Menu
RSS
Παρασκευή, 26/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Βλαχοκερασιά | Με νέο υλικό εμπλουτίστηκε το "Ψηφιακό Μουσείο"

Βλαχοκερασιά | Με νέο υλικό εμπλουτίστηκε το "Ψηφιακό Μουσείο"

Για άλλη μια φορά και σύμφωνα με τoυς αρχικούς στόχους της Επιτροπής του Ψ. Μ. Β. ανανεώνουμε και εμπλουτίζουμε το Ψηφιακό Μουσείο με νέο υλικό. Συγκεκριμένα, προσθέσαμε νέο υλικό σε 4 από τις 6 κατηγορίες μενού («Ιστορία», «Οικονομία και Παραγωγή», «Κοινωνία» και «Πέραν της Βλαχοκερασιάς»). Το νέο υλικό ενσωματώθηκε σε 11 από τα 34 Flipping Books (Ηλεκτρονικά Βιβλία)  (Βλ. 4η στήλη του Πίνακα).  Δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στον εμπλουτισμό  τριών ηλεκτρονικών βιβλίων, «Τα Χειμαδιά μας», τις «Δραστηριότητες Ομογενών Βλαχοκερασιωτών» και τους «Βλαχοκερασιώτες Επιχειρηματίες εκτός Βλαχοκερασιάς».  Στην περίπτωση του πρώτου ηλεκτρονικού βιβλίου, «Τα Χειμαδιά μας»– το οποίο ουσιαστικά αφορά εποχικούς μετανάστες – θέλαμε να αναδείξουμε τη ζωτική σημασία της ελαιοπαραγωγής στην οικονομική ζωή των Βλαχοκερασιωτών και να ευχαριστήσουμε τους εκπροσώπους της νεότερης γενιάς που έκλεισαν τα αφτιά τους στις σειρήνες της αστικοποίησης και παρέμειναν στο χωριό για να καλλιεργήσουν τα κτήματα των γονέων τους.**  Στην περίπτωση του δεύτερου και τρίτου βιβλίου – «Δραστηριότητες των Ομογενών Βλαχοκερασιωτών» και «Βλαχοκερασιώτες Επιχειρηματίες εκτός Βλαχοκερασιάς» - θέλαμε να  αναδείξουμε το έπος των πρωτοπόρων μεταναστών μας, και να ενισχύσουμε τους δεσμούς των νεότερων γενιών ομογενών με τον τόπο καταγωγής των γονέων και των προγόνων τους. Όμως, αν και τα τρία παραπάνω ηλεκτρονικά βιβλία εμπεριέχουν πολύτιμο νέο υλικό, αυτό δεν μειώνει την σπουδαιότητα των άλλων ηλεκτρικών βιβλίων, όπως για παράδειγμα οι «Βλαχοκερασιώτες στις Επιστήμες, τα Γράμματα και τις Τέχνες» και  οι «Βλαχοκερασιώτες στις Ένοπλες Δυνάμεις», τα οποία  εμπεριέχουν πολύ αξιόλογο υλικό για Βλαχοκερασιώτες που έχουν αναδειχτεί διεθνώς και μας κάνουν όλους τους Βλαχοκερασιώτες περήφανους (Βλ. τον Πίνακα στο τέλος του κειμένου για να εντοπίσετε τις σελίδες του νέου υλικού στα ηλεκτρονικά βιβλία).

Εκτός από την ανάρτηση νέου υλικού, στην περίπτωση του ηλεκτρονικού βιβλίου, "Τα Χειμαδιά μας", πραγματοποιήθηκε και μια σχετική αναδιάταξη των σελίδων του βιβλίου με στόχο τη βελτίωση της ομοιογένειας. Γενικά, εφαρμόστηκε μια θεματολογική και χρονολογική αναδιάταξη. Οι θεματολογικές κατηγορίες που προέκυψαν από την αναδιάταξη των σελίδων είναι:  εισαγωγικές σελίδες, σελίδες γενικής φύσεως (παλαιές), κατοικίες, λιομάζωμα, ελαιοτριβεία, κλάδεμα/κάψιμο κλαριών/ράντισμα ελιών, κτηνοτροφία και σελίδες γενικής φύσεως (πρόσφατες). Με την αναδιάταξη του βιβλίου, εκτιμάται ότι επιτεύχθηκε η ομοιογένεια του περιεχομένου και αποφεύχθηκαν οι επικαλύψεις. 

