Menu
RSS
Κυριακή, 28/04/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Β.Γιαννακούρας: Αρκαδία: Ιστορία, Πολιτισμός. Προτάσεις  τουριστικής ανάπτυξης

Β.Γιαννακούρας: Αρκαδία: Ιστορία, Πολιτισμός. Προτάσεις  τουριστικής ανάπτυξης

Κάθε τόπος έχει τα δικά του χαρακτηριστικά και συγκριτικά πλεονεκτήματα, στα οποία πρέπει, αφού τα αναγνωρίσεις, να στηριχθείς, για να δημιουργήσεις και να οικοδομήσεις ,με τις δικές σου πινελιές, έναν πίνακα ανάπτυξης, που θα βοηθήσει τις τοπικές κοινωνίες και την οικονομία της περιοχής.

Η Αρκαδία μας είναι ένας τόπος με αδιαφιλονίκητα και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά , όσον αφορά στην τουριστική της ανάπτυξη.

Δεν είναι τυχαίο που είναι ο μόνος τόπος που έχει από αρχαιοτάτων χρόνων κίνημα με το όνομά του, τον γνωστό «Αρκαδισμό», αφού διαθέτει ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον προς τέρψιν σώματος και ψυχής.

Δε φθάνει όμως μόνο ο τόπος και το υλικό που διαθέτει. Αυτά πρέπει να συνδυάζονται με γνώση του αντικειμένου και με ιδιαίτερο μεράκι και αγάπη για τον τόπο, ώστε να υπάρξουν άμεσα και μετρήσιμα αποτελέσματα.

Είμαι ένας από τους λίγους Αρκάδες που γνωρίζουν από άκρη σ’ άκρη την Αρκαδία και τους Αρκάδες και αυτό δεν είναι εγωιστικό.

Θέλω σήμερα να αναφερθώ στο τι πρέπει να κάνουμε, που πρέπει να στηριχθούμε και ποια στοιχεία οφείλουμε να αναδείξουμε, από την ιστορία μας και τον πολιτισμό μας για να έχουμε την καλύτερη τουριστική ανάπτυξη της αγαπημένης μας Αρκαδίας.

Οι ενδεικτικές προτάσεις μου αφορούν σε κάθε Δήμο. Αν ο λαός της Πελοποννήσου μας δώσει την χαρά και υποχρέωση που έχουμε να τους υπηρετήσουμε, άμεσα θα γίνουν και συναντήσεις με τους αρμόδιους φορείς, ανά Δήμο, ώστε να ακούσουμε και άλλες απόψεις για την τουριστική ανάπτυξη του τόπου μας.

Καταθέτω επιγραμματικά τις προτάσεις μου για την Αρκαδία μας.

Δήμος Γορτυνίας: Ένα κρυμμένο διαμάντι με ποικιλόμορφα στοιχεία και με μεγάλες προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης

-Ανάδειξη λίμνης Λάδωνα με περαιτέρω βελτίωση οδών πρόσβασης και δημιουργία δραστηριοτήτων, όπως κωπηλασία, ιππασία κλπ, για προσέλκυση επισκεπτών.

-Ανάδειξη μονοπατιών Μαινάλου –υπάρχει μελέτη από το 2019 για δημιουργία 600 ακόμα χιλιομέτρων πιστοποιημένων μονοπατιών, όπως το Menalon trail.

-Ανάδειξη παραδοσιακών χωριών και τοπικής αρχιτεκτονικής (Λαγκάδια, Βυτίνα, Βαλτεσινίκο, Μαγούλιανα κλπ).

-Ανάδειξη μοναστηριών, αφού η Αρκαδία θεωρείται το Άγιο Όρος της Πελοποννήσου με τα 36 μοναστήρια της (ακόμα και ένα ντοκιμαντέρ που είχαμε δημιουργήσει για την προβολή των Μοναστηριών της Αρκαδίας σε ομόθρησκες χώρες, ΚΑΠΗ, Μητροπόλεις και όχι μόνο, παραμένει αραχνιασμένο και ανεκμετάλλευτο στα συρτάρια της Περιφέρειας).

