Menu
RSS
Σάββατο, 27/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Έρευνες και στην Αρκαδία για φυσικό αέριο και πετρέλαιο προβλέπει μελέτη του Υπουργείο Περιβάλλοντος!

Έρευνες και στην Αρκαδία για φυσικό αέριο και πετρέλαιο προβλέπει μελέτη του Υπουργείο Περιβάλλοντος!


Το Υπουργείο Περιβάλλοντος προχώρησε στην έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στη χερσαία περιοχή «Βορειοδυτική Πελοπόννησος» (ΣΜΠΕ-Υ-ΒΔΠ) με τους ακόλουθους όρους, περιορισμούς και κατευθύνσεις, που θα πρέπει να τηρούνται κατά την εξειδίκευση και υλοποίηση του κάθε προγράμματος, με μέριμνα της Αρχής Σχεδιασμού, καθώς και του συνόλου των φυσικών και νομικών προσώπων που θα συμμετάσχουν στις ως άνω ενέργειες.

Με αυτό τον τρόπο, ανοίγει ο δρόμος για την κύρωση από τη Βουλή και την ενεργοποίηση των συμβάσεων για έρευνες υδρογονανθράκων. Για τη ΒΔ Πελοπόννησο έχουν ανακηρυχθεί ως «επιλεγείς αιτών» τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Σύμφωνα με τη μελέτη που έχει στη διάθεσή του, το «Καλημέρα Αρκαδία», το πρόγραμμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην περιοχή «Βορειοδυτική Πελοπόννησος», εφαρμόζεται γεωγραφικά στο χερσαίο τμήμα της περιοχής έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων «Βορειοδυτική Πελοπόννησος» που έχει συνολική έκταση 3778,3 km2 και διοικητικά υπάγεται στις Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας, Αρκαδίας και Ηλείας, στις οποίες εμπίπτουν το 37,24%, 7,45% και 55,31% της έκτασής της αντιστοίχως.

Το περιεχόμενο του προγράμματος διαρθρώνεται σε τέσσερις κύριες φάσεις:

Αναζήτηση (prospection): Αναζητούνται ελπιδοφόρες περιοχές, δηλαδή ευρύτερες• περιοχές, που από τα πρώτα ερευνητικά αποτελέσματα δείχνουν ότι πληρούν τις προϋποθέσεις να φιλοξενούν στο υπέδαφός τους κοιτάσματα υδρογονανθράκων.

Διερεύνηση (exploration): Ερευνώνται οι ελπιδοφόρες περιοχές, αρχικά με γεωφυσικές• (κυρίως σεισμικές) διασκοπήσεις εδάφους, προκειμένου να εντοπιστούν στόχοι, δηλαδή κατάλληλες τεκτονικές ή/και στρωματογραφικές δομές στο υπέδαφος, που μπορεί να έχουν λειτουργήσει ως παγίδες υγρών και αερίων υδρογονανθράκων. Στους στόχους ορύσσεται μια ή περισσότερες ερευνητικές γεωτρήσεις. Σε περίπτωση ανεύρεσης υδρογονανθράκων, με βάση τα δεδομένα της διάτρησης και των δοκιμών παραγωγής προσδιορίζονται οι παραγωγικές ζώνες (ταμιευτήρες) και τα εκμεταλλεύσιμα αποθέματα κάθε πεδίου. Σε περίπτωση μη εντοπισμού εκμεταλλεύσιμων αποθεμάτων δεν υλοποιείται η επόμενη φάση της ανάπτυξης.

Ανάπτυξη και παραγωγή (development and production): Οι γεωτρήσεις του προηγούμενου• σταδίου τίθενται σε παραγωγή, ενώ ορύσσονται και νέες που συμβάλλουν στην παραγωγή. Κατασκευάζονται όλες οι απαραίτητες για την παραγωγή υποδομές, όπως εγκαταστάσεις διαχωρισμού αερίων και υγρών υδρογονανθράκων, προσωρινές αποθήκες φυσικού αερίου ή/και πετρελαίου, δίκτυο αγωγών μεταφοράς κ.ά.

Αποξήλωση-αποσυναρμολόγηση εγκαταστάσεων και αποκατάσταση περιοχής• (decommissioning and rehabilitation): Μετά την ολοκλήρωση της εκμετάλλευσης ενός πεδίου υδρογονανθράκων ακολουθεί η φάση της σφράγισης των σωληνώσεων όλων των ερευνητικών και παραγωγικών γεωτρήσεων, της αποσυναρμολόγησης και της απομάκρυνσης όλων των επιφανειακών εγκαταστάσεων και των υποδομών παραγωγής, αποθήκευσης και μεταφοράς, και η αποκατάσταση της περιοχής.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...