Menu
RSS
Παρασκευή, 29/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Δωρεάν φάρμακα για ασθενείς με οικονομικά προβλήματα - Κάνε την αίτηση, ΕΔΩ!

Δωρεάν φάρμακα για ασθενείς με οικονομικά προβλήματα - Κάνε την αίτηση, ΕΔΩ!
Το – πρόσφατα εγκαινιασμένο , σε «πιλοτικό» στάδιο ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ – Πρόγραμμα του νεοσύστατου Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού  «PHARMA-Share MKO»επιδιώκει την εξασφάλιση μηνιαίων χρηματικών δωρεών  υπέρ ασθενών που πληρούν τις αμέσως πιο κάτω προϋποθέσεις υπαγωγής σε αυτό και οι οποίες αυτές δωρεές προορίζονται αποκλειστικά προς κάλυψη της υποχρεωτικής ιδίας συμμετοχής (βάσει των επ’ αυτού προβλέψεων του οικείου Φορέα Κοινωνικής ασφάλισης τους ) στη δαπάνη  αγοράς  των – ήδη επιλεγμένων από αυτούς – συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

Επί του παρόντος, οικονομικοί υποστηρικτές του Προγράμματός είναι Φαρμακευτικές Εταιρείες, στα πλαίσια του εύλογου ενδιαφέροντός τους να κρατήσουν «εντός θεραπείας» τους ήδη χρήστες δικών τους σκευασμάτων, οι οποίοι (αυτοί ασθενείς ) αποδεδειγμένα  αδυνατούν να καλύψουν την πιο πάνω ιδία συμμετοχή τους και, κατ΄ επέκταση, να συνεχίσουν τη φαρμακευτική τους αγωγή με τα συγκεκριμένα φάρμακα που ο θεράπων Ιατρός τους έκρινε ως πλέον πρόσφορα για τη θεραπεία της διαγνωσμένης πάθησής τους.

●Προϋποθέσεις υπαγωγής στο Πρόγραμμα

α. ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΑ κριτήρια
Το ΑΝΩΤΑΤΟ ετήσιο πραγματικό εισόδημα κάθε ενδιαφερόμενου να υπαχθεί στο παρόν Πρόγραμμα της Μ.Κ.Ο ‘PHARMA-share’ ορίζεται, αφ’ ενός προκειμένου για ΑΓΑΜΟ  υποψήφιο στο  ποσό των 7.032 ευρώ το πολύ , αφ΄ετέρου δε για ΕΓΓΑΜΟ υποψήφιο  το συνολικό ετήσιο εισόδημα  δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 10.548 ευρώ, του ποσού αυτού προσαυξανόμενου ανά 1.800 ευρώ στις περιπτώσεις ύπαρξης στην οικογένεια εξαρτώμενων μελών (ανήλικα τέκνα ή προστατευόμενα μέλη).
Σημειωτέον εδώ, τα αμέσως πιο πάνω εισοδηματικά κριτήρια του Προγράμματος του Φορέα μας δίνουν τη δυνατότητα να επωφεληθούν εν προκειμένω ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ οικονομικά αδύναμοι ασθενείς (σε σύγκριση, δηλ, με τις αντίστοιχες προϋποθέσεις εξαίρεσης από κάθε συμμετοχή στις δαπάνες φαρμ. θεραπείας που προβλέπονται από πλευράς ΚΡΑΤΟΥΣ ).