Δήμος Τρίπολης: Εδώ το βάρος πρέπει να πέσει κυρίως στην συμβολή της ηρωικής Τριπολιτσάς και του Γέρου του Μοριά στην Απελευθέρωση του Έθνους μας.

Βασική προτεραιότητα πρέπει να είναι η δημιουργία του Μουσείου του Αγώνα, με εικονική προσομοίωση της Άλωσης της Τριπολιτσάς, το οποίο θα συνδυαστεί με μία προτεινόμενη ιστορική διαδρομή, ταυτισμένη με την Επανάσταση του 1821, γύρω από τον  Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και το Μαίναλο , που θα οδηγεί τους επισκέπτες, κυρίως μαθητές σχολικών εκδρομών, από την Πλατεία Άρεως και τον Ανδριάντα του Κολοκοτρώνη –όπου βρίσκονται και τα οστά του-στη Γράνα, στη Δημητσάνα, στο Ζυγοβίστι, στη Στεμνίτσα, στο Λιμποβίσι, στο Χρυσοβίτσι, στα Τρίκορφα, στο Βαλτέτσι , στη Μονή Καλτεζών και επιστροφή στην Τρίπολη. Σημεία όπου διαδραματίστηκαν σημαντικά γεγονότα του Απελευθερωτικού Αγώνα των Ελλήνων.

Περαιτέρω προβολή και διαφήμιση του Χιονοδρομικού Κέντρου του Μαινάλου και του Αναρριχητικού πάρκου της Νεστάνης.

Περαιτέρω διαφήμιση του Αρχαιολογικού Μουσείου Τρίπολης και του Αρχαιολογικού Μουσείου Αλέας στην Τεγέα.

Δήμος Μεγαλόπολης: Κύριο χαρακτηριστικό της Μεγαλόπολης είναι οι Αρχαιότητες της κλασικής εποχής.

Μπορούμε να αναδείξουμε τον αρχαιολογικό πλούτο της περιοχής με μία διαδρομή που να περιλαμβάνει το Αρχαίο Θέατρο Μεγαλόπολης, την Αρχαία Γόρτυνα, την Καρύταινα, την Αρχαία Τραπεζούντα, το Παλαιοντολογικό Μουσείο Ισώματος, την κορυφή του Λυκαίου Όρους, τον Επικούρειο Απόλλωνα(το ΚΑΣ σταμάτησε εργολαβία 2 εκατομμυρίων ευρώ για τη σύνδεση των δύο αυτών αρχαιολογικών χώρων, όπου θα επανέλθουμε με τροποποιημένη μελέτη) και την Αρχαία Λυκόσουρα.

-Τουριστική ανάδειξη της Αγίας Θεοδώρας, του Μυκηναϊκού Νεκροταφείου Παλαιοκάστρου, του Ιστορικού χώρου της Δραμπάλας-Ακόβου, του Νερόμυλου του Κολοκοτρώνη στον Άκοβο, της Ιστορικής Μονής Ρεκίτσης Δυρραχίου , το Κάστρο του Λεονταρίου κλπ.

-Δημιουργία τεχνολογικού Μουσείου Μεγαλόπολης, στον παλιό σταθμό του ΟΣΕ (υπάρχει προγραμματική σύμβαση με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου) με εκθέματα που θα περιλαμβάνουν αγροτικά μηχανήματα, εργαλεία και οχήματα του ΟΣΕ, καθώς και παλιά μηχανήματα από το εργοστάσιο της ΔΕΗ.

-Δημιουργία μονοπατιού γύρω από την Καρύταινα και πάνω από το Λούσιο Ποταμό με ανεμόσκαλες και ανάδειξη των βραχόσπιτων –αφήσαμε έργο με μελέτη και ενταγμένο από το 2019 με 150 χιλιάδες ευρώ που δεν υλοποιήθηκε.

-Συνέχιση εργασιών αναστήλωσης Κάστρου Καρύταινας και ανάδειξη αυτού.

