Menu
RSS
Παρασκευή, 19/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Αρκάδες Οργανοπαίχτες,τραγουδιστές και ερευνητές λαογράφοι τιμήθηκαν στην Τρίπολη (εικόνες)

Αρκάδες Οργανοπαίχτες,τραγουδιστές και ερευνητές λαογράφοι τιμήθηκαν στην Τρίπολη (εικόνες)
Παραδοσιακούς οργανοπαίχτες και τραγουδιστές από την Αρκαδία βράβευσαν το Λύκειο των Ελληνίδων (παράρτημα Τριπόλεως) και το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής «Φοίβος Ανωγειανάκης), την Κυριακή, 5 Μαρτίου 2017.
ΠΟΙΟΙ ΒΡΑΒΕΥΤΗΚΑΝ
 
Κάκαλης Μήτσος [ΚΛΑΡΙΝΟ]
Γεννήθηκε στο χωριό Λουκά Αρκαδίας το 1929. Από μικρό παιδί, αυτοδίδακτος, στο βουνό Βράχο , με τα πρόβατα, έμαθε κλαρίνο. Όλα τα χρόνια, ως το 2010, έπαιζε κλαρίνο, στην Ελλάδα, την Αμερική, τον Καναδά και τη Γερμανία, σε εκδηλώσεις, σε γάμους και βαφτίσια.
 
Λιακόπουλος Παναγιώτης (Μαβρέλιας) [ΚΛΑΡΙΝΟ]
Γεννήθηκε στο Σαρακίνι Γορτυνίας. Έπαιζε κλαρίνο σε Συλλόγους, πανηγύρια και γάμους. Έχει επίσης εξαιρετική δισκογραφία.
 
Μητρόπουλος Δημήτριος [ΒΙΟΛΙ]
Γεννήθηκε το 1929 στο Στάδιο Τεγέας. Ξεκίνησε να παίζει βιολί στα 12 του χρόνια. Από το 1970 ως το 1988 συμμετείχε στην παραδοσιακή Ορχήστρα του ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΡΙΠΟΛΕΩΣ. Έπαιζε σε γάμους, βαφτίσια και άλλες εκδηλώσεις.
 
Μπουρκλόγιαννης Ιωάννης [ΚΛΑΡΙΝΟ]
Γεννήθηκε στη Μυγδαλιά Αρκαδίας το 1934, όπου εκεί μεγάλωσε και έζησε.
Ξεκίνησε να παίζει επαγγελματικά κλαρίνο το 1952· Είναι αυτοδίδακτος με δέκα μόνο μαθήματα στον Βασίλη Μπατζή. Συνεργάστηκε με παραδοσιακές ορχήστρες και τραγουδιστές και στη συνέχεια με την Φυλιώ Πυργάκη. Έδωσε μουσικές παραστάσεις σε όλη την Ελλάδα, την Ευρώπη, την Αμερική και τον Καναδά. Έχει γράψει στίχους και μουσική, και η Φυλιώ Πυργάκη έχει τραγουδήσει, τραγούδια, δικά του. Το κύριο στοιχείο του είναι το «καμπίσιο».
 
Ντάβος Νίκος, Ιερέας [ΒΙΟΛΙ]
Γεννήθηκε το 1953 στο Ράφτη Γορτυνίας. Είναι πτυχιούχος Βυζαντινής Μουσικής. Αυτοδίδακτος στο βιολί. Έχει εκδόσει δύο CD με παραδοσιακή μουσική ενώ σε λίγες ημέρες θα εκδοθεί και το 3ο CD με τίτλο «Τα Άνθη της Παράδοσης», που περιέχει παλιά τραγούδια.
 
Παλιβού Κωνσταντίνα [ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ]
Γεννήθηκε το 1958, στο Στάδιο Τεγέας. Είναι καθηγήτρια Μουσικής με πτυχίο στη Βυζαντινή και Ευρωπαϊκή Μουσική. Διορίστηκε ως Μουσικός σε σχολεία και στη συνέχεια για δύο χρόνια ήταν υπεύθυνη Πολιτιστικών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Ακόμη ήταν μαέστρος για δέκα χρόνια, παραδοσιακής Χορωδίας στο Δήμο Τρίπολης.
 
Κώστας Παυλόπουλος [ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ]
Ο Κωνσταντίνος Παυλόπουλος γεννήθηκε το 1951 στα Σαρλέικα Ηραίας και μένει εκεί μέχρι την ενηλικίωσή του, βιώνοντας την πρωτογενή μορφή της παράδοσης. Στην Αθήνα λαμβάνει με Άριστα το πτυχίο της κλασικής κιθάρας και των Ανώτερων Θεωρητικών και ασχολείται πλέον ενεργά με την μουσική. Τραγουδά στο θέατρο Ηρώδη του Αττικού το 1997 στην παράσταση "Αρκαδία Χαίρε", ανεβάζει στον Λυκαβηττό την αναπαράσταση του Αρκαδικού Γάμου το 2006, διατελεί επι 8 έτη καλλιτεχνικός διευθυντής του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Δημοτικού τραγουδιού στα Λαγκάδια, συνεργάζεται με το Κέντρο Ερεύνης του Λαογραφικού τμήματος της Ακαδημίας Αθηνών για την παρουσίαση του δίτομου έργου για τον Νικόλαο Πολίτη και εχει εκδόσει τρία μουσικά έργα: "Τα τραγούδια του Φαλάνθου", "Ερωτική Αρκαδία - Άγραφοι Νόμοι"το οποίο παρουσιάστηκε 2004 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και το έργο "Ο Μωριάς του 21"με τη ευγενική χορηγία του αειμνήστου Καπετάν Βασίλη - Κωνσταντακόπουλου
 
Πετρόπουλος Χρήστος, Ιερέας [ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ]
Γεννήθηκε το 1964 στη Νυμφασία. Τραγουδά παραδοσιακά σε εκδηλώσεις και σε παρέες.
 
Πριλίγγος Πέτρος [ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ]
Γεννήθηκε στο Μακρύσι Μεγαλοπόλεως το 1960.. Το 1975 ξεκίνησε το παραδοσιακό τραγούδι και το 1978 πήρε το 1ο Βραβείο στα Λαγκάδια. Συνεργάστηκε με τον Νίκο Πανούτσα, στην Αθήνα, για αρκετά χρόνια. Μέχρι σήμερα, τραγουδά τη δημοτική μας παράδοση σε πανηγύρια, εκδηλώσεις και γάμους.
 
Σαβούρδος Παναγιώτης [ΠΑΙΖΕΙ ΜΕ ΦΥΛΛΟ ΑΠΟ ΚΙΣΣΟ]
Γεννήθηκε το 1936 στον Άγιο Πέτρο Κυνουρίας. Παίζει με το φύλλο από κισσό σε εκδηλώσεις, σε παρέες, σε γάμους.
 
Δείτε φωτορεπορτάζ από την εκδήλωση Τιμής και Επιβράβευσης των παλαίμαχων Αρκάδων Οργανοπαιχτών,Τραγουδιστών και ερευνητών Λαογράφων, από το ΛΥΚΕΙΟΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΡΙΠΟΛΕΩΣ και το ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ "ΦΟΙΒΟΣ ΑΝΩΓΕΙΑΝΑΚΗΣ" στο Αμφιθέατρο του Αποστολοπούλειου Πνευματικού Κέντρου Δήμου Τρίπολης, που έγινε σήμερα Κυριακή 5 Μαρτίου 2017.
[φωτογράφηση: Γ.Δ. Αναγνώστου]

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...