Πρωτοβουλία "Όχι αιολικά στη Ζάβιτσα" για Εφορεία Αρχαιοτήτων Αρκαδίας: "Πού είσαι και με ποιόν;"
ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΑΡΚΑΔΙΑΣ!
Πού είσαι και με ποιόν;
Πέρασαν περίπου σαράντα πέντε ημέρες από την Κυριακή 14 Ιουνίου 2026 που πραγματοποιήσαμε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την εγκατάσταση των Ανεμογεννητριών στη Ζάβιτσα, με τα μηχανήματα να είναι ήδη στο βουνό.
Τη Δευτέρα 15/6/2026 ξεκίνησαν να το κατακρεουργούν, σκάβοντας εδώ και εκεί με γοργούς ρυθμούς. Το γνωρίζαμε ήδη, ήταν θέμα ημερών η έναρξη των εργασιών. Το παράδοξο και το παράνομο ήταν και είναι ότι οι εργασίες οδοποιίας ξεκίνησαν με στόχο να ολοκληρωθούν, πριν ακόμα εκδοθεί η νέα Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ), ώστε να δημιουργηθούν τετελεσμένα γεγονότα, και ενώ δεν εφαρμόζονταν οι παλιές σχετικές αποφάσεις των Εφορειών Αρχαιοτήτων, ούτε είχαν εκδοθεί νέες το 2023 με την έκδοση νέας ΑΕΠΟ. Αυτό θέλαμε να αποτρέψουμε με την κατάθεση Ασφαλιστικών Μέτρων και αφού δεν βρήκαμε ανταπόκριση από τη μεριά του Δήμου, μετά από πολύ προβληματισμό, αποφασίσαμε να το παλέψουμε μόνοι μας, με δικηγόρους μας την Ιωάννα Μαρίνη και τον Κώστα Γκότση.
Στις 15/7/2026 εκδικάστηκε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Τρίπολης η αίτησή μας για Έκδοση Προσωρινής Διαταγής. Η απόφαση εκδόθηκε την επομένη το μεσημέρι αλλά η εταιρεία, παρά τις προϋποθέσεις που προέβλεπε η Προσωρινή Διαταγή για τη συνέχιση των εργασιών, αγνόησε τη διαταγή και μάλιστα την Παρασκευή και το Σάββατο ενέτεινε τους ρυθμούς των εκσκαφών.
Μεγάλο μέρος της ευθύνης γι’ αυτό έχει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αρκαδίας. Κατά τη διάρκεια της δικαστικής διαδικασίας αναδείχθηκαν, εκτός των άλλων, πολλές και από τις δικές της παραλείψεις. Τόσο σε αυτή τη φάση του έργου όσο και στο παρελθόν.
Το έργο προχωρά χωρίς να έχουν ληφθεί στο ελάχιστο υπόψη οι προϋποθέσεις και οι όροι που έχουν τεθεί στην υπ’ αριθμ. πρωτ. Φ.21/Γ/1/5/4993/30-9-2010 απόφαση της ΛΘ΄ ΕΦΟΡΕΙΑΣ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΑΡΚΑΔΙΑΣ και στην υπ’ αριθμ. πρωτ. 3588/15-12-2010 γνωμοδότηση της 25ης ΕΦΟΡΕΙΑΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ. Δηλαδή στις αποφάσεις των αρμοδίων αρχαιολογικών υπηρεσιών, «προκατόχων» Υπηρεσιών της σημερινής Εφορείας Αρχαιοτήτων Αρκαδίας. Για ένα έργο του 2011 που δεν έχει καμιά σχέση με το σημερινό, καθώς είχε πολύ μικρότερο μέγεθος Ανεμογεννητριών και πολύ μικρότερο οδικό δίκτυο διέλευσής τους.
Το 2023 παρότι είχε την υποχρέωση να γνωμοδοτήσει αρνητικά επί της τροποποίησης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την εγκατάσταση τότε επτά Ανεμογεννητριών στο όρος Ζάβιτσα (ΤΗΜΕΝΙΟ), δεν το έκανε. Το δίκτυο όδευσης (οδοποιία) είχε ήδη τροποποιηθεί, είχε πολύ μεγαλύτερο μήκος από το αρχικό και έτεμνε την Ανιγραία Οδό.