Κυνουρία: Ο παραλιακός θησαυρός και όχι μόνο της Αρκαδίας μας

-Δημιουργία του ήδη αδειοδοτημένου καταδυτικού πάρκου Τυρού.

-Περαιτέρω διαφήμιση του αναρριχητικού πάρκου Λεωνιδίου

-Τοποθέτηση ραμπών για ΑμεΑ στις παραλίες Πλάκας Λεωνιδίου και Τυρού –έργο ενταγμένο από το 2019 με χρηματοδότηση που δεν υλοποιήθηκε)

-Οργανωμένη και στοχευμένη διαφήμιση των ωραίων ακρογιαλιών μας, αφού πολλοί αγνοούν ότι η Αρκαδία έχει υπέροχες παραλίες, από το Ξηροπήγαδο έως τον γραφικό Φωκιανό στη Νότια Κυνουρία.

-Ανάδειξη της Βίλας του Ηρώδη του Αττικού στην Εύα Δολιανών.

-Ανάπτυξη αλιευτικού τουρισμού στο Άστρος

-Προβολή των ιδιαίτερων Μοναστηριών της Κυνουρίας.

Αποτελεί προτεραιότητά μου και θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό και ανταποδοτικό για την Αρκαδία η δημιουργία δικτύου πόλεων που έχουν δημιουργηθεί με εποικισμό Αρκάδων είτε εντός είτε εκτός Ελλάδος. (Ρώμη από το Παλλάντιο, Τραπεζούντα Πόντου από Τραπεζούντα Μεγαλόπολης, Πάφος  Κύπρου από Τεγέα, Πάρος, Γόρτυνα Κρήτης και άλλες πολλές), με σκοπό ανταλλαγή επισκέψεων και ανάπτυξη συνεργασιών με χαρακτηριστικό την κοινή μας καταγωγή.

Όλα αυτά σε συνδυασμό με την τοπική, ιδιαίτερη και χαρακτηριστική, γαστρονομία μας, ώστε να προβληθούν τα αγροτικά μας προϊόντα σε συνδυασμό και με εκδηλώσεις, γιορτές, φεστιβάλ κλπ.

Και βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε την ξεχωριστή φιλοξενία των Αρκάδων, την οποία οφείλουμε να διαφημίσουμε, αφού αποτελεί βασικό μας χαρακτηριστικό.

Όλα αυτά αποτελούν σκέψεις που θα προσπαθήσω με όλες τις δυνάμεις μου να γίνουν έργα, ως αντίδωρο στην διαχρονική αγάπη και εκτίμηση των Αρκάδων και του τόπου που γεννήθηκα και αγαπώ ιδιαίτερα, αφού, όπως λέω πάντα, είμαι πάνω και πρώτα από όλα ιδεολόγος Αρκάς.

Βαγγέλης Γιαννακούρας

τ. Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας

Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος «Νέας Πελοποννήσου» στην ΠΕ Αρκαδίας

4 σχόλια

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2023 00:14 Σύνδεσμος σχολίου

    Αυτός ο πολιτικός γλωσσοδέτης αυτή η νουβέλα που πηγάζει από μέσα σου πάντα προεκλογικά είναι σα θεριό αταϊγω που ξεχύνεται στο νταβά με το φαγητό να το κατασπαράξει!!!!
    Πες μας ρε Βάγγο αλήθεια πόσα θες να μας τρελάνεις;;;

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου 2023 17:25 Σύνδεσμος σχολίου

    Η μα.... ία πάει σύννεφο

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου 2023 14:11 Σύνδεσμος σχολίου

    Βαγγέλη αδικήσε. Για πλανητάρχης έκανες

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου 2023 14:08 Σύνδεσμος σχολίου

    Βαγγέλη απλά αλλάζετε ημερομηνία στο πρόγραμμα. Κατά τα αλλά τα ίδια τάζετε κάθε φορά. Σας πήραμε χαμπάρι. Ελπίζω να σας πάρουν όλοι χαμπάρι και να σας στείλουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...