Menu
RSS
Σάββατο, 20/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Από ποιους κινδυνεύει το Μαίναλο;

Από ποιους κινδυνεύει το Μαίναλο;
 
Αυτό είναι το βασικό ερώτημα στο οποίο θα πρέπει να απαντήσουν οι Γορτύνιοι. Άραγε, φταίει μόνο η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) που εξέδωσε στις 7/11/22 βεβαίωση παραγωγού για την τοποθέτηση τεράστιων αιολικών πάρκων στα βουνά της Αρκαδίας ή μήπως φταίει και το θεσμοθετημένο πολιτικό πλαίσιο, οι κεντρικές κατευθυντήριες γραμμές με βάση τις οποίες αποφασίζουν τα όργανα του κράτους, συμπεριλαμβανομένου και των ανεξάρτητων αρχών;
Θυμίζουμε πως όταν είχε έρθει ξανά στην επικαιρότητα το θέμα των ανεμογεννητριών, υπήρξαν στη Γορτυνία φωνές, οι οποίες θέλησαν να περιορίσουν τις αντιδράσεις στα στενά όρια της έκδοσης μιας ανακοίνωσης, ενός ψηφίσματος από τα δημοτικά συμβούλια και της υποβολής ενστάσεων στην αρμόδια αρχή. Βεβαίως, κανείς δε διαφωνεί ότι πρέπει να αξιοποιούνται όλες οι μορφές αντίδρασης, ακόμα και οι διοικητικές – διαδικαστικές που προβλέπει η ίδια η νομοθεσία. Αποδεικνύεται όμως, πως αυτό από μόνο του δε φτάνει.
Η Λαϊκή Συσπείρωση είναι η μοναδική παράταξη (τόσο σε περιφερειακό όσο και σε δημοτικό επίπεδο), που από την πρώτη στιγμή προειδοποίησε πως οι Γορτύνιοι και γενικότερα οι Αρκάδες θα πρέπει να βρισκόμαστε σε συνεχή επαγρύπνηση, με διαρκείς κινητοποιήσεις, για να μην «πιαστούμε στον ύπνο». Δυστυχώς, η περιφερειακή και οι δημοτικές αρχές κράτησαν τον αρκαδικό λαό στον καναπέ, αναμένοντας τις αποφάσεις της ΡΑΕ.
Αλλά ακόμα και σήμερα, μετά την ετυμηγορία της ΡΑΕ, παρατηρούμε ότι ορισμένοι επιχειρούν να βγάλουν «λάδι» τις κυβερνήσεις, επικαλούμενοι τις διαβεβαιώσεις κυβερνητικών παραγόντων (ακόμα και του ίδιου του πρωθυπουργού) ότι δήθεν δεν πρόκειται να τοποθετηθούν αιολικά πάρκα στα… απάτητα βουνά ή εκεί που εκδηλώνονται οργανωμένες αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών (λες και υπάρχουν τοπικές κοινωνίες που δεν αντιδρούν για τις ανεμογεννήτριες). Έφτασαν μάλιστα, στο σημείο να αναρωτιούνται δημόσια «ποιος κυβερνά αυτό τον τόπο» (εννοώντας ότι η ΡΑΕ κάνει ό,τι θέλει, αγνοώντας τις εκκλήσεις της... καλής πολιτείας).
Αν δε γνωρίζουν ποιος κυβερνά αυτό τον τόπο, να τους το πούμε εμείς. Αυτό τον τόπο τον κυβερνάνε οι μονοπωλιακοί όμιλοι, οι καπιταλιστές, οι οποίοι έχουν ξεσαλώσει και δεν πρόκειται να αφήσουν σπιθαμή γης στα βουνά και τα λαγκάδια της χώρας προκειμένου να βγάλουν αμύθητα κέρδη. Αυτό τον τόπο τον κυβερνάει το πολιτικό προσωπικό αυτών των κυρίων, των καπιταλιστών, οι οποίοι έχουν δρομολογήσει σε επίπεδο ΕΕ την πολιτική της λεγόμενης «πράσινης μετάβασης», καταστρέφοντας τις εγχώριες πηγές ενέργειες και οδηγώντας την πλειοψηφία του λαού στην ενεργειακή φτώχεια. Αυτό τον τόπο τον κυβερνάνε όλοι εκείνοι που θησαυρίζουν είτε με κεντροδεξιές είτε με κεντροαριστερές κυβερνήσεις, δίνοντας αέρα στην καπιταλιστική «ανεμογεννήτρια» των ιδιωτικών συμφερόντων.
Σε καμία περίπτωση δε δαιμονοποιούμε τις ΑΠΕ. Το αντίθετο, μάλιστα. Θεωρούμε πως στα πλαίσια του κεντρικού επιστημονικού σχεδιασμού και της λαϊκής οικονομίας όπου η ενέργεια θα πάψει να είναι εμπόρευμα (δίχως Χρηματιστήριο Ενέργειας και εμπόριο ρύπων που εκτινάσσουν τις τιμές), θα πρέπει να αξιοποιούνται όλες οι εγχώριες πηγές, με κριτήριο την κοινωνική ευημερία και την προστασία του περιβάλλοντος, ώστε η χώρα να έχει ενεργειακή επάρκεια και ο λαός φθηνό ρεύμα.
Το ερώτημα λοιπόν, τίθεται ευθέως και απευθύνεται σε όλους όσοι δικαίως αγανακτούν σήμερα για τις ανεμογεννήτριες στην Αρκαδία: "Είστε διατεθειμένοι να αμφισβητήσετε πολιτικά την εξουσία των καπιταλιστών που ξεσαλώνουν σε βάρος του λαού και του περιβάλλοντος;" Αν ναι, ελάτε να συμπορευτούμε. Εσείς είστε η πραγματική ρυθμιστική αρχή, εσείς καλείσθε να αποφασίσετε.
Δρ. Βασίλης Σιοκορέλης
Σάββατο, 19/11/22

2 σχόλια

  • Κώστας Παναγιωτόπουλος
    Κώστας Παναγιωτόπουλος Σάββατο, 19 Νοεμβρίου 2022 20:04 Σύνδεσμος σχολίου

    Ενώ εσύ ανώνυμε σχολιαστή που είσαι σύγχρονος και βλέπεις μπροστά θες τα βουνά μας γυμνά από δέντρα (πιθανόν να επικροτείς και τις πυρκαγιές) την πανίδα και χλωρίδα εξαφανισμένη χωρίς βέβαια να έχεις κανένα όφελος από τις ΑΠΕ που φυτρώνουν σαν μανιτάρια! Αλήθεια πες μας έξυπνε σχολιαστή έναν κάτοικο, ένα ολόκληρο χωριό στην Ελλάδα που ωφελήθηκε οικονομικά από τις ανεμογεννήτριες! Κανείς δεν κινδυνεύει στη χώρα μην ανησυχείς λοιπόν να κοιμάσαι ήσυχος και με τα γουρνοτσάρουχα σου ακόμη και να ξυπνάς μόνο όταν θα σχολιάζεις ανώνυμα εδώ

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Σάββατο, 19 Νοεμβρίου 2022 13:02 Σύνδεσμος σχολίου

    Μαλλον Δρ Βασιλης Σιοκορελης η χωρα κινδυνευει απο εσας τους κολλημενους στον περασμενο αιωνα

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...