Menu
RSS
Σάββατο, 20/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Οι σύλλογοι της Γορτυνίας να μιλήσουν για τις πολιτικές ευθύνες της ερήμωσης...

Οι σύλλογοι της Γορτυνίας να μιλήσουν για τις πολιτικές ευθύνες της ερήμωσης...
 
Τα Λαγκάδια έφτασαν στο σημείο να έχουν μόνο 5 μαθητές. Και οι σύλλογοι, αντί να ξεσηκώσουν τους Λαγκαδινούς και τους Γορτύνιους απέναντι στην πολιτική των κυβερνήσεων που ρήμαξε τα χωριά, ετοιμάζονται να παρελάσουν για να ... δώσουν λίγη χαρά στους 5 μαθητές. Αυτό ανακοίνωσε ο Σύλλογος Πελοποννησίων Ελευσίνας με το δακρύβρεχτο σύνθημα "τα χωριά μας ερημώνουν - τα παιδιά μας μαραζώνουν". Μόνο που το συγκεκριμένο σύνθημα δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, γιατί τα χωριά μας δεν ερημώνουν, αλλά τα ερήμωσαν με τις πολιτικές τους, ενώ τα παιδιά μας δε μαραζώνουν, αλλά είναι εδώ, προβληματισμένα και σε εγρήγορση για να αλλάξουν τη σημερινή κατάσταση.
Όταν ρωτάς κάποιον εκπρόσωπο ενός συλλόγου ποιες πολιτικές οδήγησαν στην ερήμωση, σου απαντά με τη γνωστή "καραμέλα" ότι στους καταστατικούς σκοπούς των συλλόγων δεν είναι να μιλάνε πολιτικά. Για να δούμε λοιπόν, οι σύλλογοι πρέπει ή δεν πρέπει να αναδεικνύουν τις πραγματικές, πολιτικές αιτίες των προβλημάτων;
1) Έχουμε πει κι έχουμε γράψει πολλές φορές ότι κανείς δε δικαιούται να υποδύεται τον ουδέτερο, τον ανεξάρτητο ή τον αδαή απέναντι σε μια πολιτική που, αποδεδειγμένα πια, έχει συντρίψει τη Γορτυνία. Αυτό ισχύει για όλους. Και για τους συλλόγους. Κανείς δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια και τα αυτιά του όταν στα Λαγκάδια έμειναν μόνο 5 μαθητές, αναπαράγοντας μάλιστα τις γνωστές, άθλιες θεωρίες ότι η ερήμωση αποτελεί φυσική εξέλιξη ή "ατομική επιλογή" όλων εκείνων που αναγκάστηκαν να φύγουν από τα χωριά για να μπορέσουν να ζήσουν.
2) Όταν λέμε ότι οι σύλλογοι δεν πρέπει να εξωραΐζουν τη σημερινή κατάσταση και ότι θα πρέπει να επισημαίνουν χωρίς φόβο και πάθος τις πολιτικές ευθύνες της ερήμωσης, σε καμία περίπτωση δεν εννοούμε ότι ένας σύλλογος πρέπει ντε και καλά να ταυτιστεί με ένα κόμμα ή μια δημοτική παράταξη. Εννοούμε την ανάγκη να βγαίνουν συνεχώς συμπεράσματα για τις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων, έτσι ώστε και οι σύλλογοι να μπορούν να έχουν ουσιαστικό λόγο και ρόλο.
3) Είναι μεγάλο ψέμα ότι οι σύλλογοι δεν ασχολούνται με την πολιτική. Από τους συλλόγους, όπως είναι γνωστό, ξεφυτρώνουν νέα φιντάνια των αστικών κομμάτων, τα οποία χρησιμοποιούν μια χαρά τους συλλόγους για δημόσιες σχέσεις και επικοινωνία. Κυρίως όμως, με το γνωστό, παραπλανητικό επιχείρημα "έλα μωρέ, όλοι πατριώτες είμαστε και πρέπει να είμαστε ενωμένοι για το καλό του χωριού...", επιχειρούν να "αποκοιμίσουν" τους δημότες, να τους κρατήσουν μακριά από τις πολιτικές ευθύνες των κομμάτων τους, που οδήγησαν τα Λαγκάδια και τη Γορτυνία στην εκτεταμένη ερήμωση. Τελευταία μάλιστα, ορισμένοι απ' αυτούς ενεπλάκησαν δημόσια και στα εκκλησιαστικά ζητήματα, εκφράζοντας γνώμη για την εκλογή του νέου Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως. Έχουν κάθε δικαίωμα να το κάνουν (ελεύθεροι πολίτες είναι), αλλά δεν καταλαβαίνουμε πώς συνδέεται η ανάπτυξη και η πρόοδος της "απαξιωμένης" Γορτυνίας (όπως έγραψε ένας συμπατριώτης μας) με την εκλογή του Μητροπολίτη. Μήπως θεωρούν ότι τα προβλήματα της Γορτυνίας θα επιλυθούν από την Ιερά Μητρόπολη και όχι από τα όργανα του κράτους; Μα καλά, δε γνωρίζουν ότι "τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ";
Συμπερασματικά, τα Λαγκάδια και η Γορτυνία έμειναν με λιγοστούς μαθητές, γιατί αυτό ήταν το αποτέλεσμα της ασκούμενης πολιτικής των κυβερνήσεων. Αν η κεντρική πολιτική ήταν διαφορετική, τα Λαγκάδια δε θα είχαν σήμερα 5 αλλά 105 μαθητές. Αυτή η κατάσταση οφείλεται σε συγκεκριμένες αιτίες, οι οποίες δεν μπορούν να "κρύβονται κάτω από το χαλί", είτε συμμετέχουμε στους συλλόγους είτε όχι. Είτε είμαστε μέλη του δημοτικού και των τοπικών συμβουλίων είτε όχι.
"Το μεγάλο, το ωραίο, το συγκλονιστικό" είναι να ανατρέψουμε την πολιτική της ερήμωσης. Για να χαμογελάσουν ξανά οι 5 μαθητές και οι οικογένειές τους. Για να τραγουδάμε και να χορεύουμε στην πλατεία για τη νίκη που θα έχουμε πετύχει. Όλα τα υπόλοιπα, όσο κι αν προβάλλονται πρόσκαιρα ως "δράσεις" και "πρωτοβουλίες" που δίνουν έστω εφήμερα ζωή στο χωριό, σε βάθος χρόνου δεν είναι τίποτα άλλο παρά "dust in the wind" (σκόνη στον άνεμο), αφού δεν ανατρέπουν την καθημερινότητα της ερήμωσης.
Δρ. Βασίλης Σιοκορέλης
15/10/22

1 σχόλιο

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Σάββατο, 15 Οκτωβρίου 2022 12:27 Σύνδεσμος σχολίου

    Εδώ και καιρό ερημώνει η Τρίπολη. Τώρα το πήρατε χαμπάρι για τη Γορτυνία;

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...