Menu
RSS
Παρασκευή, 03/05/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Πανεπιστήμιο στην Τρίπολη | 23 χρόνια μετά και η πόλη δεν έχει φοιτητική εστία. Θα «ξυπνήσουμε» να κάνουμε κάτι;

Πανεπιστήμιο στην Τρίπολη | 23 χρόνια μετά και η πόλη δεν έχει φοιτητική εστία. Θα «ξυπνήσουμε» να κάνουμε κάτι;
Ήταν 2000 όταν η Τρίπολη, μετά από πολυετείς αγώνες, κατάφερνε να κερδίσει αυτό που άξιζε. Την έδρα ενός Πανεπιστημιακού Ιδρύματος.
Τότε με κυβέρνηση Σημίτη και Υπουργό Παιδείας τον αείμνηστο Γεράσιμο Αρσένη, υπογράφτηκε το Προεδρικό Διάταγμα για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με έδρα την Τρίπολη.
Για να γίνει αυτό βέβαια έπαιξε καθοριστικό ρόλο ο τότε Υπουργός Δημήτρης Ρέππας, αλλά και ο αείμνηστος Ροβέρτος Σπυρόπουλος.
Η πόλη πανηγύρισε, το χάρηκε.

 

Το Πανεπιστήμιο άρχισε να λειτουργεί το 2002.
 
Τα προβλήματα δεν άργησαν να εμφανιστούν.
Πρόβλεψη για κτίριο δεν υπήρχε και «αναγκαστικά» χρησιμοποιήθηκε ένα κτίριο που ήταν κατασκευασμένο για Πολυκλαδικό Λύκειο (!).

 

Στα εγκαίνια έφεραν τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη από άλλο δρόμο, για να μην δει τα χάλια του δρόμου που ακόμα οδηγεί στις πανεπιστημιακές σχολές.
Κάποιοι έλεγαν ότι «αρχή είναι, όλα θα διορθωθούν».
Αποτέλεσμα; 23 χρόνια μετά το Προεδρικό Διάταγμα, το Πανεπιστήμιο στεγάζεται ακόμα στο «Πολυκλαδικό», ενώ και ο δρόμος συνεχίζει να έχει τα χάλια του (ευτυχώς προχώρησαν από τη δημοτική αρχή οι απαλλοτριώσεις για να φτιαχτεί ένας δρόμος της προκοπής, κάτι που έπρεπε να είχε γίνει 20 χρόνια πίσω).
Υπάρχει και κάτι ακόμα. Δύο δεκαετίες και πλέον μετά, η Τρίπολη δεν έχει φοιτητική εστία.
Και λιθαράκι – λιθαράκι να εβαζαν, θα ήταν έτοιμη.

 

Είναι ντροπή για την πόλη, για την πρωτεύουσα της Πελοποννήσου, αυτή η κατάσταση.
Είναι ντροπή για όλο το πολιτικό προσωπικό της Αρκαδίας.
Είναι ντροπή για όλους εμάς που παραμένουμε σιωπηλοί, αδρανείς.
Κάποιοι προφανώς δεν θέλουν φοιτητική εστία στην Τρίπολη. Έχουν άλλες προτεραιότητες.
Κι εμείς το ανεχόμαστε, με τα στόματα βουλωμένα.

 

Η Τρίπολη έχει ανάγκη από μία σύγχρονη φοιτητική εστία.
Δεν με απασχολούν οι δικαιολογίες και τα μεγαλεπήβολα σχέδια.
Το αποτέλεσμα είναι μηδέν.
Σε μία περίοδο που από τη μία πλευρά πολλές οικογένειες στενάζουν να σπουδάσουν τα παιδιά τους και από την άλλη θα προκύψει τεράστια ανάγκη στην πόλη για διαθέσιμα σπίτια (λόγω και των επενδύσεων που τρέχουν στην ΒΙΠΕ), πρέπει να αποτελέσει απόλυτη προτεραιότητα η κατασκευή φοιτητικής εστίας στην Τρίπολη.
23 χρόνια είναι πάρα πολλά.
Για πόσο ακόμα θα ανεχόμαστε αυτή την κατάσταση;

 

Μηνάς Αρτόπουλος
Δημοσιογράφος
Μέλος ΕΣΠΗΤ
1/11/2023

 

(Η φωτογραφία είναι από τα εγκαίνια του ΠΑΠΕΛ στην Τρίπολη, το 2002. Πηγή εικόνας το Inarcadia.gr).

