Menu
RSS
Παρασκευή, 29/03/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατάθεσαν οι κυνηγοί!

Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατάθεσαν οι κυνηγοί!
Σύμφωνα με την Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος είναι αντισυνταγματική και παράνομη η υπουργική απόφαση που παρέχει τη δυνατότητα   αντί της   αυτοπρόσωπης εμφάνισης των μεμονωμένων κυνηγών  οι οποίοι δεν ανήκουν σε αναγνωρισμένους Κυνηγετικούς Συλλόγους, να καταθέτουν  δικηγόροι τα αναγκαία   δικαιολογητικά   για τη  λήψη των αδειών κυνηγιού.
Η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος προσέφυγε στο Συμβούλια της Επικρατείας και ζητεί να ακυρωθεί η από 4.10.2016 απόφαση του αναπληρωτή  υπουργού Περιβάλλοντος με την οποία τροποποιήθηκε παλαιότερη του 2013, σχετικά με τη διαδικασία και τα δικαιολογητικά έκδοσης άδειας θήρας.
Με την επίμαχη τροποποιητική υπουργική απόφαση προστέθηκε διάταξη η οποία παρέχει τη δυνατότητα τα αναγκαία δικαιολογητικά για τη χορήγηση άδειας κυνηγιού να μπορεί να υποβάλλονται από μεμονωμένο κυνηγό, είτε με την αυτοπρόσωπη  εμφάνιση του είτε μέσω δικηγόρου. Στις δε περιπτώσεις που τα δικαιολογητικά υποβληθούν μέσω δικηγόρου τότε πρέπει να υπάρχει και υπεύθυνη δήλωση του παλαιού νόμου 105/1986 (σήμερα νόμου 1599/1986) στην οποία να δηλώνεται ότι «δεν έχει μεταβληθεί η κατάσταση της σωματικής και ψυχικής υγείας  από το χρόνο της προγενέστερης άδειας θήρας και συνεπώς εξακολουθούν να συντρέχουν στο πρόσωπο του αιτούντα κυνηγού οι προϋποθέσεις χορήγησης της άδειας».
Όμως, σύμφωνα με την Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος, η δυνατότητα αυτή που  παρέχεται στους μεμονωμένους κυνηγούς,   μη μέλη των κυνηγετικών Συλλόγων, «δεν επιτρέπει την πάταξη φαινομένων υποβολής δικαιολογητικών για έκδοση άδειας θήρας από ανίκανα για οπλοχρησία άτομα ή από λαθροθήρες, δεδομένου ότι ο έλεγχος από το  δικηγόρο σε σχέση με τον έλεγχο των δασικών αρχών, είναι τυπικός», καθώς ο δικηγόρος δεν γνωρίζει εάν ο πελάτης του είναι λαθροθήρας, ούτε διαθέτει ειδικές γνώσεις για να διατυπώσει εάν ο πελάτης του είναι ικανός για οπλοφορία και οπλοχρησία».
Ακόμη, σημειώνεται ότι η επίμαχη υπουργική απόφαση με το να παρέχει τη δυνατότητα της μη αυτοπρόσωπης παρουσίας του κυνηγού που αιτείται την άδεια θήρας, όταν αυτός είναι μεμονωμένος κυνηγός, παραβιάζει το άρθρο 24 του Συντάγματος από το οποίο πηγάζει η υποχρέωση της Πολιτείας να υφίσταται οργανωμένη άσκηση της θήρας στη χώρα μας με την ύπαρξη αναγνωριζόμενων και συνεργαζόμενων  κυνηγετικών Συλλόγων με την Πολιτείας.
Όμως, παραβιάζει και τα  άρθρα 12 και 4 του Συντάγματος, καθώς προβλέπεται μόνο στους αναγνωρισμένους κυνηγετικούς Συλλόγους η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων των μελών τους για την έκδοση άδειας θήρας, κάτω από τον έλεγχο του υπουργείου. Τέλος, υποστηρίζει  συνομοσπονδία ότι η εν λόγω υπουργική απόφαση παραβιάζει και τη νομολογία (παλαιότερες αποφάσεις) του ΣτΕ.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...