Menu
RSS
Σάββατο, 27/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το Μουσείο στα υπόγεια του Δικαστηρίου Τρίπολης!

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το Μουσείο στα υπόγεια του Δικαστηρίου Τρίπολης!

Την αποδοχή της δεκαετούς παραχώρησης στο Δήμο Τρίπολης της χρήσης των δύο (2) αιθουσών στο υπόγειο του Δικαστικού Μεγάρου Τρίπολης, για την αξιοποίηση αυτών ως μουσειακό χώρο και μνημείο ανάδειξης της νεώτερης ελληνικής ιστορίας, αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Τρίπολης.

Κατά τη διάρκεια της παραχώρησης, οι λειτουργικές δαπάνες, καθώς και η καθαριότητα του χώρου, θα βαρύνουν τον Δήμο Τρίπολης.

Το συμβούλιο αποφάσισε την εξουσιοδότηση του Δήμαρχου Τρίπολης, ώστε να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την υλοποίηση του σκοπού αυτού και την υπογραφή του σχετικού πρωτοκόλλου παράδοσης – παραλαβής του χώρου.

Πρόκειται για τις δυο αίθουσες του υπογείου στο κτίριο του Δικαστικού Μεγάρου, όπου υπάρχει ένα σημαντικό μνημείο μνήμης της νεότερης ιστορίας της χώρας. Οι χώροι αυτοί ήταν τόποι μαρτυρίου για:

 -τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης κατά της Γερμανικής κατοχής καθώς το ιστορικό κτήριο στην Κατοχή, είχε επιταχθεί από τους Γερμανούς και στέγασε τα στρατοδικεία τους, αλλά και

-τους αγωνιστές του Δημοκρατικού Στρατού κατά τον εμφύλιο, καθώς επανήλθε το στρατοδικείο των επίσημων αρχών στο κτήριο και τα υπόγειά του έγιναν κρατητήρια ανταρτών, από όπου πέρασαν πλέον των 120 αγωνιστών.

Και στις δύο περιόδους οι κρατούμενοι στα ελάχιστα τετραγωνικά, περίπου 20τμ, μοιρασμένα σε δύο χώρους, άφησαν στις επιφάνειες των τοίχων το αποτύπωμα της παρουσίας τους φανερώνοντας την ανθρώπινη πλευρά τους, όπου μέχρι σήμερα διακρίνουμε χαραγμένες υπογραφές, ζωγραφιές και μηνύματα μελλοθανάτων.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...