Menu
RSS
Κυριακή, 28/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Το μεγαλείο της ιστορίας και της διαλέκτου της Τσακωνιάς αναδείχθηκε σε Λεωνίδιο και Πραστό! (vd)

Το μεγαλείο της ιστορίας και της διαλέκτου της Τσακωνιάς αναδείχθηκε σε Λεωνίδιο και Πραστό! (vd)
Στον Πραστό έγινε την Κυριακή μία από τις συνεδρίες του 8ου Τσακώνικου Συνεδρίου, με μεγάλη επιτυχία. Το «Καλημέρα Αρκαδία» ήταν εκεί!
Το συνέδριο ήταν τριήμερο και έγινε δύο μέρες στο Λεωνίδιο και μία στον Πραστό.
Ο γενικός γραμματέας του Αρχείου Τσακωνιάς Παναγιώτης Τσαγγούρης είπε ότι υπήρξαν συνολικά 49 σύγχρονες και πρωτότυπες εισηγήσεις για την Τσακωνιά, την ιστορία και τη διάλεκτο της περιοχής.
Το συνέδριο παρακολούθησε αρκετός κόσμος, που έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αλλά και επιστήμονες από όλη την Ευρώπη.
Ο ιστορικός ερευνητής και Δρ. του Πανεπιστημίου Εδιμβούργου, Ηλίας Γιαννικόπουλος, μίλησε για τον Πραστό, λέγοντας ότι ήταν μία ένδοξη, ιστορική και ακμαία κωμόπολη με 6.000 πληθυσμό και με μεγάλες προσωπικότητες που έδρασαν σε όλους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής.
Ο Δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας, Παναγιώτης Μαντάς καλωσόρισε τον κόσμο και μίλησε για τον ανεξάντλητο πλούτο και το περιεχόμενο της Τσακωνιάς.
Ο εκπαιδευτικός – συγγραφέας Μιχάλης Ξυδιάς αναφέρθηκε σε ξένους περιηγητές που πέρασαν από την περιοχή της Τσακωνιάς. «Αυτό που θα σφραγίσει ανεξίτηλα την παρουσίας είναι ένας Γερμανός Γλωσσολόγος που καμάρωνε ότι είναι ο μόνος μη Τσάκωνας επί της γης που ξέρει να μιλά και να γράφει στα Τσακώνικα» τόνισε ο κ. Ξυδιάς!
Στη συνέχεια μίλησε η εντεταλμένη Ερευνήτρια του Κέντρου Έρευνας της Λαογραφίας Αθηνών Ζωή Μάργαρη και ο Μιχαλόπουλος Δημήτριος (Διοικητικός σύμβουλος του «Ιδρύματος Ιστορίας του Ελ. Βενιζέλου»), αλλά και ο Kisilier Maxim, Ερευνητής στο Ινστ. Γλωσσικών Ερευνών Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών.
Ο συγγραφέας Γιώργος Ζαχαρόπουλος αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στην Εταιρεία Κυνουριακών Σπουδών και στις προσπάθειές της για την διάσωση ιστορικού και λαογραφικού υλικού στην περιοχή της Τσακωνιάς.
Απαγγελία ποιήματος έγινε από την Ευαγγελία Δολιανίτη.
Στη συνεδρία του Πραστού μίλησαν...
Προεδρείο Πρόεδρος: Γιαννικόπουλος Ηλίας
Μέλη: Τσαγγούρης Παν. – Πατήρ Κύριλλος
Ξυδιάς Μιχαήλ Εκπαιδευτικός – Συγγραφέας «Αν μιλάς Τσακώνικα... δε θα μάθεις γράμματα.»
Πανούσης Αλέξανδρος Δικηγόρος, Υπ. Δρ. Εκκλησιαστικού Δικαίου, Εκδότης Νομοκανονικές μεταμορφώσεις Ιεράς Μονής Αγίου Νικολάου Καρυάς Κυνουρίας
Μιχαλόπουλος Δημήτριος Διοικητικός σύμβουλος του «Ιδρύματος Ιστορίας του Ελ. Βενιζέλου» Η κατά το 1826 καταστροφή του Πραστού από τα Οθωμανικά στρατεύματα και ο απώτερος χαρακτήρας της εκστρατείας του Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο
Kisilier Maxim, Ερευνητής στο Ινστ. Γλωσσικών Ερευνών Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών Κρατικού Παν. της Αγ. Πετρούπολης και Διευθυντή του Ελληνικού Ινστ. Παν. της Αγ. Πετρούπολης
Μερτύρης Διονύσιος, Υπ. Διδάκτωρ, La Trobe University Περί της Γενικής στα Τσακώνικα
Βαμβούρη Χριστίνα, Μ.Α. Π.Μ.Σ. στη Νεότερη Ιστορία, Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων Δράμας
Χαρατσίδου Νίνα, Π.Μ.Σ. στη Νεότερη και Σύγχρονη Ευρωπαϊκή και Ελληνική Ιστορία-Λαογραφία. Όψεις της ιστορίας του Πραστού μέσα από τη διδασκαλία της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας
Ζαχαρόπουλος Γεώργιος, Η Εταιρεία Κυνουριακών Σπουδών και οι προσπάθειές της για την διάσωση ιστορικού και λαογραφικού υλικού στην περιοχή της Τσακωνιάς.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...