β. Υπαρξη ιστορικού προηγούμενης χρήσης των φαρμάκων , για τα οποία ζητείται η – μέσω δωρεάς- κάλυψη «ιδίας συμμετοχής»
Η παρούσα προϋπόθεση υπαγωγής στο υπόψη Πρόγραμμα του Μη  Κερδοσκοπικού Οργανισμού μας έχει τεθεί εν προκειμένω για ΝΟΜΙΚΟΥΣ ,  πρωτίστως, λόγους. Δηλαδή- με απλά λόγια- δεν επιτρέπεται στις Φαρμακευτικές Εταιρείες να «επιδοτούν» ασθενείς προς επιλογή από αυτούς( για πρώτη φορά) των φαρμάκων που οι ίδιες είναι αδειούχοι κυκλοφορίας στην εγχώρια αγορά- προκειμένου, ιδίως, περί πρωτότυπων/«επώνυμων» σκευασμάτων. Κι΄αυτό, γιατί κάτι τέτοιο θεωρείται αθέμιτος ανταγωνισμός σε βάρος υπαρχόντων παρεμφερών  φθηνότερων (γενόσημων, κυρίως ) φαρμάκων.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η ανεμπόδιστη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας αποτελεί «ανθρώπινο δικαίωμα» (συνταγματικά κατοχυρωμένο ), οι δε πιο πάνω δωρεές έχουν συμπληρωματικό και ηθικά πλήρως επιδοκιμαστέο χαρακτήρα.

dorees 002


●Διαδικασία έγκρισης δικαιούχων του Προγράμματος

 Οι ενδιαφερόμενοι να υποστηρίζονται οικονομικά προς κάλυψη της πιο πάνω ιδίας συμμετοχής τους (εφ’ όσον εκτιμούν ότι πληρούν τις προαναφερόμενες προϋποθέσεις ) μπορούν να συμπληρώσουν  και αποστείλουν στον Φορέα μας την – υπάρχουσα στην παρούσα ενότητα της ιστοσελίδας μας – «ΑΙΤΗΣΗ ΔΩΡΕΑΣ  ΠΡΟΣ ΚΑΛΥΨΗ ΙΔΙΑΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΕ ΦΑΡΜΑΚΑ» , συναποστέλλοντας οπωσδήποτε (διαφορετικά , η αίτησή τους δεν θα προχωρά προς επεξεργασία) τα, σε αυτήν  μνημονευόμενα ως συνυποβλητέα, απαραίτητα δικαιολογητικά .
Ως δικαιούχος του παρόντας Προγράμματος της Μ.Κ.Ο ‘PHARMA-share,  εγγράφεται κάθε αιτών, οποίος ( με βάση τα υποβληθέντα σχετικά δικαιολογητικά ) κρίνεται ότι καλύπτει τις πιο πάνω προϋποθέσεις υπαγωγής στο εν λόγω Πρόγραμμα και , συγκεκριμένα, αναγνωρίζεται ως δικαιούχος μέχρι τη λήξη της κατά Νόμο υποχρέωσής του προς  υποβολή νέας φορολογικής δήλωσης εισοδήματος (οπότε και ο Φορέας μας ελέγχει, βάσει του προσκομιστέου νέου εκκαθαριστικού, κατά πόσο πληρούνται- ή όχι- στο πρόσωπό του τα προαναφερόμενα εισοδηματικά κριτήρια του Προγράμματός μας.)

dorees 003


●Διαδικασία εκκαθάρισης επί μέρους δωρεών σε επίπεδο Φαρμακευτικών Εταιρειών

α. Γνωστοποιήσιμα στοιχεία στις υποστηρίκτριες ΦΕ
Για λόγους συμμόρφωσης του Φορέα μας προς τις επ’ αυτού διατάξεις της ισχύουσας Νομοθεσίας περί προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, ΔΕΝ κοινοποιούνται στις υπόψη Εταιρείες τα ατομικά στοιχεία των τελικών αποδεκτών των υπό εκκαθάριση χρηματικών δωρεών, παρά μόνο ο «Κωδικός Αριθμός Δικαιούχου» καθενός από αυτούς.
Κατά τα λοιπά, αποστέλλουμε σε κάθε ΦΕ ( της οποίας φάρμακα χρειάζονται προς θεραπεία οι αντίστοιχοι δικαιούχοι του Προγράμματός μας) συγκεντρωτικό πίνακα με πλήρη περιγραφή των υπό δωρεοδότηση φαρμάκων/συνταγογραφημένες ποσότητες/ποσοστό ιδίας συμμετοχής κάθε ασφαλισμένου-δωρεοδόχου, καθώς επίσης και με την ημερομηνία λήξης εκτέλεσης  της συνταγής για κάθε αναγραφόμενο στον πίνακα Κωδικό Αριθμό Δικαιούχου (προς τον σκοπό, προφανώς, εμπρόθεσμης ολοκλήρωσης της διαδικασίας εκταμίευσης κάθε τέτοιας χρηματικής δωρεάς).
Εννοείται, επίσης , ότι είναι αποδεκτές εν προκειμένω οι βεβαιώσεις του Φορέα μας περί συνδρομής  , στο πρόσωπο των υπό δωρεοδότηση  ασθενών, των πιο πάνω προϋποθέσεων υπαγωγής στο Πρόγραμμά μας (εισοδηματικά δεδομένα των δικαιούχων και αποδεδειγμένο ιστορικό προηγούμενης χρήσης από αυτούς φαρμάκων κυκλοφορίας στην Ελλάδα των, κατά περίπτωση , προσκαλούμενων προς δωρεοδότηση Εταιρειών).

