Menu
RSS
Παρασκευή, 19/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Το υπέροχο αρχαιολογικό πάρκο της Τεγέας (vd)

Το υπέροχο αρχαιολογικό πάρκο της Τεγέας (vd)

Βρισκόμαστε στην αρχαία αγορά της πόλεως των Τεγεατών. Με ευλάβεια και κατάνυξη ακολουθούμε τα βήματα της Παναγιάς, που μας ξεναγούν στο Αρχαιολογικό Πάρκο της Παλαιάς Επισκοπής, έκτασης 60 στρεμμάτων. Πρώτος μας σταθμός το τοξωτό ανάλημμα του αρχαίου θεάτρου των ελληνιστικών χρόνων, δωρεά στους Τεγεάτες από τον Αντίοχο το Δ’ τον Επιφανή. Και πάνω του ο βυζαντινός Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου, πεντάτρουλος και σταυροειδής, μεγαλειώδες κομψοτέχνημα του 11ου αι. μ. Χ.

Περνώντας τη βόρεια γέφυρα του θεάτρου, αντικρίζουμε δεξιά το τμήμα του μεσαιωνικού τείχους του 10ου αι. μ .Χ. με την περίφημη «Ανατολική Πυλίδα». Αριστερά βρίσκονται τα ερείπια της Αγοράς των ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων, ενώ στο κέντρο της ανασκαφής κυριαρχεί ο τελευταίος παλαιοχριστιανικός επισκοπικός ναός της Τεγέας (τρίκλιτη παλαιοχριστιανική βασιλική), με βαπτιστήρι και λουτρό. Η καταστροφή του από φωτιά στις αρχές του 7ου αι. σηματοδοτεί το τέλος της αρχαίας Τεγέας, που αποτέλεσε σημαντικό επίκεντρο διάδοσης της χριστιανικής πίστης και λατρείας.

parko4

Παρακάμπτοντας αριστερά τον αρχαιολογικό περίβολο και ακολουθώντας το επίκεντρο του μαρμάρινου ανδριάντα του ηρώου πεσόντων, το βλέμμα μας φτάνει στο Μέγαρο της Οικοκυρικής Σχολής, που στεγάζει το περίφημο Λαογραφικό Μουσείο Τεγέας. Βγαίνοντας έξω από το μεσαιωνικό περίβολο, θα περάσουμε την «Πύλη του Ολυμπισμού», για να αντικρίσουμε στο βάθος το διονυσιακό και ολυμπιακό αμφιθέατρο, όπου δεσπόζει ο μαρμάρινος ολυμπιακός βωμός. Κάτω από τα πόδια μας βρίσκεται το «Φρέαρ του Κήπου», που άρδευε το πασίγνωστο στο πανελλήνιο αγροκήπιο του Τεγεατικού Συνδέσμου. Γύρω μας τέσσερα αιωνόβια πλατάνια και αριστερά μια επιγραφή στο μεσαιωνικό τείχος θυμίζει την ιστορική απόφαση (22-5-1934) αφής και μεταφοράς της φλόγας από την Ολυμπία στους τόπους τέλεσης κάθε φορά των Ολυμπιακών Αγώνων.

parko1 small

Ανατολικά, η μεγάλη στοά με τις φλαμουριές μάς οδηγεί στην κεντρική πύλη του Ιερού Ναού. Προχωράμε δεξιά για να φτάσουμε στα παραχωμένα σε βάθος τριών-τεσσάρων μέτρων κτήρια της δυτικής πλευράς της Αρχαίας Αγοράς (ορθογώνιας, με πιθανές πλευρές 100Χ300 μ.) Αριστερά μας βρίσκεται ο βωμός αυτοκρατορικής λατρείας των ρωμαϊκών χρόνων και λίγα μέτρα πιο κάτω, στα δεξιά μας αποκαλύπτεται η νότια πύλη της Παμπελοποννησιακής Έκθεσης Τεγέας. Φτάνουμε έτσι στον «εξωνάρθηκα» του Αρχαιολογικού Πάρκου. Εδώ δυο πρόσφατες ερευνητικές τομές (βρίσκονται σε βάθος ενός μέτρου), με μεσοβυζαντινά για την ώρα ευρήματα, τονίζουν τον ιερό περίβολο του επισκοπικού παλαιοχριστιανικού ναού του Θύρσου. Στο μωσαϊκό δάπεδο της περίφημης βασιλικής αναπαριστάται νοσταλγικά ο χαμένος παράδεισος της Εδέμ, με τα ψηφιδωτά των δώδεκα μηνών του χρόνου και τον περίτεχνο θαλασσινό διάκοσμο, που συμβολίζει τον ωκεανό που περιβάλλει τη γη. Ενώ το συνεχόμενο αριστερό παρεκκλήσι της Αγίας Τριάδος και το βαπτιστήριο με τη μεγάλη μαρμάρινη λεκάνη, ακτίνας 1,50 μ. με μωσαϊκό διάκοσμο δαπέδου, επισημαίνουν την ύπαρξη ενός σημαντικού θρησκευτικού κέντρου, που περιμένει την παραπέρα ανάδειξή του.

parko2

Αφήνουμε στην καμπή του δρόμου δεξιά μας το φυτώριο του αγροκηπίου και φτάνουμε στην «εξέδρα του νόστου» με τα τέσσερα ιωνικά κιονόκρανα. Συνεχίζουμε να βηματίζουμε ανατολικά, στα δεξιά μας ο χώρος διεξαγωγής του διαγωνισμού χορού και τραγουδιού, που κάθε χρόνο σηματοδοτεί το τέλος του πανηγυριού. Μπαίνοντας πάλι στο μεσαιωνικό περίβολο των τειχών, το βλέμμα μας ταξιδεύει μέχρι το βόρειο τέρμα της παράλληλης στο μεσαιωνικό τείχος στοάς ενώ μπροστά μας η «Μικρή Ανασκαφή» με έναν πλατύ τοίχο θεμελίων μας παραπέμπει στο μεσαιωνικό παλάτι του Νικλίου, όπως μετονομάστηκε στα μεσοβυζαντινά χρόνια η αρχαία Τεγέα. Μια οκταγωνική σύνθεση με δέντρα αριστερά , το «Μνημείο των Δημοτών», υποδηλώνει τους οχτώ καταρχήν και κατόπιν εννιά περιφερειακούς δήμους που συνοικίστηκαν για να αποτελέσουν το Δήμο των Τεγεατών.

parko5

Τελευταίο αντικρίζουμε το μνημείο ευγνωμοσύνης του Τεγεατικού Συνδέσμου, το μπρούτζινο άγαλμα της Τεγεάτισσας Μάνας.
Ολοκληρώνεται έτσι η νοσταλγική περιήγησή μας στην Τεγέα του Χθες, που με χαρά περιμένει τους επισκέπτες του Σήμερα αλλά και του Αύριο…  

Πηγή κειμένου - tegeatikos.gr

Πηγή βίντεο - Βιβή Ρέππα

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...