Menu
RSS
Τρίτη, 19/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Ελλάδα και Ε.Ε. μπροστά σε μια νέα οικονομική δοκιμασία | Γράφει ο Πέτρος Αντωνάκος

Ελλάδα και Ε.Ε. μπροστά σε μια νέα οικονομική δοκιμασία | Γράφει ο Πέτρος Αντωνάκος

* του Πέτρου Χ. Αντωνάκου

Ορισμένα σημεία ενδιαφέροντος:

  • Η οικονομική κρίση που προκαλεί η πανδημία Covid-19 πιθανότατα θα αγγίξει τα επίπεδα της κρίσης του 2008, τουλάχιστον όσον αφορά το τρέχον έτος.
  • Το ΕΣΠΑ, τόσο της περιόδου 2014-2020 όσο και της περιόδου 2021-2027, δεν μπορεί να αποτελέσει επαρκές «ανάχωμα» προκειμένου η χώρα μας να αντιμετωπίσει τη νέα κρίση.
  • Το πρόβλημα αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά όλες τις χώρες της Ε.Ε. με υψηλό Δημόσιο Χρέος και, κατ’ επέκταση, περιορισμένη δυνατότητα δανεισμού.
  • Η λύση είναι «απλή» αλλά ταυτόχρονα εξαιρετικά δύσκολη. Θα πρέπει να υπάρξει περαιτέρω ενίσχυση από την Ευρωπαϊκή Ένωση των χωρών που πλήττονται περισσότερο από την κρίση. Η ενίσχυση αυτή μάλιστα δεν πρέπει να αποτελείται μόνο από -έστω και χαμηλότοκα- δάνεια, αλλά κι από πρόσθετες μη επιστρεπτέες ενισχύσεις (grants).
  • Με τον τρόπο αυτό, που παραπέμπει στον τρόπο που αντέδρασαν οι ΗΠΑ τόσο στην κρίση του 1929 («New Deal»), όσο και σε αυτή του 2008 («helicopter money»), η χώρα μας θα μπορέσει να αγοράσει χρόνο για να εμποδίσει τον «ξαφνικό θάνατο» πολλών επιχειρήσεων και να προετοιμάσει την Αναπτυξιακή Αντεπίθεσή της.
  • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τα σχεδιαζόμενα νέα Ταμεία για την Απασχόληση (SURE) και για την Ανάκαμψη (Recovery Fund) δείχνει να κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Ειδικά αν αυτές οι πρωτοβουλίες συνοδευτούν κι από πρόσθετους πόρους από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΙΒ).
  • Εκτός όμως από το κρίσιμο ζήτημα του «τι κάνει η Ευρώπη?», υπάρχει και το κρίσιμο ζήτημα του «τι κάνει η Ελλάδα?». Απαιτείται από …χθες(!), σκληρή προετοιμασία σε όλα τα επίπεδα προκειμένου να κλείσουμε χωρίς απώλειες το τρέχον ΕΣΠΑ, να ενεργοποιήσουμε το επόμενο και ταυτόχρονα να είμαστε σε θέση να απορροφήσουμε, χωρίς τις συνήθεις καθυστερήσεις, τα επιπλέον χρήματα που θα διατεθούν από την Ε.Ε.
  • Αυτή η τριπλή πρόκληση (ΕΣΠΑ 2014-2020, ΕΣΠΑ 2021-2027, Recovery Fund) θα απαιτήσει μια άνευ ιστορικού προηγουμένου αναβάθμιση της επιχειρησιακής ικανότητας της Κεντρικής Κυβέρνησης, των φορέων του Δημοσίου, των ΟΤΑ Α’ και Β’ καθώς και του Ιδιωτικού Τομέα.   

* Ο Πέτρος Χ. Αντωνάκος είναι Μηχανολόγος Μηχανικός του Υπουργείου     Ανάπτυξης & Επενδύσεων

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...