β. Εκκαθάριση επί μέρους δωρεών βάσει γνωστοποιηθέντων - ανά Κωδ . Αρ. Δικαιούχου - ποσοστών «συμμετοχής ασφαλισμένου»
Γνωρίζοντας- προφανώς- οι δωρήτριες ΦΕ την επίσημη Λιανική Τιμή καθενός από τα φάρμακά τους,  είναι σε θέση να υπολογίσουν τα χρηματικά ποσά ανά Κ.Α.Δ.
Ακολούθως, τα ανά μήνα εκκαθαριζόμενα από αυτές χρηματικά ποσά εν συνόλω καταθέτουν  στον γνωστοποιημένο τραπεζικό λογαριασμό του Φορέα μας ,ως διαπιστευμένου Διαχειριστή των προς τους επί μέρους δικαιούχους χρηματικών  δωρεών του Προγράμματος, καθώς επίσης και ως – αμφίπλευρα αποδεκτού - «πρεσβευτή» του κοινού στόχου για «παραμονή εν θεραπεία» της μέγιστης δυνατής πλειοψηφίας των εντός της Χώρας ασθενών.

dorees 004

●Τρόποι πληρωμής στα Φαρμακεία της ιδίας συμμετοχής κάθε δωρεοδόχου του Προγράμματος

Εν πρώτοις, η εξόφληση των Φαρμακείων εκτέλεσης συνταγών του Προγράμματος της ΜΚΟ ‘PHARMA-share,  θα πραγματοποιείται από τους ίδιους τους δωρεοδόχους-ασθενείς ,  έχοντας προηγουμένως ο Φορέα μας «φορτώσει» με το αντίστοιχο πληρωτέο ποσό την (από την ‘PHARMA-share’ δωρεάν χορηγούμενη σε κάθε δικαιούχο) ειδική κάρτα ηλεκτρονικών πληρωμών, που είναι αποδεκτή εκ μέρους οποιουδήποτε Φαρμακείου (ενόψει της και για Φαρμακεία ενεργού πλέον υποχρέωσης αποδοχής «πλαστικού χρήματος» , σε συνδυασμό και με – υπό άμεση έναρξη –συνεργασία του Φορέα μας με αδειούχο στην Ελλάδα Ιδρυμα χρηματικών ηλεκτρονικών πληρωμών ) .
Κατά τα λοιπά, σε περιπτώσεις Φαρμακείων (κρατικών ,κυρίως ) όπου δεν είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί ο παραπάνω βασικός τρόπος εξόφλησης ιδίας συμμετοχής ασφαλισμένων, ο Φορέας μας επιφυλάσσεται να χρησιμοποιεί- κατά περίπτωση- κάθε «πρόσφορο» μέσο πληρωμής της  εγκεκριμένης χρηματικής δωρεάς υπέρ του εκάστοτε δικαιούχου αυτής ασθενούς , ο οποίος άλλωστε πρέπει να παραλαμβάνει αυτοπροσώπως από τον Φαρμακοποιό του τα γι’αυτόν συνταγογραφημένα φάρμακα .  

