Menu
RSS
Παρασκευή, 26/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Γλυκύρριζα | Για το βότανο γράφει η Μοναχή Αικατερίνη

Γλυκύρριζα | Για το βότανο γράφει η Μοναχή Αικατερίνη

H Γλυκύρριζα έχει μεγάλη σημασία στο Κινέζικο φυτολόγιο Pen Tsao Ching που γράφτηκε σύμφωνα με την παράδοση, 5.000 χρόνια πριν από τον αυτοκράτορα Shen Nung.
Μεταξύ των θησαυρών που περιείχε ο τάφος του Τουταγχαμών, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν και ένα ματσάκι γλυκύρριζας.
Κατά τον τρίτο προ Χριστού αιώνα ο Ιπποκράτης την θεωρούσε ένα από τα καλλίτερα βότανα για τον βήχα, το άσθμα και τις φλεγμονές του αναπνευστικού.
Ο Πλίνιος την συνιστούσε ως αποχρεμπτικό. Σε ανάλογες περιπτώσεις την χορηγούσε και ο Διοσκουρίδης.

Τον 18ο αιώνα η Hildegard von Bingen την συνταγογραφούσε για γαστρικά και καρδιολογικά προβλήματα.
Η Lydia E. Pinkham την πρότεινε - κατά τον 19ο αιώνα για την «γυναικεία υστερία» όρο που χρησιμοποιούσε για να περιγράψει τις ενοχλήσεις κατά την διάρκεια των εμμήνων και της εμμηνόπαυσης.
Μερικοί μιλούν και για την ορμονική δράση της γλυκύρριζας και την συστήνουν για το Addison (ανεπάρκεια των επινεφριδίων).
Σήμερα οι φυτοθεραπευτές την συνταγογραφούν για φαρυγγίτιδα, βήχα … … αλλά και για το έλκος του στομάχου, καθ΄ ότι πειράματα που δημοσιεύθηκαν στο Irish Medical Journal αποδεικνύουν ότι η Γλυκύρριζα θεραπεύει ταχύτερα από το Tagamet.
Χορηγείται επίσης στις αρθρίτιδες, στον έρπη, λόγω του ότι διεγείρει την παραγωγή ιντερφερόνης, στην ηπατίτιδα, κολίτιδα αλλά και κατά του Σταφυλόκοκκου – Στρεπτόκκοκου και της Κάντιντα.
Στο εργαστήριο επίσης δίδει καλά αποτελέσματα κατά του μελανώματος.
Η χρήση της γλυκύρριζας περισσότερο από 4-6 εβδομάδες και η υπερβολική δόση μπορεί να προκαλέσει υπεραλδοστερονισμό, πάντα σύμφωνα με τους WHO – ESCOP και το Memorial Sloan – Kettering Cancer Center N.Y.
O ESCOP επίσης αναφέρει σπάνιες περιπτώσεις ραβδομυόλυσης και μυοπάθειας. Μπορεί επίσης να προκαλέσει προσωρινή απώλεια ασβεστίου.
Οι ισοφλαβόνες της γλυκύρριζας έχουν οιστρογόνο δράση ενώ η υψηλή δοσολογία (ESCOP) παρουσιάζει αντι-οιστρογόνο δράση.

Αντινδείκνυεται σε άτομα υπερτασικά, σε ασθενείς με υπεραλδοστερονισμό, με ηπατοπάθειες, με υποκαλιαιμία, στους διαβητικούς σε ασθενείς με προβλήματα στην χολή, την καρδιά και τα νεφρά, αλλά και στους παχύσαρκους.
Σύμφωνα με τους ESCOP - WHO – Memorial Sloan – Kettering Cancer Center & Ηarvard Medical School, είναι απαγορευτικό σε ασθενείς που λαμβάνουν θεραπεία με κορτικοστεροειδή, διουρητικά, δακτυλίτιδα, σπειρονολακτόνη, τριαμτερένη, αμιλορίδη, Τ3 – Τ4, ερυθρομυκίνη, αμιωδαρόνη, ινσουλίνη, αντιπηκτικά, αντιαιμοπεταλικά και αντισυλληπτικά.
.
+ Αικατερίνα Κανέλλου Μοναχή
Ιατρός
* Φυτοθεραπευτής- Φυσικοπαθητικός
MSc. Στην Φυτοθεραπεία
PGDip. Στην ΕφαρμοσμένηΦυτοθεραπεία

• Μέλος S.I.Fit του Πανεπιστημίου της Siena
• Μέλος ASSIRI
Ιερά Μονή Αγ. Νικολάου-Καλτεζών
22027 Κάτω Ασέα - Τηλ: 27910-23535
www.monikaltezon.gr
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

FileDownload 1

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...