Menu
RSS
Παρασκευή, 26/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Σε στάση εργασίας προχώρησαν οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί της ΕΠΑ.Σ Μαθητείας ΟΑΕΔ Τρίπολης  

Σε στάση εργασίας προχώρησαν οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί της ΕΠΑ.Σ Μαθητείας ΟΑΕΔ Τρίπολης  
Σήμερα 05/06/2020, δίωρη στάση εργασίας πραγματοποίησαν οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί της ΕΠΑ.Σ Μαθητείας ΟΑΕΔ Τρίπολης  παράλληλα με τις αντίστοιχες σχολές άλλων πόλεων της περιφέρειας Πελοποννήσου, διαμαρτυρόμενοι για  το  νέο τρόπο μοριοδότησης των εκπαιδευτικών, ο οποίος πλήττει άμεσα την πλειοψηφία ωρομισθίων και αναπληρωτών και έμμεσα έχει στόχο να υποβαθμίσει το επίπεδο των σχολών αυτών.
Το ψήφισμα του συλλόγου κατατέθηκε στη διεύθυνση της σχολής, στη διοίκηση του ΟΑΕΔ και στην τοπική επιθεώρηση εργασίας .
Οι εκπαιδευτικοί επιφυλάσσονται για περαιτέρω κινητοποιήσεις στο άμεσο μέλλον αν δεν υπάρξει απόσυρση του νέου σχεδίου μοριοδότησης των εκπαιδευτικών.

 

ΨΗΦΙΣΜΑ

(Του Συλλόγου Ωρομισθίων και Αναπληρωτών Σχολών Ο.Α.Ε.Δ. Πελοποννήσου - Λ. Αθηνών 89 - Ρίο Πάτρα)

Προς : Περιφερειακή Δ/νση Ο.Α.Ε.Δ. Πελοποννήσου

Κοιν.: Δ/ντή ΕΠΑ.Σ

           Οι σχολές μαθητείας του ΟΑΕΔ αποτελούν διαχρονικά τον πιο επιτυχημένο θεσμό επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης. Για πάνω από πέντε δεκαετίες έχουν συμβάλει στην εκπαίδευση χιλιάδων καταξιωμένων επαγγελματιών, που στελεχώνουν σημαντικές θέσεις σε όλους τους κλάδους παραγωγής. Αυτή ήταν και είναι η βασική τους αποστολή, την οποία φέρουν σε πέρας συνδυάζοντας κατά τη διάρκεια των σπουδών την ποιοτική θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση στις εργαστηριακές εγκαταστάσεις των σχολών, με την εφαρμογή των γνώσεων που λαμβάνουν οι μαθητές (αυριανοί επαγγελματίες) στους χώρους δουλειάς στο πλαίσιο της μαθητείας.   

Για την επιτυχία των σχολών του ΟΑΕΔ σε αυτή τους την αποστολή, είναι καθοριστική η συμβολή του εκπαιδευτικού προσωπικού, το οποίο στη συντριπτική του πλειοψηφία αποτελείται από αναπληρωτές και ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς. Το εκπαιδευτικό προσωπικό των σχολών μαθητείας (Επαγγελματικών Σχολών-ΕΠΑ.Σ) συνδυάζει τρία βασικά χαρακτηριστικά που συνιστούν ένα ισόρροπο μείγμα προσόντων του εκπαιδευτικού στις δομές επαγγελματικής εκπαίδευσης:

α) υψηλό επίπεδο επιστημονικής συγκρότησης, καθώς το σύνολο των εκπαιδευτικών διαθέτουν αναγνωρισμένους τίτλους σπουδών, εξελίσσονται επιστημονικά πραγματοποιώντας μεταπτυχιακές σπουδές, διαθέτουν όλοι πιστοποιημένες ικανότητες χειρισμού Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών 

β) υψηλό επίπεδο παιδαγωγικής κατάρτισης, καθώς διαθέτει εκπαιδευτικούς με πολυετή εμπειρία στη διδασκαλία, οι οποίοι στην συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν πραγματοποιήσει παιδαγωγικές σπουδές (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε)

γ) επαγγελματική εμπειρία, καθώς οι εκπαιδευτικοί των σχολών έχουν προσληφθεί ως καταξιωμένοι επαγγελματίες.

Η Διοίκηση του ΟΑΕΔ επιδιώκει να μεταβάλλει τον τρόπο μοριοδότησης για την πρόσληψη του εκπαιδευτικού προσωπικού κατά το σχολικό έτος 2020-2021, υποβαθμίζοντας τη σημασία των επιστημονικών προσόντων και ακόμα περισσότερο τη βαρύτητα της διδακτικής εμπειρίας.

Είναι σαφές πως η επαγγελματική εμπειρία είναι απαραίτητο προσόν που πρέπει να διαθέτουν οι εκπαιδευτικοί στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση. Χωρίς όμως την ικανότητα για διδασκαλία και την υψηλού επιπέδου επιστημονική συγκρότηση του εκπαιδευτικού προσωπικού, δεν είναι δυνατόν να μεταδοθεί αποτελεσματικά η επαγγελματική εμπειρία των εκπαιδευτικών στους μαθητές και άρα να εξακολουθήσουν να εκπαιδεύονται με τον ίδιο αποτελεσματικό τρόπο οι αυριανοί επαγγελματίες. Συνεπώς, μια τέτοια αλλαγή στον τρόπο πρόσληψης των ωρομισθίων/αναπληρωτών εκπαιδευτικών των Σχολών του ΟΑΕΔ, θα υποβαθμίσει το επίπεδο του εκπαιδευτικού προσωπικού και άρα την ίδια την ποιότητα της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και των γνώσεων-ικανοτήτων των αυριανών επαγγελματιών.  

            Θεωρούμε πως δεν πρέπει να αλλάξει το σύστημα μοριοδότησης για την πρόσληψη των εκπαιδευτικών του ΟΑΕΔ για το σχολικό έτος 2020-2021. Η συζήτηση σχετικά με τα κριτήρια πρόσληψής τους θα πρέπει να στοχεύει στην αναβάθμιση και όχι στην υποβάθμιση, της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, να γίνει με συμμετοχή των εκπαιδευτικών και όλων των εμπλεκόμενων φορέων, σε χρονικό διάστημα που θα εξασφαλίζει τη διαμόρφωση της καλύτερης δυνατής πρότασης.

Για το  Δ.Σ.

                  Ο Πρόεδρος                                                            Η Γραμματέας

         Κακαφώνης Παναγιώτης                                               Καμπούρη Μαρία

 

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...