Σημειώνεται επίσης ότι σχεδόν όλες οι σελίδες των ηλεκτρονικών βιβλίων συνοδεύονται από υπερσυνδέσεις που αποτελούνται από

  1. Άλμπουμ με πλούσια συλλογή φωτογραφιών χρονολογικά ή θεματολογικά οργανωμένων
  2. Ντοκουμέντα τα οποία περιλαμβάνουν αρθρογραφία, αποσπάσματα από βιογραφίες μεταναστών, σχόλια από το Facebook και αρχιτεκτονικά σχέδια του σχολείου Βλαχοκερασιάς
  3. Βιογραφικά σημειώματα επιστημόνων, ομογενών επιχειρηματιών και στρατιωτικών που με τη δράση τους έχουν αναδειχτεί διεθνώς και/ή στον τόπο διαμονής τους
  4. Αφηγήσεις συγχωριανών και ομογενών που παραπέμπουν σε παλαιότερες περισσότερο ή λιγότερο ευτυχισμένες  εποχές  και
  5. Βίντεο κλιπς από γιορτές και διαγωνισμούς παραδοσιακών χορών και τραγουδιών ομογενών, μετακινήσεις κοπαδιών συγχωριανών και λιομαζώματα με τη χρήση νέων τεχνολογιών.

Εκφράζουμε τις θερμές ευχαριστίες μας σε όλους το συμπατριώτες και ομογενείς  μας που συνεργάστηκαν ποικιλοτρόπως το τελευταίο εξάμηνο με τον συντονιστή για την περαιτέρω ανανέωση και εμπλουτισμό του Ψ. Μ. Β. Συγκεκριμένα, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την Νάσια Μιχαλοπούλου, την Στέφανη Χόφμαν (εγγονή του Κωνσταντίνου Θ. Μεντή), την Φιλιππία Ζέππου, τον Βασίλη Αποστολόπουλο (Καραγιάννη), τον Πέτρο Μπιστόλα, τη Μαρία Καστραντά, την Ελένη Βελισσάρη,  και τα μέλη της Επιτροπής Ψ.Μ.Β. (Αγγελική Κατσαφάνα Μαρία Κοπίτα και Στάθη Χρόνη) για την υποβολή νέου υλικού.  Αξίζουν επίσης τις θερμές ευχαριστίες μας οι Λευτέρης Σουρλάς, Δήμητρα Χρόνη (μέλος της Επιτροπής) και Ηλίας Πετρόπουλος για τη συμβολή τους στην ταυτοποίηση συμπατριωτών και γενικότερα στην τεκμηρίωση του νέου υλικού.  Τέλος τις θερμές μας ευχαριστίες στην Άννα Μαρτίνου, μέλος της Επιτροπής, για την  φιλολογική επιμέλεια των κειμένων, τίτλων και επιγραφών της Ελληνικής και Αγγλικής σελίδας.

Κλείνοντας, σημειώνουμε ότι το κόστος για την επεξεργασία και ανάρτηση του νέου υλικού θα καλυφθεί  αποκλειστικά από τις δωρεές των αδελφών Χριστίνας και Ιωάννας Μάνδρου και του Γεωργίου Λάγκα που έχουν κατατεθεί στον τραπεζικό λογαριασμό του «Συλλόγου Βλαχοκερασιωτών Αττικής» υπέρ του «Ψηφιακού Μουσείου Βλαχοκερασιάς». Ευχαριστούμε από καρδιάς τους ευεργέτες του Ψ.Μ.Β. καθώς και το Δ.Σ. του «Συλλόγου Βλαχοκερασιωτών Αττικής»  για τη διαχείριση του σχετικού λογαριασμού και την έγκαιρη εκταμίευση της σχετικής δαπάνης.  

Νίκος Πετρόπουλος

Συντονιστής της Επιτροπής Ψ.Μ. Β.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...