 

Πηγή - https://www.facebook.com/martopoulos/

6 σχόλια

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Πέμπτη, 02 Νοεμβρίου 2023 15:39 Σύνδεσμος σχολίου

    Είναι κρίμα η πόλη να μην έχει σύγχρονες πανεπιστημιακες υποδομές γεγονός που αποθαρρύνει τους φοιτητές και τους διδασκοντες. Το κτιριακο και η διασύνδεση του με συγκοινωνιες ειναι μέγα ζήτημα. Τα παιδιά μας τελειώνουν το λύκειο και ένα περιπου ίδιο κτίριο τα υποδέχεται που δεν πληροί βασικές αναγκες ενος πανεπιστημιου οπως αμφιθεατρα, εργαστήρια, βιβλιοθήκες μετριαζοντας τη χαρά τους. Η έλλειψη φοιτητικής εστίας επίσης λειτουργεί αποτρεπτικά Με τόσα προγράμματα χρηματοδότησης δε βρίσκεται κανείς να ενδιαφερθεί ώστε το πανεπιστήμιο της πόλης αντί να είναι μια αναγκαστική συνθήκη, για όσους τελικά μείνουν, να γίνει μια πιο πιο ελκυστική επιλογή στη τριτοβάθμια εκπαίδευση;

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Πέμπτη, 02 Νοεμβρίου 2023 14:02 Σύνδεσμος σχολίου

    Ντροπή τόσα χρόνια !!!

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Πέμπτη, 02 Νοεμβρίου 2023 11:31 Σύνδεσμος σχολίου

    Πολύ ενδιαφέρον και στοχευμενο άρθρο και δυστυχώς πολύ αληθινά τα προβλήματα που περιγράφει... Το παπελ έχει πολύ ψωμί μπροστά του για να γίνει όντως πανεπιστήμιο... 1ον) ο δρόμος κάτι που ίσως επιλυθεί τους επόμενους μήνες, 2ον)τα κτήρια... Δεν υπάρχουν αμφιθεατρα δεν υπάρχουν εργαστήρια δεν υπάρχουν αίθουσες εκδηλώσεων... Ακόμη και η πρυτανεια θέλει δουλειά και αναδιαμορφωση! 3ον) οι εστίες που πολύ σωστά περιγράφει ο κ Αρτοπουλος, 4ον) τα λεωφορεία προς και από το πανεπιστήμιο και 5ον) μια πανεπιστημιακη λέσχη - αναγνωστήριο - εντευκτηριο για τους φοιτητές όπως και σε κάθε πανεπιστήμιο. Η πρυτανεια και ειδικά η διοίκηση πρέπει να αφυπνιστει να κάνει κάτι επιτέλους!

  • Μπερνάρ Βακόνδιος
    Μπερνάρ Βακόνδιος Πέμπτη, 02 Νοεμβρίου 2023 01:27 Σύνδεσμος σχολίου

    Είναι λυπηρό πράγματι μια τέτοια πανεπιστημιούπολη και να έχει αυτό το φάντασμα ξενοδοχείο ακριβώς δίπλα, όπου δεκαετίες παραμένει αναξιοποίητο. Δεν έχουν γίνει καν οι απαιτούμενες έστω ενέργειες από την πολιτεία, είτε κάποιο υπουργείο, για την κάλυψη μέρους του μισθώματος δίνοντας το κίνητρο στους ιδιοκτήτες να νοικιάζουν σε φοιτητές με χαμηλότερα μισθώματα αλλά και να υπάρχει επάρκεια κατοικιών. Φανταστείτε πόσο θα ενίσχυε ίσως ως κίνητρο και την οικοδομή! Ας μη ξεχνάμε ότι οι διαμένοντες εν τη Τριπολιτσά ετερόχθονες ίσως χιλιάδες φοιτητές θα αποτελούσαν μια δυναμική στην εμπορική τοπική κοινωνία και όχι μόνο.

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Τετάρτη, 01 Νοεμβρίου 2023 23:04 Σύνδεσμος σχολίου

    Τι άλλο θα δουμε; !!! Δηλαδή προφυλαξαν τον Σημίτη ώστε να μην δει τα λάθη του και τις ανεπάρκειες της πολιτικης του!!!

  • Κατσίφας Αθανασιος
    Κατσίφας Αθανασιος Τετάρτη, 01 Νοεμβρίου 2023 22:10 Σύνδεσμος σχολίου

    Εδώ δεν υπάρχουν λεοφωρεια να εξυπηρετούνται οι φοιτητες , η λέσχη σίτισης εδρεύει στο Πανεπιστήμιο και οι φοιτητές που δικαιούνται δωρεάν σίτιση δεν έχουν τη δυνατότητα να πάνε για φαγητό ( το Σαββατοκύριακο δεν έχει καν λεοφωρεια/ κατά την διάρκεια της εβδομάδας Δευτέρα - Παρασκευή διατίθεται από τα ΚΤΕΛ ένα μόνο).Οπότε τι να σχολιάσετε; Μάλλον μόνο η συνεισφορά των φοιτητών στην τοπική κοινωνία τους ενδιαφέρει (ταξί, υψηλά ενοίκια, μαγαζιά, καφέ κτλ).Μόνο η έδρα του Πανεπιστημίου τους ενδιαφέρει κατά τα άλλα, ευχαριστώ πολύ.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...