dorees 005

●ΛΟΙΠΟΙ όροι του Προγράμματος

1.  Το παρόν Πρόγραμμα του Φορέα μας απευθύνεται- κατά κανόνα- στους οποιουσδήποτε ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ  Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης της Χώρας , εφόσον πληρούν τις προαναφερόμενες προϋποθέσεις υπαγωγής τους σε αυτό.
Κατ’ εξαίρεση, είναι δυνατό να υπαχθούν στο υπόψη Πρόγραμμα και ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΙ , οι οποίοι τυχαίνει να μην καλύπτονται πλήρως από τις ισχύουσες νομοθετικές ρυθμίσεις για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη του ανασφάλιστου πληθυσμού της Χώρας (Σημειωτέον, όμως, οι προϋποθέσεις υπαγωγής στο Πρόγραμμα της ‘PHARMA-share, ισχύουν στο σύνολό τους για ΑΜΦΟΤΕΡΕΣ τις εν λόγω κατηγορίες δυνητικών δικαιούχων).

2. Ολοι οι δικαιούχοι–δωρεοδόχοι του παρόντος Προγράμματος της ΜΚΟ ‘PHARMA-share, δεν υπόκεινται σε ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ οικονομική επιβάρυνση-ούτε υπό τη μορφή συνδρομής,  ούτε με την αιτιολογία «πραγματοποιηθέντα έξοδα»   (ακόμη και για τυχόν προκύπτοντα φόρο  δωρεάς, οι δικαιούχοι λήπτες δωρεών προς κάλυψη της ιδίας συμμετοχής στη δαπάνη των φαρμάκων τους δεν θα επωμίζονται αυτοί τα αντίστοιχα ποσά ,καλυπτόμενα και αυτά από τον προϋπολογισμό γενικών εξόδων διαχείρισης του υπόψη Προγράμματος).

3. Ενόψει της όλως πρόσφατης - σε  «πιλοτικό» στάδιο -  έναρξης του παρόντος Προγράμματος του Φορέα μας, ενδέχεται να υπάρξουν και Φαρμακευτικές Εταιρείες που δεν ανταποκριθούν έγκαιρα (ή- κατά περίπτωση- τοποθετηθούν αρνητικά ) στην πρόσκληση της ΜΚΟ ‘PHARMA-share’ για δωρεοδοτήσεις υπέρ χρηστών δικών τους φαρμάκων , που αδυνατούν οικονομικά να συνεχίσουν να τα χρησιμοποιούν ως πλέον  πρόσφορα για την ακολουθητέα θεραπεία τους. 
Σε τέτοιες περιπτώσεις, ο Φορέας μας - αντί ατομικής ενημέρωσης των μη δυνάμενων να εξυπηρετηθούν  από το Πρόγραμμά  μας υποψήφιων δωρεοδόχων -  θα δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του τα στοιχεία  κάθε τέτοιας ΦΕ , με παράθεση συνοπτικής μνείας του τυχόν συγκεκριμένου λόγου άρνησής τους ή και , απλώς , της μη απάντησής τους εντός ευλόγου χρόνου.

4. Σε περιπτώσεις που Φαρμακευτικές Εταιρείες εκδηλώνουν ενδιαφέρον συμμετοχής στο Πρόγραμμα μας ΜΕΤΑ τη λήξη εκτελεστέας- με φάρμακά τους- συνταγής υποψήφιων δωρεοδόχων , καλούνται από τον Φορέα μας οι αντίστοιχοι δικαιούχοι προς αποστολή στη ‘PHARMA-share΄ της ΝΕΑΣ συνταγής τους, προκειμένου να ξεκινήσουν οι εκταμιεύσεις των υπέρ αυτών χρηματικών δωρεών από τη νέα αυτή  χρονική αφετηρία.

11 / 2016      

√  ΑΙΤΗΣΗ ΔΩΡΕΑΣ  ΠΡΟΣ ΚΑΛΥΨΗ ΙΔΙΑΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΕ ΦΑΡΜΑΚΑ (κάντε ‘κλικ, εδώ)                     

dorees 006

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...