Menu
RSS
Πέμπτη, 28/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Οι εκλογές στις τοπικές κοινότητες με τον «Κλεισθένη Ι»                 

Οι εκλογές στις τοπικές κοινότητες με τον «Κλεισθένη Ι»                 

Κάποιες από τις σημαντικές αλλαγές που φέρνει ο «Κλεισθένης» στις δημοτικές εκλογές αναδεικνύει με άρθρο του στο «Καλημέρα Αρκαδία» ο σύμβουλος του Υπουργού Εσωτερικών, Μαρίνος Ρουσιάς.

Ειδικότερα, αναφέρεται στις εξής αλλαγές οι οποίες ενδιαφέρουν άμεσα και την Αρκαδία …

ανάδειξη των αρχών των κοινοτήτων αποσυνδέεται από τα δημοτικά ψηφοδέλτια και γίνεται με ξεχωριστή κάλπη. Ο πληθυσμός που ισχύει με τον Κλεισθένη είναι ο μόνιμος βάσει της απογραφής του 2011 της ΕΛΣΤΑΤ όπως αυτή κυρώθηκε με την υπ’ αριθμ. 11247/28.12.2012 απόφαση του Προέδρου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (Β΄ 3465), όπως τροποποιήθηκε με την υπ’ αριθμ. ΓΠ- 191/ 20.3.2014 όμοια απόφαση (Β’ 698).

-Στις κοινότητες με πληθυσμό έως 300 κατοίκους εισάγεται το ενιαίο ψηφοδέλτιο για την εκλογή του προέδρου της κοινότητας (προκειμένου να αξιοποιούνται, στα τοπικά κοινά μικρών χωριών, πρόσωπα ευρύτερης αποδοχής).

-Στις κοινότητες άνω των 300 κατοίκων εκλέγονται συμβούλια κοινότητας, με απλή αναλογική και ψηφοδέλτια συνδυασμών (οι δημοτικοί συνδυασμοί μπορούν –δεν υποχρεούνται- να καταρτίσουν ψηφοδέλτια συνδυασμών και για κάθε κοινότητα, με τη χρήση του εμβλήματος και του ονόματος του δημοτικού συνδυασμού). Ο πρόεδρος του συμβουλίου της κοινότητας εκλέγεται από όλα τα μέλη του συμβουλίου σε ειδική συνεδρίαση το Σεπτέμβριο του 2019, μεταξύ των πρώτων σε σταυρούς προτίμησης συμβούλων εκ των δύο πρώτων σε ψήφους συνδυασμών. Στην περίπτωση που κάποιος συνδυασμός εξασφαλίσει το 50+1% τότε αυτοδίκαια πρόεδρος του συμβουλίου της κοινότητας εκλέγεται ο πρώτος σε σταυρούς του συνδυασμού αυτού.

- Για την ίδια κατηγορία κοινοτήτων είναι υποχρεωτικό ο συνδυασμός να περιλαμβάνει τουλάχιστον  υποψηφίους, όσες είναι οι έδρες της κοινότητας (οι κοινότητες έχουν 5, 7, 11 ή 15 έδρες ανάλογα με τον πληθυσμό τους), ώστε να μπορεί να συμμετάσχει στις εκλογές. Η προσαύξηση των υποψηφίων που δίνει δικαίωμα ο νόμος είναι 50%, οπότε στην περίπτωση των 5μελών κοινοτήτων ο συνδυασμός μπορεί περιλαμβάνει έως 8 υποψήφιους (5+2,5=7,5 που λόγω της στρογγυλοποίησης αυξάνεται στο 8)

- Η ποσόστωση του φύλλου κατά 40% είναι υποχρεωτική για τους συνδυασμούς άνω των 300 κατοίκων. Συνεχίζοντας το παράδειγμά μας, στους 8 υποψήφιους οι 3 πρέπει να είναι είτε άνδρε είτε γυναίκες υποχρεωτικά.

-Ενισχύονται οι αρμοδιότητες των κοινοτήτων (λελογισμένα και στοχευμένα, ώστε να μην διαταραχθεί η ενιαία υπόσταση των δήμων και η κεντρική επιλογή για λιγότερους και ισχυρότερους δήμους). Ενδεικτικά, οι κοινότητες αποφασίζουν για την αξιοποίηση ενός (μικρού) ποσοστού των επενδυτικών πόρων του δήμου που θα τους αναλογεί, προκειμένου να προωθήσουν τις δράσεις/έργα που οι τοπικές κοινωνίες επιλέγουν για την κοινότητα.

1 σχόλιο

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Τετάρτη, 27 Μαρτίου 2019 17:34 Σύνδεσμος σχολίου

    ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ Ο ΡΟΥΣΙΑΣ ! ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΟΔΗΓΕΙ ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ....... ΤΙ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΑΝ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟΝ ...........!

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...