Ο αριθμός των Ανεμογεννητριών είχε μειωθεί, όμως το μέγεθός διπλασιάστηκε και η συνολική ισχύς αυξήθηκε. Γιατί δεν το έπραξε; Όφειλε να το κάνει γιατί στην απόφαση της ΛΘ΄ ΕΦΟΡΕΙΑΣ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΑΡΚΑΔΙΑΣ αναφέρεται «Σε περίπτωση οποιασδήποτε τροποποίησης της μελέτης (θέσεις ανεμογεννητριών, οδικό δίκτυο, δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας), αυτή θα υποβληθεί εκ νέου προς έγκριση στην Υπηρεσία μας».
Πόσο μάλλον που τώρα στις ήδη προτεινόμενες παρεμβάσεις έρχεται να προστεθεί και το επίσης ανακηρυγμένο μνημείο στο Παλιόχανο, όπου θα εγκατασταθεί η ράμπα προσαιγιάλωσης για την μεταφορά των εξαρτημάτων των ανεμογεννητριών.
Καταθέσαμε τις απόψεις – αντιρρήσεις μας επί της τροποποίησης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στις 7/4/20026 προς όλες τις υπηρεσίες που καλούνταν να γνωμοδοτήσουν. Μεταξύ αυτών και στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Αρκαδίας και ζητήσαμε να γνωμοδοτήσει αρνητικά. Τί έκανε; ΤΙΠΟΤΕ.
«Ξύπνησε» μόνο ξαφνικά όταν η οδοποιία έφτασε ακριβώς σε απόσταση δύο μέτρων από την Ανιγραία οδό. Για να σταματήσει για μερικές μέρες το έργο και ακολούθως να δώσει στην εταιρεία την έγκρισή της για τη συνέχισή του. Αλήθεια τί άλλαξε και συνέχισαν το έργο; Είναι αρκετός ο όρος που έθεσε ότι οι εργασίες θα εκτελούνται σε τριάντα μέτρα απόσταση από την Ανιγραία οδό; Δεν θα αλλοιωθεί δια παντός το τοπίο με μια «λεωφόρο» στρωμένη με αδρανή υλικά, να «κυλάει» παράλληλα με τον αρχαίο δρόμο;
Με τους δικηγόρων μας, έχουμε κατακλύσει την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αρκαδίας με αναφορές και υπομνήματα. Απαιτούμε να αναλάβει τις ευθύνες της για την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Ποιός και τί την εμποδίζει;
Η γειτονική Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας, πρόσφατα γνωμοδότησε ρητά αρνητικά για αντίστοιχο έργο στην περιοχή ευθύνης της γιατί προκαλείται έμμεση βλάβη αρχαιολογικού χώρου δεδομένου ότι θα υπάρχει οπτική επαφή και γειτνίαση με τις ορατές αρχαιότητες.
Ζητάμε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αρκαδίας να σταματήσει τις υπεκφυγές και το κρυφτούλι. Να σταματήσει να εφαρμόζει δύο μέτρα και δύο σταθμά. Να ζητά, για παράδειγμα, κάτοικος Ξηροπηγάδου άδεια από την πολεοδομία και η Εφορεία να του απαντά ότι πρέπει να κάνει αυτοψία για να διαπιστώσει αν θίγεται η Ανιγραία οδός και να γνωμοδοτήσει ανάλογα. Να γνωρίζει ότι το δίκτυο όδευσης του έργου για την εγκατάσταση των Ανεμογεννητριών τέμνει την Ανιγραία οδό και να αδρανεί.
Εμείς από την πλευρά μας, θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που κάνουμε τόσον καιρό. Να υπερασπιζόμαστε το βουνό μας και να ζητάμε την ακύρωση του έργου για όλους τους λόγους που έχουμε κατ’ επανάληψη αναδείξει.
Πρωτοβουλία ΟΧΙ ΑΙΟΛΙΚΑ ΣΤΗ ΖΑΒΙΤΣΑ
Σχετικά Άρθρα
- Κινηματογραφικές προβολές στην Πλατεία Φιλικών
- Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Πέμπτη (30.7.2026) στον δήμο Τρίπολης
- Περιφερειακή Επιτροπή | Αλλαγή στην προγραμματική για την παράκαμψη Δημητσάνας, προσωρινός μειοδότης για το δρόμο Ίσαρη - Βάστα
- Υπό την αιγίδα του Δήμου Γορτυνίας το 8ο Εργαστήριο της Παραδοσιακής Τέχνης της Πέτρας στα Λαγκάδια
- ΣΑΕΚ Στεμνίτσας | Επίσκεψη Εμπειρογνωμόνων της UNESCO και του Υπουργείου Πολιτισμού (εικόνες)






