπικά/οικογενειακά  προβλήματα και είναι μια ευκαιρία να ξεφύγουμε από αυτά, είτε η οικονομική κρίση ή η οικονομική ανασφάλεια, είναι παράγοντες που πυροδοτούν ή ενισχύουν ανάγκες, “όπως να μη χάσω τη δουλεία μου” ή «να ανελιχθώ σε υψηλότερες θέσεις εργασίας» ή «η δουλειά με χρειάζεται ».

Όποια κι αν είναι η αιτία το αποτέλεσμα είναι το ίδιο, χάνονται οι ισορροπίες ανάμεσα στο χώρο εργασίας και στην προσωπική ζωή. Μια συνεχόμενη έλλειψη ισορροπίας μοιραία θα φέρει πλήγμα στην οικογένεια στο βαθμό που συστηματικά αφιερώνουμε περισσότερό χρόνο στην εργασία. Στιγμές που χάνουμε όταν δεν είμαστε σπίτι π.χ. τα πρώτα βήματα ενός μωρού, το οικογενειακό τραπέζι, ο έφηβος που μοιράζεται τις ανησυχίες του, ή ο/η σύντροφος που νοιώθει συνέχεια μόνος, φέρνουν την απομάκρυνση και σε ορισμένες περιπτώσεις την πιθανή διάλυση της οικογένειας.

Η ανάγκη για χαλάρωση, για χόμπι, για διασκέδαση, οι κοινωνικές σχέσεις με τους άλλους ανθρώπους, η ανάγκη για φιλίες, για να ερωτευθούμε και να είμαστε κοινωνικά αποδεκτοί δεν ικανοποιούνται και αυτό μας κάνει δυστυχισμένους και τη ζωή χωρίς νόημα, γεμάτη άγχος και στρες. Ο χρόνος που περνά κάποιος είτε μόνος του, είτε μαζί με άλλους (οικογένεια, φίλοι) χρειάζεται να είναι ποιοτικός. Ειδικότερα, η οικοδόμηση των οικογενειακών μας σχέσεων στη βάση ποιοτικού και αξιοποιήσιμου χρόνου καθιστούν την πιθανή απουσία μας ή τις πιθανές κρίσεις πιο εύκολα διαχειρίσιμες.

 Χαρά Αντωνοπούλου, Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπεύτρια, Τρίπολη





Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...